Nogomet

El Clasico pa London, München, Pariz...

petak, 15.04.2011.
El Clasico pa London, München, Pariz...
Foto: EPA

Prva tema nadolazećeg vikenda svakako je španjolski El Clasico, dok će u drugim ligama petice pogledi prije svega biti usmjereni prema Londonu, Münchenu, Napulju i Parizu...

Zbog polufinalnih utakmica FA kupa u kojima sudjeluju Manchester City, Manchester United, Bolton i Stoke City, raspored 32. kola engleske Premier lige razvući će se na više tjedana, no to ne znači da nas i u Premiershipu ovoga vikenda ne čeka prava poslastica. Arsenal će na Emiratesu dočekati Liverpool, koji je u prošlom kolu uvjerljivo i nadmoćno nadigrao Manchester City.

Raspoloženi Redsi pokušat će dokazati da sada mogu pobjeđivati u gostima i kontinuitetu, no s druge strane imaju momčad kojoj bi poraz vjerojatno značio oproštaj od utrke za naslov prvaka. Arsenalu u prilog ne ide činjenica da su u zadnje dvije domaće utakmice s Liverpoolom podijelili bodove, dok Liverpoolu ne ide u prilog podatak od dva poraza u zadnje tri gostujuće utakmice.

Eliminaciju iz Lige prvaka Chelsea će pokušati preboljeti na gostovanju kod West Bromwicha, koji se pod vodstvom Roya Hodgsona doslovno preporodio i izvukao iz borbe za opstanak. Tu bitku i dalje biju Blackpool i Wigan, koji u subotu igraju međusobnu utakmicu za "goli život". Sličan ulog imaju i ogledi West Hama i Aston Ville, te Birminghama i Sunderlanda.

Ovog vikenda u Primeri se igra najveći španjolski derbi, popularni El Clasico. To će biti prva u nizu od četiri utakmice Real Madrida i Barcelone koje će ove dvije momčadi odigrati u 18 dana. Već u srijedu na rasporedu je finale Kupa kralja u Valenciji, a potom slijede dva okršaja najvećih rivala u polufinalu Lige prvaka. U subotu će Real na svom Santiago Bernabeu pokušati doći do pobjede i tako smanjiti prednost Barcelone u prvenstvu, no u slučaju pobjede gostiju prvak je praktički odlučen.

U prvom ovosezonskom susretu Barcelona je "razbila" Real upisavši visoku 5:0 pobjedu na Nou Campu, a i u Madridu će Guardiolin sastav ići na tri boda. Trener Barcelone neće moći računati na suspendiranog Mascherana i otprije ozlijeđenog Puyola, dok Mourinho nema većih problema s povredama igrača.

U sjeni velikog derbija igra se još jedan dvoboj momčadi iz Barcelone i Madrida. Espanyol i Atletico će se boriti za bodove koji bi ih odveli u Europsku ligu sljedeće sezone, a u toj borbi sudjeluje i Rakitićeva Sevilla koja gostuje kod Getafea. Valencia ide na noge posljednjoj Almeriji, a Villarreal dočekuje Zaragozu.

Registrirani korisnici kladionice expekt.com mogu potpuno besplatno gledati sljedeće utakmice:

Subota:
18:00 Getafe – Sevilla 2.85 3.30 2.40
20:00 Almería – Valencia 3.55 3.35 2.05
22:00 Real Madrid – Barcelona 2.70 3.30 2.50

Nedjelja:
17:00 Levante – Hércules 2.10 3.30 3.45
19:00 Osasuna - Athletic Bilbao 2.45 3.20 2.85
21:00 Espanyol - Atlético Madrid 2.55 3.30 2.65

Za rasplet na vrhu Bundeslige ovoga bi puta mogla biti ključna nedjelja, kada će snage odmjeriti Bayern i Bayer, te Borussia i Freiburg. Od žuto-crnih se očekuje pobjeda koja bi ih približila naslovu prvaka, dok će na Allianz Areni Jupp Heynckes u želji da ostane puhati za vratom Kloppu morati "zapapriti" bavarskom divu koji se svim silama bori za Ligu prvaka, ujedno i svom - budućem klubu. "To je jedna normalna utakmica", pokušao je Heynckes smiriti tenzije, no priznao je da svjestan koliki su ulozi.

Prije toga će Hannoverove snove o Ligi prvaka pokušati ugroziti Petrićev HSV, koji mašta o Europskoj ligi, dok će još jedan europski pretendent, Nürnberg, na noge drugim Hrvatima - Lakiću i Riviću u Kaiserslautern. Iličević će ponovno izostati zbog ozljede.

