Košarka

Cedevita raspjevala Draženov dom

Iz Draženovog doma:Ivor Krapac • srijeda, 23.03.2011.
Cedevita raspjevala Draženov dom
Foto: Kristijan Komarica

Košarkaši Cedevite proslavili su pobjedu u prvoj utakmici četvrtfinala Eurokupa protiv Estudiantesa. Momčad Ace Petrovića je u punom Draženovom domu slomila goste iz Španjolske preokrenuvši zaostatak od 17 poena iz druge četvrtine u svojih +16 u jednom trenutku, a na kraju susreta stalo je na devet poena prednosti...

Iako su u većem dijelu prvog poluvremena stvari išle u jako nepovoljnom smjeru, sve do 40:23 za goste u 14. minuti, oslabljena Cedevita pronašla je i snage i puno motiva za preokret i vrijednu prednost nakon prve od dvije utakmice protiv Estudiantesa u borbi za polufinale Eurokupa.

Hrvatski predstavnici će idućeg tjedna u Madridu braniti devet poena prednosti. Stekli su ih slavivši s 90:81 u ispunjenom i bučnom Domu Dražena Petrovića, koji je, obojan u crvene klupske boje, gurao momčad Ace Petrovića prema pobjedi.

Crveni val na tribinama

U Cedeviti su napravili odličan posao u objašnjavanju Zagrepčanima da se ove srijede igra važna košarkaška utakmica, a i pored toga, učinili su sve što treba da Draženov dom bude pun do posljednjeg mjesta, uz povoljne cijene ulaznica i poklone koje su dobili svi koji su je kupili.

Sve što su u klubu napravili, u potpunosti im se isplatilo. Pitanje je bi li se igrači uspjeli vratiti nakon -17 i izvesti preokret da tribine nisu bile pune do kraja i nosile ih kada je trebalo...

Ogled u Draženovom domu donio je dva Cedevitina lica. Do gostujućih 17 poena prednosti sredinom druge četvrtine, djelovalo je da se Estudiantesu ne može stati na kraj. Gosti su poentirali iznimno lako, koristeći poteškoće domaćih pod košem u izostanku Edwardsa, koji bi mogao biti spreman za drugu utakmicu, Žižića (nema pravo nastupa za Cedevitu u ovom natjecanju) i s problemima Vukušića, koji je zaigrao pod blokadom, primivši injekciju neposredno prije susreta.

No, nakon što su gubili sa 17 razlike, domaći su se već do kraja prvog poluvremena trgnuli, nakon 20 minuta imali zaostatak od samo 49:47, da bi u trećoj dionici izveli potpuni preokret i stigli i do 16 poena prednosti (74:58). U odlično odrađenoj trećoj četvrtini Cedevitini igrači potrošili su i puno energije, a nakon toga, u zadnjih deset minuta nije bilo lako, no na kraju su uzeli vrijednih +9.

Nakon gotovo punih 14 minuta prvog poluvremena, ništa nije sugeriralo da će Cedevita na kraju druge četvrtine biti potpuno u igri. U tih 14 minuta, stvari su za momčad Ace Petrovića izgledale povoljno samo na otvaranju utakmice, uz dvicu i tricu Drapera, a potom i tricu Rudeža za ranih 8:3. No, gosti su se vrlo brzo vratili u egal, a nakon toga i preuzeli stvari u svoje ruke.

Predvođeni Caner-Medleyjem, Madriđani su u šestoj minuti već bili na pet poena prednosti (17:12), a u završnici četvrtine, nakon što je Aco Petrović uveo Kaštropila i probao sa zonom koja nije izgledala dobro, to i povisili na 33:21 nakon prvih deset minuta. Caner-Medley bio je njihov glavni adut, uz 12 poena u prvoj dionici, dok su domaći imali samo trojicu strijelaca, Drapera s deset, Rudeža s devet i Braceyja Wrighta s dva poena.

Borbeni Petrović

Cedevitin preokret u drugom poluvremenu bio bi teško izvediv bez Tomislava Lexa Petrovića, koji je podmetnuo leđa i "tukao" se pod košem s višim gostujućim igračima, uzimao skokove i odrađivao odličan posao u obrani, a s takvim Petrovićevim izdanjem, njegov prezimenjak na klupi imao je opciju više u rotaciji na visokim pozicijama.

U brojkama, Lex je završio sa šest poena (trice za 69:56 u trećoj i 86:77 u posljednjoj četvrtini), a imao je i osam skokova, uz valorizaciju 10.

Najveći problem za Cedevitu u prvoj četvrtini bila je obrana u reketu, uz gostujući šut 9/9 pod obručem i sveukupnih 10/11 za dvicu, a problem s nedostatkom centara osjetio se i u skoku, uz 10-5 za Estudiantes u tih deset minuta.

Stvari nisu izgledale ljepše ni u prvom dijelu druge dionice. Uz poene Caner-Medleyja i Gabriela, kao i tricu Jasena, domaći su serijom od 7:0 stigli do već spomenutih 40:23, ali srećom za Cedevitu, na odgovor se nije čekalo dugo. Troha je ubacio jednu, Rudež dvije trice, a Vukušić i Princ pripomogli su svojim poenima u smanjenju na samo 45:40 u 18. minuti, dok je do kraja prvog poluvremena minus "srezan" na 49:47.

