Vodeni sportovi

Croatia Open 2011

Sportnet • četvrtak, 31.03.2011.
Croatia Open 2011

Tradicionalna međunarodna veslačka regata "Croatia Open", koja će 2011. godine doživjeti 28. izdanje, održat će se u terminu 09. do 10. travnja 2011. godine (same utrke), na veslačkoj stazi Jarun. Organizator regate, Veslački savez Zagreba, uz pomoć veslačkog kluba "Croatia" koji redovito daje organizacijsku potporu regati, i ove godine okupit će zavidan broj (cca 50) veslačkih klubova iz više od desetak država (Slovenija, Slovačka, Austrija, Italija, Estonia, Srbija, Turska, Mađarska, Irska, Hrvatska ) sa vrhunskim natjecateljima u svim dobnim kategorijama...

Kao jedna od najjačih veslačkih natjecanja u ovom dijelu veslačke sezone, Croatia Open će i ove godine donijeti uzbudljive utrke i odgovor na pitanje koje su posade spremne ove godine ostvariti najbolje rezultate na domaćim i međunarodnim regatnim stazama.

U samoj tehničkoj organizaciji natjecanja priređivači regate su uspjeli održati visoku razinu iz proteklih godina. Regatna staza Jarun će u visokoj formi dočekati veslače, svi potrebni preduvjeti su zadovoljeni da regata svojim tehničkim standardima i dalje bude uzor u veslačkom svijetu. Sama regatna staza, uređena po svim pravilima FISA-e (Međunarodne veslačke federacije) pruža optimalne uvjete i maksimalnu regularnost natjecanja.

Najinteresantnije utrke:

Prvi dan - subota:
- memorijal NIKO i JURE (oko 15:30), 2-JMA
- memorijal Zdravko Grahovac (oko 16:00), 8+JMB
- dvojac bez kormilara seniori (oko 16:10)
- samac seniori (1 x SM, oko 16:20 sati)

Drugi dan - nedjelja:
- dvojac na pariće seniori 2xSM, (14:00)
- četverac bez kormilara seniori 4-SM (16:40)

Ipak, da bi natjecanje postiglo važnost i kvalitetu ostvarenu proteklih godina najvažniji aspekt su kvaliteta i pripremljenost natjecatelja. Broj prijavljenih veslačkih mjesta ove godine očekuje se preko cca 2000, koji će u 40 finalnih utrka kroz dva dana u svim dobnim kategorijama nastupiti u oko 650 posada. Posebno vrijedi istaknuti da će na ovoj priredbi nastupiti 20-ak veslača olimpijaca iz Sydneya, Atene i Pekinga ( olimpijski pobjednici i osvajači srebrnih i brončanih medalja), odnosno finalisti prošlogodišnjih Svjetskih prvenstva seniora A i U23, kao i poslastica - sada već čuveni naš četverac na pariće u sastavu David Šain, Martin Sinković, Damir Martin i Valent Sinković, prošlogodišnji dvostruki svjetski prvaci.

Slobodno možemo reći da će teško bilo koji sportski događaj u Hrvatskoj ove godine okupiti takvu koncentraciju športske kvalitete na jednoj priredbi. Ova regata prva je u nizu regata koja može izborniku seniorske veslačke vrste poslužiti kao jedan od kriterija u odabiru posada za nastupajuću sezonu. Ključna pitanja vezana su uz trenutnu formu naših olimpijaca, koji su prethodnih godina u nizu osvajali medalje na velikim svjetskim natjecanjima (bronca sa OI 2000. i srebro sa SP 2001. 2002. i 2003., srebro OI Atena). Tako se nadamo ponovno vidjeti kao favorite posade naših reprezentativnih kandidata.

Od stranih posada moramo istaknuti fantastične slovenske posade: olimpijske pobjednike iz Sydneya i srebrne iz Atene u dvojcu na pariće Iztoka Čopa i Luku Špika, te čuveni četverac bez kormilara, višestruki medaljaš sa Svjetskih prvenstava, koji će odmjeriti snagu sa našim olimpijskim kandidatima. Osim u seniorskim disciplinama očekuje se zanimljivo natjecanje i kod mlađih kategorija, jer će na ovoj regati prvi puta ove godine svi klubovi poslati posade koje kandidiraju za reprezentativni dres na ovu regatu, te će slika kvalitete i pripremljenosti biti daleko jasnija.

Tradicionalno, na regati Croatia Open postoje i dvije memorijalne utrke: dvojaca bez kormilara za juniore pod nazivom "Niko i Jure" (dva mlada veslača VK Croatia smrtno stradala u domovinskom ratu) te osmeraca mlađih juniora pod nazivom "Zdravko Grahovac" (Z. Grahovac je dugogodišnji veslački djelatnik i predsjednik VK Croatia).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!