Košarka

Tko će nadograditi gostujuće pobjede?

Lovro Štrbinić • utorak, 29.03.2011.
Tko će nadograditi gostujuće pobjede?
Foto: Ivan Lacković

Odigrane su prve dvije utakmice četvrtfinala, a u drugi tjedan borbe za završni turnir sve momčadi ulaze s jednom pobjedom kraj svog imena. Ovaj put oni koji su ostvarili vrijedne gostujuće pobjede imaju prilike nadograditi ih trijumfima pred svojim i navijačima i tako eventualno već u četvrtak izboriti ukupnu pobjedu u seriji.

Maccabi - Caja Laboral

(29.03., 21:30; 31.03., 20:45)

Vrlo lako je Caja Laboral mogla putovati u Tel Aviv s 2-0 i lijepom situacijom u svoju korist. Međutim, Pargo je omogućio izraelskoj momčadi 1-1 i priliku da s dvije vezane domaće pobjede izbore još jedan Final Four. No, to zasigurno neće biti lako jer su prva dva dvoboja pokazala veliku izjednačenost između ove dvije ekipe i peta utakmica nije nemoguća, pogotovo kad se zna da u četiri ovosezonska dvoboja imaju ukupni omjer 2-2.

Važan kotačić igre španjolske momčadi ponovno bi trebao biti Stanko Barać jer je upravo on bio najbolji igrač svog kluba u jedinoj četvrtfinalnoj pobjedi, a uz njega baskijska ekipa najviše nade polaže u Teletovića, San Emeterija te Logana koji je propustio priliku da bude junak druge utakmice.

Maccabi će ovaj put imati na svojoj strani i vatrenu izraelsku publiku, a ona će najviše očekivati od Schortsanitisa. Trebao bi mu se priključiti i dvojac Pargo - Perkins, dok će za dvije uzastopne pobjede biti potrebne dvije večeri u kojima će raspoloženi biti i ostali poput Eidsona, Eliyahua i Richarda Hendrixa, odličnog u prvom dvoboju.

Uzevši u obzir domaću ovosezonsku formu Maccabija Izraelci imaju razloga za optimizam. Pobjedu iz Tel Aviva uspjela je odnijeti jedino Barcelona, a u klubu iz Vitorije se nadaju da će drugo gostovanje španjolske ekipe proteći na jednak način. U prvom gostovanju Caje Laboral kod Maccabija završilo je 81:70 za domaćine.

Panathinaikos - Barcelona

(29.03., 20:45; 31.03., 20:45))

Sudar velikana u četvrtfinalu izazvao je veliku pozornost u prvim utakmicama, a nakon prikazanog u ta dva dvoboja mnogi su željno iščekivali ovotjedni nastavak obračuna. Vjerojatno će i atenski susreti pružiti neizvjesnost i dramu kao i ogledi u Barceloni, a ovaj put PAO će imati iza sebe brojnu i glasnu navijačku vojsku.

Prošli tjedan Grke je vukao Dimitris Diamantidis, a kad mu se u drugoj utakmicu priključio i Romain Sato Katalonci nisu imali obrambenih rješenja. Uz raspoloženog Batistea i eventualno još ponekog Barca bi mogla napustiti O.A.K.A arenu pognutih glava. Naravno, imaju i oni svoje adute, a to je prije svega nezaustavljivi Navarro koji uvijek može izvući jedan od svojih čudesnih šuteva s velike distance. Međutim, ovaj put moraju više pružiti Rubio i Lakovič, a i Alan Anderson dosad nije bio na razini koja se od njega očekuje.

Upravo je bivši igrač Cibone komentirao odlazak na vruće grčko gostovanje: "Ponekad je bolje igrati kad su navijači protiv tebe. Nema boljeg osjećaja od odlaska u goste i slavlja pred 20000 navijača." Vidjet ćemo hoće li u tome uspjeti i barem jednom izborenom pobjedom izboriti petu utakmicu pred svojim navijačima.

Valencia - Real Madrid

(29.03., 20:45; 31.03., 20:45)

U španjolskom obračunu malu prednost ima momčad kojoj su se prije početka serije davali nešto manji izgledi. Ponajviše je to bilo iz razloga što u redovima Valencije nedostaju Claver i Augustine, dvojica važnih igrača iz unutarnje linije koji vjerojatno neće biti spremni ni za ovotjedne okršaje. Kako su Madriđani upravo u spomenutom segmentu igre označeni najjačima očekivalo se da će tu ostvariti ključnu prednost.

