Košarka

Sjajna Cedevita za povijest!

Edvard Burić • srijeda, 30.03.2011.
Sjajna Cedevita za povijest!
Foto: Kristijan Komarica

Cedevita se odličnom utakmicom u Madridu plasirala na Final Four Eurokupa, drugog po snazi europskog klupskog košarkaškog natjecanja. Cedevita je s dvije pobjede izbacila španjolski Estudiantes i tako napravila odličan uspjeh u sezoni kada našoj klupskoj košarci baš i ne cvjetaju ruže.

Cedevita je uzvrat četvrtfinala Eurokupa u Madridu protiv Estudiantesa odigrala na vrlo visokom nivou i ostvarila povijesni uspjeh kluba, ali i novije hrvatske klupske košarke. Zagrepčani su nakon +9 u prvoj utakmici, slavili i u Madridu 81:72.

Momčad Aleksandra Petrovića odličnom utakmicom u Madridu plasirala se na Final Four Eurokupa, drugog po snazi europskog klupskog košarkaškog natjecanja. Cedevita je s dvije pobjede izbacila španjolski Estudiantes i tako napravila odličan uspjeh u sezoni kada našoj klupskoj košarci baš i ne cvjetaju ruže.

Cedevita je čitavu utakmicu apsolutno kontrolirala igru i rezultat te niti jednog trenutka nije dozvolila španjolskom predstavniku da napravi veću razliku. Petrovićev sastav je igrao borbeno, prilično raznovrsno i vrlo kvalitetno čitavu utakmicu.

Zagrepčani su na kraju prvog poluvremena bili u zaostatku od samo jednog poena (42:41). Najveće zasluge što Španjolci nisu otišli na veću razliku dobiva Bracey Wright. Amerikanac je u prvom poluvremenu ubacio 20 poena i na taj način održao Cedevitu u priključku.

Domaći su u utakmicu ušli sa 7:1 i 10:3, imali još i 14:6, ali Cedevita dobiva prvih deset minuta (26:25). Niti u drugoj četvrtini Estudiantes ne može pobjeći na veću razliku. Najviše su imali 36:30, a na poluvrijeme odlaze s +1 (42:41).

Treći period Cedevita igra još bolje i preuzima vodstvo u utakmici. Vedran Vukušić je ubacio 12 poena u trećoj četvrtini, a Zagrepčani su nakon 30 minuta igre imali 60:57.

Baš ono što su i najavljivali, igrači Cedevite su i odigrali na parketu. Niti u jednom trenutku nisu branili +9 iz prve utakmice. Igrali su na pobjedu i u Madridu, a rezultat govori sam za sebe.

Posljednjih deset minuta odlično je otvorio Tomislav Petrović, ubacio dvije trice i nagovijestio slavlje Zagrepčana u glavnom gradu Španjolske. Draper je odradio svoj dio posla i Cedevita je slavila. Za povijest.

Završilo je 81:72. U polufinalu Cedevita će snage odmjeriti s ruskim Uniksom, a ovim plasmanom na Final Four Eurokupa momčad Aleksandra Petrovića došla je korak bliže Euroligi. Sada sve drže u svojim rukama i eventualnim osvajanjem hrvatskog prvenstva Cedevita bi osigurala plasman u najjače europsko klupsko košarkaško natjecanje.

Za Cedevitu je Wright ubacio 24 koša, uz 11 skokova i tri asistencije. 15 je dodao Vukušić, a 13 Draper (uz pet asistencija). Kod Estudiantesa po 12 koševa su postigli Gabriel i Jasen (uz šest skokova).

Eurokup, završnica

četvrtfinale

Cedevita90:81Movistar Estudiantes
Göttingen66:66Benetton Basket
Pepsi Caserta84:90Uniks Kazan
Real Betis67:49Budivelnik
Uniks Kazan79:77Pepsi Caserta
Budivelnik80:77Real Betis
Movistar Estudiantes72:81Cedevita
Benetton Basket84:62Göttingen

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Eurokup, završnica

četvrtfinale

Cedevita90:81Movistar Estudiantes
Göttingen66:66Benetton Basket
Pepsi Caserta84:90Uniks Kazan
Real Betis67:49Budivelnik
Uniks Kazan79:77Pepsi Caserta
Budivelnik80:77Real Betis
Movistar Estudiantes72:81Cedevita
Benetton Basket84:62Göttingen

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.03.2011. u 14:47
    U pravu si, ali ipak zbog poštenja treba primjetit da je i Princu i Vukušiću za te trice asistirao jedan od tih Amerikanaca koji su bili cijelu tekmu nezadrživi u prodoru (i Princa su teško držali ali radio je glupe faule i dizao mi tlak). Prostor za pick-and-roll u drugom poluvremenu je otvorio... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.03.2011. u 13:05
    Napokon jedan klub na zdravim temeljima kod nas. A onima koji kažu umjetan klub, neka nabroje prirodne klubove i zbroje njihove dugove. I Cibona je nastala kao projekt, Francka, Done itd... Znači i ona je umjetna. Pa nekadašnja Jugoplastika, isto tvornički klub. Što je netko napisa prirodni su oni... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.03.2011. u 09:37
    čestitke igračima cedevite i aci! zaslužili su potpuno ovaj F4, jer su oba puta tukli estudiantes! ove su se zone 5X pobjeđivali u gostima u eurocupu, što je izvrsno! vidi se što znači kada imaš širok roster i 3 izvrsna amera. nadam se da će osvojiti i PH i da će igrati euroligu dogodine. rađe oni... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.03.2011. u 02:37
    Kak veli Matej Mamić: "Cibona, oprostite, Cedevita je napravila ogroman uspjeh!", ajmo cibosi, i onda ajmo svi ostali klubovi, pogotovo za 1.HKL
    Obrisan korisnik
  • pljoska31.03.2011. u 01:44
    Čestitke Cedeviti od srca, ali užasno mi je žao što Tedeschija nisu pustili u Cibonu.
    pljoska