Košarka

I Cedevita se poigrala s Cibonom

Iz Draženovog doma:Ivor Krapac • nedjelja, 03.04.2011.
I Cedevita se poigrala s Cibonom
Foto: Davor Sajko

Bez obzira što su se u Ciboni nadali pozitivnoj reakciji po dolasku Josipa Vrankovića na klupu, ništa neočekivano nije se dogodilo u gradskom dvoboju Cibone i Cedevite u trećem kolu Lige za prvaka. Momčad Ace Petrovića je vrlo lako odradila posao u Draženovom domu, a Cibona će za bolje vijesti morati čekati nekog slabijeg suparnika...

Cedevita je jednostavno prejaka za ovakvu Cibonu, mislimo na Cibonu kakva je u završnici NLB lige i početkom Lige za prvaka, a ako je itko sumnjao, ono što je vidio na parketu moralo ga je razuvjeriti. Nije bilo nikakvih dvojbi koja je momčad sredinom tjedna dohvatila polufinale Eurokupa, a koja je u prva dva nastupa u prvenstvu bila na sveukupnoj razlici -46. Ako ćemo biti sarkastični pa tražiti nekakvu utjehu za momčad koju je ranije ovog tjedna preuzeo Josip Vranković, ovog puta barem nisu izgubili s 23 razlike, kao protiv Borika i Zadra. Cedevita je slavila s nešto manje, završilo je sa 80:64.

Izostanci Vukušića i Edwardsa

Cedevita je u ovoj utakmici bila bez Vedrana Vukušića, već duže vrijeme su i bez Corsleyja Edwardsa, ali to im nije predstavljalo problem u ovom susretu. Pored toga, nisu se osjetili niti problemi Andrije Žižića s prekršajima, zbog kojih je igrao samo osam minuta, a nakon svega, Josipu Vrankoviću ostat će pronaći u svojoj momčadi odgovor zbog čega te probleme gostiju s nedostatkom igrača pod košem nisu iskoristili bolje.

Pozitivna reakcija pod novim trenerom bila je najvidljivija u prvih nekoliko minuta prve dvije četvrtine, ali jasno, to domaćima nije bilo dovoljno za jači otpor u ovoj utakmici. Cibosi su počeli s puno energije, angažman u prvim minutama nije bio problem, ali nedostajalo je više ideje u napadu da se to za iskoristi za nešto više od ranog vodstva od 4:0. S obzirom kako su stvari inicijalno izgledale na parketu, Cedevita je mogla biti zadovoljna što domaća momčad u prve tri-četiri minute nije došla do veće prednosti, a čim su objektivno kvalitetniji gosti krenuli, vrlo brzo došlo je do rezultatskog preokreta.

Uz dvije trice svojeg kapetana Baždarića, Cedevita se vratila u egal, a potom, slobodnim bacanjem Žižića, u šestoj minuti i u prvo vodstvo (7:6). Jedini problem za goste je u toj fazi utakmici bio što je Andrija Žižić već sredinom četvrtine dobio drugu osobnu pogrešku, no s obzirom koliko je muke Cibosima zadao Franko Kaštropil, koji je zamijenio Žižića, to i nije ispala tolika briga za Acu Petrovića.

Kaštropil se svojom snagom i borbom pod košem izborio za nekoliko napadačkih skokova i osiguravao suigračima novu priliku i nakon promašaja. S dvije mini-serije nakon 8:7 u korist Cibosa, 5:0 i 6:0, gosti su u posljednjoj minuti prve dionice stigli do dotad najvećih osam razlike, uz polaganje Drapera u kontri za 19:11, s kojim je kaznio loše i presječeno dodavanje Baraća.

Gostujućih 13 trica

Kad su već ostali bez puno rješenja na visokim pozicijama, s izuzetkom Franka Kaštropila, koji je igrao važnu ulogu, Cedevitini igrači mogli su se osloniti na svoje jako oružje - šut za tricu.

Ove večeri su ubacili 13 dalekometnih pokušaja, a postotak im je bio solidnih 37 %, 13/35. Prednjačio je Marino Baždarić, s 5/10 za tricu.

