Košarka

Cibona u ponoru, Sinj u deliriju

Piše: Vedran Babić • nedjelja, 27.03.2011.
Cibona u ponoru, Sinj u deliriju
Foto: Ivan Lacković

Drugo kolo košarkaške Lige za prvaka samo je potvrdilo ono što se činilo izvjesnim poslije prvog kola - borba za četiri mjesta u polufinalu bit će sve samo ne nezanimljiva. U derbiju kola Zadar se "prošetao" Draženovim domom i nanio još jedan težak poraz Ciboni, koja je ostala bez trenera Dražena Anzulovića, Borik je umalo skinuo skalp i Cedeviti, Zagreb je slavio u Zaboku, a u pravoj dalmatinskoj fešti košarke Alkar je pred svojim navijačima uzvratio Splitu za dva prethodna ovosezonska poraza...

Nakon neuspješnih epizoda u Euroligi i NLB ligi, košarkaši Cibone loše su krenuli i u Ligu za prvaka domaćeg prvenstva. Dva poraza na otvaranju, oba od zadarskih klubova, nikako nije učinak koji su pod Tornjem očekivali. Prvo ih je Borik deklasirao s 23 razlike usred Jazina, a onda ih je u Draženovu domu jednakom razlikom u očaj bacio najveći rival Zadar (80:57).

Iako su se u prvom dijelu još i držali (34:38), domaćini su u narednih 20 minuta postigli samo 23 koša. Nadskakali su svoje suparnike (33-32), no brojke od čak 22 izgubljene lopte (Bogdanović 7) naspram Zadrovih devet, te samo pet osvojenih lopti naspram 16 Zadrovih, bile su ključne u raspletu. Naravno, nije pomogao niti vrlo loš šut iz igre (19/51).

Ono što Cibose može boljeti puno više od ovih poraza su dvije činjenice. Prva, da su nakon utakmice sa Zadrom ostali bez trenera Dražena Anzulovića, koji je sporazumno raskinuo ugovor, i druga, da je na utakmici Cedevita - Estudiantes nekoliko dana ranije na istome mjestu bilo prisutno nešto više od 5.000 gledatelja, gotovo pet puta više nego na Ciboninom okršaju sa Zadrom.

E, to je ono što bi Cibonine čelnike trebalo još više zabrinuti.

A što se Anzulovića tiče, njegov nasljednik bit će dugogodišnji pomoćni trener Danijel Lutz, no pitanje je ima li i on sposobnost da probudi Vukove iz letargije i da ih nekako vrati u kakvu-takvu formu. Nije to toliko slaba momčad, no očito je psiha igrača postala prilično krhka i bit će zanimljivo vidjeti kako će reagirati na idućoj utakmici kod kuće upravo protiv Cedevite.

Klub iz Sutinskih vrela je preživio "vrući" teren u zadarskim Jazinama gdje je s 92:89 nadvisio Borik. Domaćini su vodili praktički cijelu utakmicu, no iskustvo gostiju je presudilo i oni su ipak stigli do druge pobjede na krilima nezaustavljivih Andrije Žižića i Braceya Wrighta.

Unatoč porazu, Neven Plantak može biti zadovoljan igrom i borbenošću svojih igrača, koji su pokazali kako niti jednom klubu neće biti lako doći do pobjede u Jazinama. Kako će Borik igrati u gostima, imat ćemo priliku vidjeti u sljedećem kolu na splitskim Gripama.

Bez velikih turbulencija Zagreb CO je slavio u Zaboku 80:65 i uz Cedevitu ostao jedini neporaženi klub. Zabočani su pružili solidan otpor u prvom dijelu, no u drugom su Mravi malo pojačali ritam i povećali svoju prednost za ulazak u mirnu završnicu. Ponovno je Luka Žorić bio njihov najbolji pojedinac, a kvalitetnu partiju odigrao je i veteran Damir Mulaomerović.