Na krilima Ante Tomića ostvarili su prednost u prvom dvoboju, ali u drugom Sergio Lull nije mogao sam i zahvaljujući razigranima Cooku, Savanoviću i Richardsonu igrači Valencije došli su do vrijednog gostujućeg boda. Upravo od spomenutih igrača očekuje se najviše i pred domaćim navijačima, a svakako će biti potrebna i dobra izdanja Javtokasa i Martineza.

Gosti će, s druge strane, vjerojatno opet biti bez Rodrigueza pa će opet sav teret organizacije igre pasti na leđa Prigionija. Zasigurno će mu posao biti olakšan ako Lull bude na razini druge utakmice, Tomić na razini prve, a Reyes, Fischer i Suarez znatno podignu razinu svojih izdanja. Dojma smo da će teško ovaj tjedan jedna ekipa ostvariti dvije pobjede i nije nemoguće da se odluka o sudioniku završnog turnira prolongira za još neko vrijeme.

Montepaschi - Olympiacos

(29.03., 20:00; 31.03., 20:45)

Serija je ovo koja je dosad ponudila najčudnije ishode. Prva utakmice je već opjevana i u njoj igračima Siene nije ništa polazilo za rukom, dok su dva dana poslije priuštili gledateljima u Pireju sasvim drugo izdanje i relativno lagano porazili Olympiakos izborivši tako vrlo vrijedan gostujući bod. No, znao je i prije Montepaschi upisivati gostujuće pobjede u knock-out fazi pa ih potom pokvariti lošijim domaćim nastupima.

Igra Montepaschija ove je sezone dosta ovisila o McCalebbu, a kako se on neko vrijeme mučio s ozljedom vidjet ćemo kako će odreagirati ovaj put. U drugoj utakmici je odigrao svega dvije minute, ali tu su Kaukenas, Raković i Malik Hairston pokazali da mogu dobro odigrati i bez prvog razigravača. Ključno će ovaj put biti i priključenje Zisisa i Stonerooka, a optimizam u Sieni mogu temeljiti i na nekoliko loših ovosezonskih izdanja grčkog kluba na gostujućim parketima.

Ponovno će Olympiakosu nedostajati možda i ključni igrač, Srbin Miloš Teodosić, a Spanoulis, Bourousis i Mavrokefalides trebat će dobro potegnuti kako se njegov izostanak ne bi primijetio. Očekuje se mnogo i od iskusnog Papaloukasa, najboljeg "šestog" igrača Europe, u kojeg vjeruju mnogi navijači crveno-bijelih iz Pireja i nadaju se drugom uzastopnom Final Fouru.

Euroliga, završnica

četvrtfinale

Baskonia76:70Maccabi Tel Aviv
Barcelona83:82Panathinaikos
Olympiakos89:41Montepaschi Siena
Real Madrid71:65Valencia
Baskonia81:83Maccabi Tel Aviv
Real Madrid75:81Valencia
Olympiakos65:82Montepaschi Siena
Barcelona71:75Panathinaikos
Montepaschi Siena81:72Olympiakos
Panathinaikos76:74Barcelona
Valencia66:75Real Madrid
Maccabi Tel Aviv81:60Baskonia
Real Madrid66:58Valencia

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga, završnica

četvrtfinale

Baskonia76:70Maccabi Tel Aviv
Barcelona83:82Panathinaikos
Olympiakos89:41Montepaschi Siena
Real Madrid71:65Valencia
Baskonia81:83Maccabi Tel Aviv
Real Madrid75:81Valencia
Olympiakos65:82Montepaschi Siena
Barcelona71:75Panathinaikos
Montepaschi Siena81:72Olympiakos
Panathinaikos76:74Barcelona
Valencia66:75Real Madrid
Maccabi Tel Aviv81:60Baskonia
Real Madrid66:58Valencia

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.03.2011. u 19:16
    Pa dobro,možda nije u redu, al radije bi gledao Barcelonu na FF-u nego Panathinaikos koji je u zadnjih par sezona i sam namjestio nekoliko utakmica s Partizanom...Uvijek bi si osigurali neki prolaz, i onda s Partizanom neovisno di se igralo izgubili nakon produžetaka..Slično vrijedi i za Olympiakos... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.03.2011. u 16:18
    Bartomeu je za meč PAO - Barca delegirao Sašu Pukla. Očita je želja da Barca ne propusti F4 kao domaćin, a Pukl je specijalac za guranje, uz Fachinija i Lamonicu jedan od onih koji su uvijek tu kada treba da se pogura neki španski tim ili reprezentacija.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.03.2011. u 15:36
    Obrisan korisnik