Cedevita je tada riješila i skok, i obrana pod košem izgledala je puno bolje kako je ozljedom "načeti" Vukušić hvatao ritam, a kao dobro rješenje pod obručima pripomogao je i Tomislav Petrović, što je domaću momčad potpuno vratilo u utakmicu.

Sve što je izgledalo dobro u drugoj polovici druge, bilo je još kvalitetnije u trećoj četvrtini, koja je donijela najbolje što ova Cedevitina momčad može pružiti. Sve do 29. minute, gosti iz Madrida su tonuli, a potkraj te dionice bili na minusu od 74:58. Cedevitina obrana je i dalje izgledala vrlo dobro, a u napadu se potpuno razigrao Marino Baždarić, koji je bio glavni motor na putu do +16.

Aco najavio Edwardsa

Osim +9, dodatna dobra vijest za Cedevitu uoči druge utakmice u Madridu bit će i povratak Corsleyja Edwardsa, koji se vratio treningu nakon stanke zbog tromba u nozi. Aco Petrović najavio je da od američkog centra očekuje desetak kvalitetnih minuta, što će biti dodatna opcija na teškom gostovanju, pred 15-ak tisuća ljudi.

Naravno, bilo je teško očekivati da će i do kraja utakmice ići tako sjajno, no 76:61, koliko je stajalo na semaforu nakon treće četvrtine, bio je vrlo vrijedan kapital za završnih deset minuta. Estudiantes je u nastavku zaprijetio, postupno smanjujući minus sve do 83:77 za Cedevitu nešto više od tri minute do kraja, ali nakon važne trice Tomislava Petrovića za 86:77, gosti više nisu bili bliže od sedam razlike.

Bila je to sjajna večer pred jako lijepo ispunjenim tribinama. S obzirom da nisu bili kompletni, Cedevita je teško mogla tražiti više, a nakon što su gubili sa 17 poena minusa, imati devet poena prednosti na kraju ne može biti loša vijest.

Najefikasniji igrači pobjednika bili su Damjan Rudež (21 poen) i Dontaye Draper (20 poena, pet asistencija). Marino Baždarić dodao je 14 poena, a Vedran Vukušić deset poena, šest skokova i četiri asistencije. Kod gostiju se izdvojio Nik Caner-Medley (19 poena, 11 skokova), dok se Sergio Sanchez pridružio s 13 poena, a German Gabriel s 11 poena i devet skokova.

Druga utakmica, u kojoj će pasti odluka o putniku u polufinale, na rasporedu je iduće srijede u 20:30 sati u Madridu.

Eurokup, završnica

četvrtfinale

Cedevita90:81Movistar Estudiantes
Göttingen66:66Benetton Basket
Pepsi Caserta84:90Uniks Kazan
Real Betis67:49Budivelnik
Uniks Kazan79:77Pepsi Caserta
Budivelnik80:77Real Betis
Movistar Estudiantes72:81Cedevita
Benetton Basket84:62Göttingen

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Eurokup, završnica

četvrtfinale

Cedevita90:81Movistar Estudiantes
Göttingen66:66Benetton Basket
Pepsi Caserta84:90Uniks Kazan
Real Betis67:49Budivelnik
Uniks Kazan79:77Pepsi Caserta
Budivelnik80:77Real Betis
Movistar Estudiantes72:81Cedevita
Benetton Basket84:62Göttingen

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.03.2011. u 22:58
    umjetni klub sa tedeschijem na celu. sve sumnjivo,znate na sto mislim
    Obrisan korisnik
  • Zdren25.03.2011. u 11:16
    slažem se s temerlanom, ekipa navalila na besplatne majice, smoki i cedevitu + k tome karata se podijelilo valjda soma-2
    Zdren
  • Obrisan korisnik24.03.2011. u 15:39
    glup naslov...nitko nije pjevao. a da nisu djelili majice, smoki, cedevitu, i što sve ne, dvorana bi bila poluprazna. pitanje je koliko je tedeschi još love djelio 'navijačima' cedevite. što se same tekme tiče....čestitke igračima cedevite na zasluženoj pobjedi! kad su počeli igrati obranu, to je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.03.2011. u 11:19
    Svaka čast igračima i stručnom stožeru te gledateljima koji su ispunili dvoranu do posljednjeg mjesta i pomogli kada je bilo najteže, ja sam veliki navijać Cedevite i na svakoj sam utakmici od samih početaka dok se klub tek osnivao i bilo nas je par na tribinama i moram reći da sam bio ponosan na... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • trailer trash24.03.2011. u 00:14
    iskreno se nadam da će Cedevita prestići Zagreb u borbi za Euroligu, jer mislim da su nas oni jedini i dostojni tamo predstavljati. To je zdrav klub sa jasnom vlasničkom strukturom i privatnim kapitalom koji će se za Euroligu sigurno i pojačati, ali ne iznad svojih mogućnosti. Samo da Acu zamjene... [više na forumu]
    trailer trash