Hrvatski bi "štih" u Mandžukićevom liku mogao imati i derbi začelja Wolfsburga i St. Paulija, u kojemu se poraženima bliži pad u drugu ligu, a svakako treba istaknuti i utakmicu Werdera, koji će dočekati Rangnickov Schalke, polufinalista Lige prvaka.

Nakon uspješno odrađenog posla protiv Fiorentine u prošlom kolu (2:1), vodeći Milan obranu prvog mjesta u ovom će kolu nastaviti domaćim dvobojem s posrnulom Sampdorijom. Rossoneri su uspješno prošli neugodnu momčad Fiorentine, a iako u ovom kolu imaju na papiru lagan zadatak, treba uzeti u obzir da se Sampdoria bori za opstanak i očajnički traži svaki bod.

Milan goste iz Genove dočekuje bez Ibrahimovića koji je zaradio tri utakmice kazne, a Sampdoriji će nedostajati Mannini i Semioli. Derbi ovog kola odigrat će se na napuljskom stadionu San Paolo, gdje Napoli dočekuje Udinese. Drugoplasirani Napoli traži tri boda koja bi ga, uz eventualni kiks Milana, donijela na prvo mjesto na ljestvici, dok se momčad iz Udina bori za plasman u Ligu prvaka te također traži pobjedu koja bi je donijela bliže tom cilju.

Inter u ovom kolu odlazi na noge Parmi, momčadi koja još uvijek nije osigurala opstanak. Crno-plavi će nakon ispadanja iz Lige prvaka utjehu pokušati potražiti u domaćem prvenstvu, gdje pokušavaju nadoknaditi pet bodova zaostatka za Milanom. Proboj prema zoni Lige prvaka Roma će pokušati ostvariti domaćim ogledom s Palermom, dok će sličnu, iako nešto težu misiju nogometaši Juventusa pokušati dosegnuti u gostima kod Fiorentine.

Ionako neizvjesnu bitku za titulu prvaka Francuske ovoga bi vikenda mogao dodatno zakomplicirati - Bordeaux, koji dolazi na noge prvoplasiranom Lilleu, a eventualni posrtaj vodeće momčadi pokušat će iskoristiti prije svega Marseille na gostovanju kod Montpelliera. Taj će dvoboj ujedno biti i najava skorašnjeg finala Liga kupa, u kojemu će sudjelovati isti protivnici.

No, posljednji dvoboj kola bit će pod posebnim povećalom. Peti PSG ugostit će na Parku prinčeva treći Lyon, s našim Dejanom Lovrenom. Parižani se nadaju plasmanu u Ligu prvaka, a Lyon nakon svih ovosezonskih turbulencija još nije odustao od borbe za naslov. "Pod većim smo pritiskom od PSG-a, ali dovoljno smo kvalitetni da ih pobijedimo", smatra Lovren.

Ugledni Monaco i Auxerre će bodove spasa tražiti na gostovanjima kod Nice i Toulousea, a Vedran Runje i njegov Lens kao pretposljednja momčad lige dočekuju Brest. Ukoliko Arles pred svojim navijačima izgubi od Valenciennesa, i matematički će se pozdraviti sa svojim prvoligaškim statusom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.04.2011. u 02:14
    je, i ja sam se tu zeznuo bio :))
    Obrisan korisnik
  • shankly15.04.2011. u 19:18
    izvinite , sto ovjde postavljam al nezz gledaju li moderatori sve poruke na forumu , zar nista nema o hillsbroughu najvecoj tragediji eng nogometa upoce :/
    shankly
  • KORISNIK 00715.04.2011. u 18:41
    vaznije je Dinamovcima veceras ANDERLECHT-GENK..ukoliko GENK dobije blizi se tituli a to znaci da ce Dinamo u playoffu LP biti nositelj
    KORISNIK 007
  • KORISNIK 00715.04.2011. u 18:26
    Živio Haso u Engleskoj. Jednom prilikom on se nađe tamo gdje Cristiano Ronaldo dijeli autograme. Ali Haso nije htio autogram. On je htio zamoliti Ronalda za jednu uslugu, ali ga ovaj nije slušao. I tako svaki put kad bi Haso prišao Ronaldu kada dijeli autograme da mu učini uslugu, ovaj ga je stalno... [više na forumu]
    KORISNIK 007
  • Obrisan korisnik15.04.2011. u 17:17
    mah..nijedna nije jača od istra-diname ;)
    Obrisan korisnik