I konačno, u dalmatinskom derbiju Alkar je nadigrao Split 79:62 u prepunoj ŠSD Sinj na još jednom "vrućem" terenu. Neće ni tamo nikome biti lako doći do bodova, no još važnije od same utakmice jest činjenica da se košarka polako, ali sigurno vraća u Split i Sinj. Ne treba ni naglašavati koliko je za hrvatsku košarku bitno da se u Dalmaciju vrati košarkaško ludilo, a ovakve utakmice zasigurno će pripomoći ostvarenju tog cilja.

Utakmica kola

Nije bilo lako odrediti utakmicu kola, no ako ćemo gledati rezultatsku neizvjesnost, onda dileme nema. U Jazinama je Borik 38 minuta držao Cedevitu u šaci, imao 87:82, i onda se raspao kada je bilo najbitnije. Momčad Aleksandra Petrovića nije krenula stopama Cibone već se serijom 10:2 izvukla iz ralja poraza i sačuvala prijeko potreban mir uoči uzvrata četvrtfinalna Eurokupa u Madridu protiv Estudiantesa.

Igrač kola

Marko Car jedina je prava konstanta u momčadi Zadra, a protiv Cibone odigrao je svoju možda najbolju utakmicu sezone. Bio je nerješiva enigma za domaće, a u 39 minuta i 45 sekundi koliko je proveo na parketu postigao je učinak od 24 koša, 7 skokova, 7 asistencija i čak 7 ukradenih lopti. Sve to uz samo jednu izgubljenu loptu. Jedini segment u kojem nije briljirao bio je šut za tri (1/7).

Petorka kola

Josip Blajić (Alkar) - 23 koša

Marko Car (Zadar) - 24 koša, 7 asistencija, 7 skokova, 7 osvojenih lopti

Bracey Wright (Cedevita) - 25 koševa, 5 skokova, 4 asistencije

Luka Žorić (Zagreb CO) - 19 koševa, 9 skokova

Andrija Žižić (Cedevita) - 26 koševa (šut za dva 11/11), 7 skokova

Zanimljivost kola

Iako su Krunoslav Simon, Ivan Mimica, Marino Baždarić i Marko Car poznati kao odlični šuteri, u ovom kolu to nije bio slučaj. Barem ne što se šuteva za tricu tiče. Tako je Simon šutirao 0/7, Mimica 1/6, Baždarić 1/4, a Car 1/7. Ukupno - 3/24. Također valja istaknuti i nesvakidašnji učinak Andrije Žižića, koji je na parketu proveo svih 40 minuta i za to vrijeme nije promašio niti jedan šut. Za dva je šutirao 11/11, a pogodio je i sva četiri slobodna bacanja. Svaka čast!

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.04.2011. u 13:17
    eurocup je itekako snažno natjecanje! podcjenjivanje istog je čisto nezanje! u eurocupu je barem 6-7 momčadi koje su jače (po rosterima ali i buđetima) od nekih klubova koji su igrali euroligu ove sezone. cedevitin uspjeh zaista JE velik. što se naše lige tiče...neću se više ponavljati! NLB liga... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.03.2011. u 14:58
    naravno, pošto smo hrvati, ajmo sve podcjenit. tako i eurocup natjecanje. nema veze sta je cedevita u cetvrtfinalu, na rubu final foura, a među 8 nisu prošli npr.- alba, godinama jedan od najboljih njemačkih klubova, gran canaria, uvik među 8 u španjolskoj, ujedno i jedna od najjačih domaćinskih... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.03.2011. u 23:06
    Pa to regionalno natjecanje koje žele i u drugim sportovima progurati je valjda trebala biti podloga za stvaranje jakih klubova koji će biti vrlo konkurentni u europskim natjecanjima. A mislim da se dovoljno dugo igra ta liga da se vide rezultati tog projekta...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.03.2011. u 20:09
    nije treće nego druge
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.03.2011. u 16:57
    to što je neizvjesno, ne znači da je i kvalitetno - dapače, neizvjesnost je plod što nema kvalitete pogledajte rezultate u nlb i europi naših ekipa - cedevita ipak ima tri stranca i ovo je kup treće eu kategorije
    Obrisan korisnik