Na kraju prve četvrtine bilo je 22:15 za Cedevitu, a početkom druge dionice, dogodilo se nekoliko napadački najboljih minuta Cibosa u prvom poluvremenu. Leon Radošević s četiri i Ante Krapić s dva poena primaknuli su domaću momčad na samo 27:24. Radošević je pritom propustio i dodatno slobodno nakon polaganja za -3, no to približavanje, pokazalo se, nije bilo najava potpunog Ciboninog povratka u utakmicu.

Uz tricu Baždarića u tom razdoblju, Cedevita je sredinom druge četvrtine prvi put stigla nadomak dvoznamekastoj prednosti (35:26), a prodorom i zakucavanjem Tomislava Petrovića nakon što je shvatio da u Ciboninom reketu nema nikoga, na semaforu je stajalo i +11 za goste, 37:26 u 16. minuti. Nešto kasnije, uz još jednu Baždarićevu tricu, prednost je narasla na 42:28, što je Vrankovićeva momčad do poluvremena stigla tek malo smanjiti - na veliki odmor otišlo se s 44:33.

U trećoj četvrtini, iako je Andrija Žižić vrlo brzo dobio petu osobnu i završio svoj nastup, dogodilo se definitivno rješenje utakmice. Bez obzira što je Joke Vranković u prvih 20 minuta rotirao jako puno, njegovi igrači su po povratku na parket djelovali usporeno, kao da su veterani, a slikovito rečeno, ta utrka Cedevitinog Ferrarija i domaćeg Fiće imala je predvidljiv kraj.

Bogdanović na četiri poena

Bojan Bogdanović već dosta dugo igra skromno, a iako ga je Joke Vranković, po najavi, ovog puta štedio s minutama na poziciji organizatora igre i barem se tu nije morao toliko trošiti, realizacija mu je i ovog puta bila slaba. Ubilježio je samo četiri poena, uz 2/7 za igre, a kada je Bogdanović takav, jasno je da Cibona ne može parirati ozbiljnim momčadima.

Cedevitina prednost je postupno rasla, a s novom kanonadom trica, zaključenom dalekometnim ubačajem Hrvoja Kovačevića u posljednjoj minuti treće četvrtine, prvi put mogli smo zapisati 20 razlike. Bilo je 65:45 za Cedevitu.

Jasno, momčad Ace Petrovića ne bi bila polufinalist Eurokupa da je u stanju propustiti toliku prednost u vremenu koje je ostalo do kraja utakmice. U 33. minuti bilo je i 25 razlike, 72:47, da bi potom Petrović odlučio odmarati svoje glavne adute, što je Cibosima omogućilo da ublaže poraz.

Cedevitu je do pobjede sa 17 poena vodio Marino Baždarić, dok se Dontaye Draper pridružio s 14 poena. Franko Kaštropil je za svoju 21 minutu na parketu ubilježio 11 skokova, čak osam napadačkih, a imao je i šest poena. Cibonu je s 13 poena i osam skokova vodio Leon Radošević, dok je Ante Krapić dodao 12 poena.

Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Cedevita 122+153
2Zadar 113+166
3Zagreb 113+181
4Cibona 77+38
5Sonik Puntamika 59-97
6Split 59-104
7Alkar 410-91
8Zabok 113-246

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.04.2011. u 15:12
    Cedevita se doslovno poigrala s Cibonom, nevjerojatno na kaj je spala Cibona, normalno da se može dogoditi slabija sezona, al ovo je ipak preeeeloše
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.04.2011. u 11:26
    strašno je u kakvom se psiho-fizičkom stanju nalaze igrači cibone....to je sramota! treba im psiholog ali i dobar kondicijski trener! ne kužim da je stalno netko ozljeđen ili poluzdrav...koji to doktori rade u ciboni?? čestitke cedeviti na pobjedi! mislim da s ovakvom igrom cibonaši nemju šanse... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.04.2011. u 09:32
    Pošto je jasno da Cibona neće uzet naslov prvaka,ove godine navijam za Cedevitu i to samo zato da ona Karamarkova privatna prčija koja izvlači lovu iz državnih poduzeća(poznatija pod imenom KK Zagreb) ne igra Euroligu sljedeće godine
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.04.2011. u 08:50
    Neka se srame oni koji su unistili Cibonu. A Cedeviti zelim sve najbolje u Finale 4 Eurocupa.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.04.2011. u 08:14
    Pa Draper se naruga 13 min 14 poena .
    Obrisan korisnik