Košarka

Kreću bitke za završni turnir

Lovro Štrbinić • utorak, 22.03.2011.
Kreću bitke za završni turnir
Foto: EPA

Nakon dvotjedne stanke i pripreme za najvažnije utakmice u dosadašnjem dijelu sezone osam najboljih klubova Europe će nam pokazati čime trenutno raspolažu. Neki od četvrtfinalnih parova po jačini bi mogli biti i polufinalni, ali nažalost na završnom turniru ima mjesta za samo četiri ekipe pa bi već ovog tjedna mogli saznati koje će od njih biti blizu završetka svojeg ovosezonskog europskog puta.

Caja Laboral - Maccabi

(22.03., 24.03., 20:30)

Susreti izraelskog ponosa i jednog od uspješnijih španjolskih klubova posljednjih godina trebali bi svim ljubiteljima košarke osigurati izuzetno zanimljive, ali i efikasne dvoboje. Razlog je što su ova dva kluba ujedno i dvije ekipe koje postižu najviše poena u ovosezonskoj Euroligi. Također, međusobno su se susreli u ranijem dijelu sezone, a upravo su jedni drugima nanijeli najteže ovogodišnje poraze u ovom natjecanju.

Niz trenutnih igrača Maccabija je u nekim dijelovima svoje karijere igralo u Španjolskoj, pa samim tim poznaje i neke od trenutnih igrača kluba iz Vitorije, a u povijesti su se ove momčadi dva puta susrele i na završnim turnirima, gdje su obje pobjede izvukli igrači kluba iz Tel Aviva. Jednom je Maccabi izbacio baskijski klub i u ovom stadiju natjecanja, bilo je to 2002. godine.

Ove sezone Caja Laboral se više mučila u prvom krugu gdje je s omjerom 5-5 opasno visjela za nastavak natjecanja, nego u skupini drugog kruga iz koje je kao prvoplasirana izborila četvrtfinale s omjerom 4-2. Maccabi je prvim krugom projurio sa samo jednim porazom, a u drugom se suočio s nešto jačom Barcelonom i ostao na drugoj poziciji. Najefikasniji igrač im je centar Schortsanitis, a upravo na njega će se namjeriti jedan od preostalih Hrvata u Euroligi i važna karika španjolske momčadi, Stanko Barać.

Uz njega, najveća opasnost za Izraelce prijetit će od strane Marcelinha Huertasa, San Emeterija i Teletovića. S druge strane, osim spomenutog "grčkog diva" pod obručima David Blatt na raspolaganju ima opasne razigravače Parga i Perkinsa te Chucka Eidsona koji uz opasni šut nerijetko zna podijeliti i dosta asistencija. U unutarnjoj liniji će vjerojatno s Teletovićem veliku bitku voditi Lior Eliyahu, igrač koji je u sve boljoj formi kako se približava završnica sezone.

Barcelona - Panathinaikos

(22.03., 20:45; 24.03., 21:15)

Ovo je možda i najzvučniji par ovogodišnjeg četvrtfinala, a dodatno na težini dobiva kad se zna da se susreću posljednja dva europska prvaka. Uz to, Panathinaikos je najuspješniji klub prošlog desetljeća s četiri osvojene Eurolige, a Barcelona domaćin ovosezonskog FF-a i klub za kojeg mnogi vjeruju da može obraniti naslov. Top 16 su jedini završili bez poraza i kao prvoplasirani izborili utakmice s grčkim velikanom koji je tek u posljednjem dvoboju izborio prolazak dalje iz svoje skupine.

Međusobni susreti ovih klubova bili su česta pojava posljednjih godina, a od ukupnih 18 tijekom godina njih 10 je otišlo na stranu katalonskog kluba. Ipak, onaj najvažniji, u pariškom finalu 1996. pripao je atenskoj ekipi.

Jedni i drugi na klupi imaju priznate košarkaške stručnjake, o sedmerostrukom osvajaču Eurolige Željku Obradoviću ne treba previše govoriti, a Xavi Pascual je na pravom putu da se jednog dana spominje među trenerskim velikanima. Prošle godine je primio nagradu za najboljeg trenera godine i sigurno ove godine ima nešto veći pritisak kako bi opravdao očekivanja struke, ali i brojnih navijača.

Teško je kod Barcelone izdvojiti samo nekoliko igrača koji predstavljaju najveću opasnost, ali mnogi će reći da su Rubio i Navarro glavni pokretači ove momčadi. Posebnu pažnju hrvatskih pratitelja košarke privući će lanjski član Cibone Alan Anderson koji se odlično snašao na najvišoj razini europske klupske košarke, a ispod obruča Pascual na raspolaganju ima četiri igrača podjednake kvalitete gdje je posebno zanimljiv i često ključan Fran Vazquez, ali jednako opasni su Lorbek i ostali.

Upravo pod košem Panathinaikos ove sezone ima najopasnije igrače, a predvodi ih najbolji strijelac tog kluba Mike Batiste koji odličnog partnera ima u Antonisu Fotsisu. U vanjskoj liniji prednjači razigravač i važni obrambeni igrač Dimitris Diamantidis, a za poentiranje su zaduženi još i dobri šuteri Nicholas te Romain Sato.

