Ostali sportovi

Zlata za Anu Zaninović i Petru Matijašević

Sportnet • petak, 18.03.2011.
Zlata za Anu Zaninović i Petru Matijašević

Hrvatska taekwondo reprezentacija nastupila je proteklog vikenda na jednom od najjačih i najbrojnijih svjetskih kupova u Hamburgu s kojeg se vraća s čak 26 osvojenih medalja...

U strahovito jakoj konkurenciji među seniorima i juniorima nastupilo je 1300 natjecatelja iz 63 države među kojima su bile gotovo sve taekwondo velesile. Nedostajali su tek Koreja, Kina i Kineski Tajpeh. U takvoj situaciji gdje se u nekim kategorijama prijavilo i 90 natjecatelja Hrvatska je pokazala da pripada samom vrhu. Po broju medalja reprezentacija je uvjerljivo na vodećem mjestu ispred Turske, Rusije, Španjolske, Francuske i Irana.

Ipak, u ovom trenutku pred početak finalnih obračuna uoči svjetskog prvenstva i olimpijskih kvalifikacija nekoliko je seniorskih imena bilo pod posebnim povećalom. Njihovi su rezultati šaroliki, ali veseli činjenica da su Ana Zaninović i Petra Matijašević na uvjerljiv i dominantan način stigle do zlatnih odličja dok je zabrinjavajuća forma Martina Zubčić koja je nakon US opena još jednom zapela na prvoj prepreci u kategoriji u kojoj je osvojila brončano odličje na olimpijskim igrama.

Petra Matijašević je u posljednjih nekoliko mjeseci napravila pomalo nevjerojatan niz sa sedam finala na sedam izuzetno jakih turnira i sigurno s nestrpljenjem očekuje svjetsko prvenstvo u Koreji. Svojim rezultatima već sad se nametnula kao sve ozbiljniji kandidat za jedno od dva mjesta koje vodi na olimpijske kvalifikacije, a uzme li kojim slučajem medalju na svjetskom prvenstvu eto novih "slatkih briga" za izbornicu Lidiju Katalinić Špoljarić.

"Jako sam zadovoljna i sretna rezultatom jer realno nisam ni blizu najbolje forme i zbog toga je ova pobjeda još veća i vrjednija", rekla je Petra Matijašević. Tek sam dva tjedna u specifičnim taekwondo treninzima nakon još jedne povrede koljena, forma je u uzlaznoj putanji, a njen vrhunac očekujem na svjetskom prvenstvu.

Unatoč vrhunskim rezultatima Petra do sada nije željela previše pričati o olimpijskim kvalifikacijama, ali sada je ta tema postala neizbježna?

"Lagala bih kad bih rekla da ne razmišljam o pozivu na olimpijske kvalifikacije, ali nekako se trudim sama sebe odvratiti od tih misli jer znam da do konačne odluke ima još puno vremena. Jedino ako budem išla natjecanje po natjecanje, borbu po borbu, mogu doći do toliko željenih kvalifikacija", dodala je Petra koja se preporodila dolaskom u splitski Marjan u kojem su sada sparinzi postali itekako opasni jer nekoliko je izuzetno kvalitetnih imena svakodnevno zajedno.

S druge strane Ana Zaninović je nakon bronce na US openu u olimpijskoj kategoriji do 57 kilograma odlučila u istoj nastupiti i u Hamburgu i čini se da je prvim mjestom, nakon šest pobjeda dokazala sebi i drugima da je potpuno spremna i sposobna boriti se s najvećima i u toj kategoriji. Sada se pred PH, Belgiju i SP u Koreji vraća u svoju kategoriju do 53 kg, puna samopouzdanja i što je najvažnije zdrava.

"Mene je na nekoliko velikih natjecanja zaustavila povreda i najvažnije je da ostanem zdrava", javila se iz Njemačke Ana Zaninović.

"Pobjeda u Hamburgu u konkurenciji od preko 60 djevojaka koje su od mene teže i po nekoliko kilograma je dokaz da mogu konkurirati. Nisam u niti jednom trenutku osjetila da su one, s obzirom na tu kilažu, u prednosti. Iako su mnogi imali prigovor na nove La Just elektronske oklope meni su skroz legli. Što je kategorija veća to je potrebno i puno više snage u udarcima da bi se očitao bod, a ja sam puno udaraca davala upravo u tijelo što znači da imam dovoljno snage i za tu kategoriju. Preda mnom je PH i Belgija za koje se ponovo vraćam svojoj kategoriji kako bih izborila nastup na SP a dalje što bude", poručila je Ana koja se nekoliko puta u karijeri opasno opekla i sada dobro pazi što će izjaviti i kada jer je svjesna da puno toga ne ovisi o njoj.

U muškoj konkurenciji se najviše očekivalo od Stipe Jarlonija i Filipa Grgića, a na kraju su brončane medalje osvojili teškaš i poluteškaš Vedran Golec i Nikola Bojo te tako donijeli dosta optimizma i u muške redove. Jarloni i Grgić, osvajači medalja na posljednjem prvenstvu Europe vraćaju se nakon ozljeda i tek ulaze u pravi ritam, a u Hamburgu sa odradili odlično zagrijavanje za skorašnje SP. I jedan i drugi ostali su na korak do medalje, ali su na putu povratka i ulaska u formu odradili po pet borbi. S obzirom da im je u kategorijama bilo čak 80 natjecatelja te da su oba poražena od kasnijih pobjednika niti njihov rezultat nije za podcijeniti. Dodajmo da su juniori i juniorke deklasirali konkurenciju osvojivši čak 21 medalju što je više nego dobar zalog za svijetlu budućnost hrvatskog taekwondoa.

SENIORSKE MEDALJE:

1. ANA ZANINOVIĆ - MARJAN
1. PETRA MATIJAŠEVIĆ - MARJAN
3. IVANA ŽAGAR - LIKOS
3. VEDRAN GOLEC - JASTREB
3. NIKOLA BOJO - ZADAR

JUNIORSKE MEDALJE:

1.DIVIJAN MARTIN KELAVA - SAJNAMI
1.ADRIAN VRANEŠA - OSVIT
1.DORA HORVAT - PANTERA
1.ANA PAVLOVIĆ - METALAC
1.TANJA RASTOVIĆ - MARJAN
2.MARKO MALJKOVIĆ - OSVIT
2.ADRIANA ĐURETEC - OSVIT
2.DORA PODRUG - MARJAN
2.TONIJA BONKOVIĆ - MARJAN
2.REA BUDIĆ - DUBRAVA
3.DENI RAZIĆ - OSVIT
3. PIERO MARIĆ - MARJAN
3.LOVRE BREČIĆ - MARJAN
3.MATIJA MLINARIĆ - JASTREB
3.LUKA BOBAN - JASTREB
3.ANAMARIJA PETROVIĆ - PANTERA
3.MATEJA KUNOVIĆ - BANIJA
3.BRIGITA MAMIĆ - NOVI ZAGREB
3.JOSIPA MATIĆ - ZAPREŠIĆ
3.ANA VRANEŠIĆ - BANIJA
3.MARIJA ŠTETIĆ - DUBRAVA

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.03.2011. u 22:58
    Bravo cure!
    Obrisan korisnik