Nogomet

Villarreal po potvrdu prolaska

Josip Piršljin • četvrtak, 14.04.2011.
Villarreal po potvrdu prolaska
Foto: EPA

Večeras se igraju uzvratne utakmice četvrtfinala Europske lige. Villarreal, Porto i Benfica brane uvjerljivu prednost koju su stekli u prvim susretima, a najzanimljivije bi trebalo biti u Bragi gdje će domaćin pokušati iskoristiti povoljan rezultat iz Kijeva.

Spartak Moskva - Porto

Prvi će večeras na teren izaći nogometaši moskovskog Spartaka i Porta. Portugalci su u prvoj utakmici porazili Ruse s čak 5:1, tako da igrače Valerija Karpina čeka izuzetno težak zadatak ukoliko žele proći u polufinale Europske lige. Spartak je na stadionu Dragao imao aktivan rezultat sve do 84. minute (3:1), no tada Falcao postiže još dva pogotka i uvelike povećava šanse svoje momčadi za prolaskom.

Unatoč viskokom porazu, trener Spartaka se ne želi lako predati. Od svojih igrača očekuje puno bolju predstavu od one koju su prikazali prije tjedan dana u Portu: "Pokušat ćemo dokazati da smo prvu utakmicu odigrali ispod naših mogućnosti, te ćemo prikazati bolju igru", rekao je Karpin.

Da Moskovljane očekuje težak posao govori i podatak da Porto u dosadašnjih osam susreta s ruskim predstavnicima nije ubilježio niti jedan poraz. Uz to, Portugalci su u velikoj formi ostvarivši devet pobjeda u posljednjih devet utakmica portugalskog prvenstva i Europske lige. Hrvatski U-21 reprezentativac Filip Ozobić nije ulazio u igru za Spartak u prvom susretu, no možda večeras dobije priliku.

PSV - Benfica

I drugi od tri portugalska kluba u četvrtfinalu Europske lige ima vrlo dobar rezultat uoči uzvratne utakmice. Benfica je odigrala odličnih 90 minuta pred svojim navijačima u Lisabonu, te je sastav Jorgea Jesusa slavio s 4:1 protiv nizozemskog velikana PSV-a. Aimar i Salvio su već do 52. minute osigurali prednost domaćih od 3:0, a nadu PSV-u vratio je Labyad. Ipak, Saviola zabija u sudačkoj nadoknadi i tako otežava posao Nizozemcima koji će večeras pokušati doći do čuda.

"Probat ćemo doći do ranog pogotka jer bi time dobili dodatno samopouzdanje protiv izuzetno jakog protivnika", rekao je trener momčadi iz Eindhovena Fred Rutten koji večeras neće moći računati na Pietersa i Engelaara. Benfica je izgubila utrku za naslov u portugalskom prvenstvu od Porta, te će sve karte baciti u pokušaj osvajanja Europske lige.

"Branit ćemo našu prednost s velikim oprezom. Igrat ćemo kao i inače, ali na malo drugačiji način", izjavio je trener Benfice Jorge Jesus koji osim ozlijeđenog Nuna Gomesa nema većih problema s povredama.

Twente - Villarreal

Jedini španjolski predstavnik u ovoj fazi natjecanja, ali ujedno i jedan od glavnih favorita Villarreal, gotovo je osigurao prolazak u polufinale. Protiv Twentea, vodeće momčadi nizozemskog prvenstva, Žuta podmornica je upisala uvjerljivu 5:1 pobjedu. Nizozemci su dosad prikazivali odličnu igru u Europskoj ligi, te su u osmini finala izbacili ruski Zenit, no ovako visokom porazu vjerojatno se nisu nadali.

Taj poraz bi bio i teži da u sudačkoj nadoknadi na El Madrigalu pogodak za Twente nije postigao Marc Janko. No, unatoč golu u gostima, Twente teško može nadoknaditi zaostatak iz prve utakmice. Nizozemci će htjeti doći barem do minimalne pobjede, a nadaju se da će težak poraz Villarreala od Valencije (5:0) u Primeri ostaviti posljedice na igrače Juana Garrida.

"Važno je da u ovoj utakmici podignemo samopouzdanje momčadi i pokažemo da nećemo raditi pogreške kao u prvoj utakmici u Španjolskoj", rekao je Michel Preud'homme, belgijski stručnjak na klupi Twentea.

Braga - Dynamo Kijev

Jedini gost koji je u prvim četvrtfinalnim susretima Europske lige ostvario povoljan rezultat bila je Braga. Portugalci su gostovali u Kijevu kod Dynama našeg Ognjena Vukojevića i remizirali 1:1. Kijevljani su rano poveli preko Jarmolenka, no nespretnom reakcijom vlastite obrane primili su pogodak koji bi mogao biti presudan u odluci o putniku u polufinale.

Braga je u prethodnoj fazi natjecanja izbacila engleski Liverpool, a na dobrom su putu da eliminiraju i Ukrajince. Trener Domingos Paciencia uvjerava navijače da neće igrati na 0:0, već da će probati ostvariti pobjedu: "Nećemo igrati na remi bez golova, svaki protivnik zahtijeva različitu strategiju. Igramo pred našim navijačima i znamo da nam je 0:0 dovoljno, no naš glavni cilj ostaje plasman u polufinale", rekao je.

Strateg Dynama Jurij Semin najavljuje bolju igru od one u Kijevu, no smatra da su Portugalci favoriti: "Braga je favorit u ovom susretu, ali mi smo se dobro pripremili i u svlačionici vlada dobra atmosfera", zaključuje Semin koji bi i večeras u početnu postavu trebao uvrstiti Vukojevića.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!