Real Madrid - Valencia

(22.03., 24.03., 20:45)

Jedini četvrtfinalni ogled klubova iz iste države je onaj u kojem će Real Madrid pokušati izboriti završni turnir Eurolige, na kojem ga nije bilo od 1996. godine. U susrete s Valencijom ulaze kao blagi favoriti, ali trebaju biti oprezni jer igraju s klubom kojeg je u jesen preuzeo Svetislav Pešić i koji je od kandidata za ispadanje u prvom krugu došao među kandidate za Final Four.

Promjena je bilo i na trenerskoj klupi Madriđana, Emmanuele Molin je nedavno zamijenio Ettorea Messinu. Oba navedena trenera imaju na raspolaganju niz mladih talentiranih pojedinaca potpomognutih kojim iskusnijim igračem. Real svoj optimizam najviše gradi zbog snage u unutarnjoj liniji gdje dominiraju u skakačkom segmentu igre u kojem su vodeći u Euroligi. Za taj doseg je najzaslužniji centar D’Or Fischer, ujedno i igrač s najviše napadačkih skokova ove sezone.

Uz našeg Antu Tomića te Reyesa mogli bi upravo tu napraviti ključnu prednost u odnosu na Valenciju koja će igrati bez Victora Clavera i Jamesa Augustinea, dvojice ponajboljih skakača i važnih članova ekipe. Prijetit će još Lull, a zbog ozljede Rodrigueza veći dio organizacije napada preuzet će Pablo Prigioni. Na drugoj strani će većina pogleda biti usmjerena ka Omaru Cooku, najboljem asistentu drugog kruga Eurolige. Dio njegovog posla preuzet će i Nando De Colo, a najbolji šuter je Rafa Martinez. Ispod obruča bi najveći dio posla mogao pasti na Javtokasa i najboljeg strijelca ekipe Duška Savanovića.

Olympiacos - Montepaschi

(22.03., 20:00; 24.03., 20:45)

Još jedan ogled koji će privući brojne poglede, a u kojem je zaista nezahvalno prognozirati pobjednika. Obje ekipe su posljednjih godina često dolazile do same završnice, a ukoliko klub iz Pireja i ove sezone ode na FF, bit će im to treći uzastopni.

Ipak, unatoč činjenici da su rijetko ispadali u prvom krugu ove dvije ekipe su se samo dva puta susrele prije ovosezonskih četvrtfinalnih utakmica. Oba ogleda pripala su momčadi iz Siene, a bilo je to u prvom krugu prije tri godine. Danas su to klubovi sa znatno izmijenjenim momčadima, a ove sezone Olympiakos karakterizira velik broj postignutih poena (79,1), po čemu su treća najefikasnija ekipa Eurolige. Ovaj put će imati težak ispit svojih mogućnosti jer na drugoj strani stoji druga najbolja obrana natjecanja koja prima 67,8 poena po susretu.

Oba kluba su ove sezone imala problema s ozljedama važnih igrača, ali u četvrtfinale će ući u kompletnom sastavu. Nekoliko utakmica za Grke propusti je Ioannis Bourousis, dok je nešto više dvoboja propustio Montepaschijev Bo McCaleb, igrač koji je prošle sezone bio član Partizana i umalo Olympiakos eliminirao iz polufinala.

Spomenuti Bourousis jedan je od trojice najboljih igrača pirejskog kluba, a druga dvojica su Miloš Teodosić i najefikasniji igrač kluba Vassilis Spanoulis. Njegov prosjek nešto je manji od McCalebovog, a američkog razigravača talijanske ekipe prate Kaukenas, Moss i litavska legenda Ksistof Lavrinovič koji dominira pod obručima.

Euroliga

1Monaco 20+19
2Crvena zvezda 20+10
3Maccabi Tel Aviv 11+1
4Baskonia 11-1
5Fenerbahçe 10+11
6Panathinaikos 10+10
7Anadolu Efes 10+9
8Bayern 10+8
9Žalgiris 10+7
10Paris 01-3
11Partizan 01-6
12ASVEL Lyon-Villeurbanne 01-7
13Barcelona 01-7
14Real Madrid 01-8
15Virtus Bologna 01-9
16Alba Berlin 01-10
17Olympiakos 01-11
18Armani Milano 01-13

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Euroliga

1Monaco 20+19
2Crvena zvezda 20+10
3Maccabi Tel Aviv 11+1
4Baskonia 11-1
5Fenerbahçe 10+11
6Panathinaikos 10+10
7Anadolu Efes 10+9
8Bayern 10+8
9Žalgiris 10+7
10Paris 01-3
11Partizan 01-6
12ASVEL Lyon-Villeurbanne 01-7
13Barcelona 01-7
14Real Madrid 01-8
15Virtus Bologna 01-9
16Alba Berlin 01-10
17Olympiakos 01-11
18Armani Milano 01-13

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • danchy22.03.2011. u 18:24
    malo morgen...
    danchy
  • Obrisan korisnik22.03.2011. u 13:50
    na F4 idu Pešić, Ivanović, Ivković i Obradović :)
    Obrisan korisnik