Košarka

Vranković: "Moramo osigurati NLB ligu"

Ivor Krapac • četvrtak, 31.03.2011.
Vranković: "Moramo osigurati NLB ligu"
Foto: Nikola Movrić

Bez obzira što zna u koliko je tešku situaciju došao, Josip Vranković vjeruje kako će s povratkom na Ciboninu klupu uspjeti zaustaviti ili barem usporiti pad koji je njegova nova momčad pokazala u prva dva kola hrvatske Lige za prvaka. Neki problemi koji su pratili Dražena Anzulovića, naravno, neće nestati preko noći, no Vranković se nada da će igrači uskoro vratiti samopouzdanje i početi igrati bolje...

Do kraja sezone, a kako kaže ugovor, i u naredne dvije godine, Josip Vranković imat će zadatak vratiti Cibonu na pozicije koje trenutno djeluju jako daleko. Aktualni hrvatski izbornik otkrio je da mu je ova ponuda bila intrigantnija od nekoliko inozemnih koje je dobio nakon prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Turskoj, odbijajući sve klubove sve dok se nije dogodio poziv Cibosa, gdje će na oku imati i nekoliko reprezentativnih kandidata.

"Mene ova situacija intrigira, znam da igrači mogu bolje i želim da to na terenu i prikažu. Dosta ćemo raditi i pričati, a onoga trena kad prezentacija bude ravna kvaliteti igrača, uvjeren sam da će i rezultati biti bolji".

"S obzirom da se trener mijenjao u ovoj fazi sezone, jasno je da je situacija alarmantna. No, tu sam zbog toga što je Cibona veliki klub, ljudi koji vode klub napravili su velike napore da izvuku Cibonu iz gliba, a došao je red i na mene da dam svoju injekciju. Želja mi je da u nastavku sezone damo svoj maksimum i da pokušamo vratiti Cibonu na mjesto koje joj pripada", kazao je Vranković zbog čega je prihvatio doći u situaciji u kojoj bi, realno, rijetki pristali.

"Ovdje imam dva-tri dečka koji su reprezentativni kadar, a u ovom trenutku nisam zadovoljan s njihovom prezentacijom, smatram da mogu puno bolje. Jedan od razloga što sam došao može se tražiti i u tome", nastavio je novi trener Cibosa, dodajući kako je jasno da su favoriti za naslov ovog puta drugdje.

O tjelesnom stanju u momčadi: "Možemo podijeliti problem na dvije stvari, određeni igrači su rekonvalescenti, propustili su prvi dio sezone, a neki su iscijeđeni zato što je roster bio u pojedinim trenucima tanak, dolazilo je do veće potrošnje. No, kako idemo prema kraju sezone, trebamo 'stisnuti' i fokusirati se na završnicu. Bez obzira na sve, igrači su profesionalci i koliko god traje sezona, moraju dati svoj maksimum".

"Teško mi je reći koji bi nama bio maksimum s obzirom na određene favorite, tu mislim prvenstveno na Zagreb i Cedevitu, pokraj kojih ne mogu stavljati nas u ulogu prvog favorita. Nama u prvom planu treba biti kako igramo, moramo se truditi da nam prezentacije budu što bolje", opisao je Joke, dodajući da se u trenutnoj poziciji ne može govoriti o borbi za naslov.

"Iz ovog kuta, pričati o trofejima sada nije baš prihvatljivo. Loše smo startali u prvenstvu, a znamo i kakva je turbulentna situacija bila u dosadašnjem tijeku sezone, ne možemo povući usporedbe s prijašnjim situacijama kada je stanje u Ciboni bilo bolje", zaključio je, ističući što je glavni cilj u prvenstvu: "Naša obaveza je da budemo među ekipama koje će dogodine igrati NLB ligu, od toga ne bježim".

O problemima s organizatorima igre: "Morat ćemo napraviti neke modifikacije, evidentno je da imamo određeni hendikep. Kada tu poziciju igra Bogdanović, moć u napadu mu pada i dosta se troši na lopti. Ne možemo ostati samo na njemu kada Vragović nije na parketu, tražit ćemo i druga rješenja".

Za to će trebati puno bolje nego su Cibosi igrali protiv Borika i Zadra, a Vranković dobar dio razloga za bezidejnost kakvu su pokazali vidi u glavama igrača. "Moje samopouzdanje je trenutno sigurno veće, ali poradit ćemo i na njihovom", opisao je: "Bilo je previše izgubljenih lopti, ali nije problem u ideji, stvar je u prezentaciji i načinu izvedbe, što dolazi sa samopouzdanjem. Ovo sigurno nisu igrači koji neće prepoznati situacije na terenu, ali u njih se uvukla nesigurnost i onda dolazi do velikog broja pogrešaka".

Prebroditi probleme i nekako se dovući do NLB lige, a potom gledati dalje - kao i cijeli klub, koji se još konsolidira, i novog trenera čeka sličan zadatak do ljeta, a za Cibonu bi bila odlična vijest da i u uredu i na parketu budu uspješni...

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.03.2011. u 18:45
    ajme da se bar alkar-cibona igra u sinju...steta, napusio bi ih alkar 25 razlike.kako bi uziva....
    Obrisan korisnik
  • irilov31.03.2011. u 18:33
    ne, ne morate. zašto bi morali?
    irilov
  • Obrisan korisnik31.03.2011. u 12:35
    ovaj je trener isto kao i goluža
    Obrisan korisnik
  • nido31.03.2011. u 12:12
    ...nisam za ovog strucnjaka bio kad je u preuzeo repku a sada za Cibonu i nije lose jer stvarno ko bi imo zelju sjest na to sada nepopularno mjesto...
    nido
  • Obrisan korisnik31.03.2011. u 09:44
    hehe, e 'moj' đouk.....mislim da s tobom na klupi, NLB itekako 'visi':) ali dobro, imat ćemo sljedeće sezone barem zanimljivo PH u kojem će igrati sva 3 nekadašnja velikana-cibona, zadar i split! a cedevita i kk mafija neka igraju nlb.
    Obrisan korisnik