Nogomet

Test Realove euforije, meč-lopta Borussije

Sportnet • petak, 22.04.2011.
Test Realove euforije, meč-lopta Borussije
Foto: EPA

Nakon osvajanja Kupa kralja Real ostaje u Valenciji, ali mijenja protivnika, a u Njemačkoj Borussia iz Dortmunda ima prvu meč-loptu...

Sezona u kojoj smo nekoliko puta iz utrke za prvaka otpisali Arsenal, pa ga potom nekoliko puta ponovno upisali, i sezona u kojoj se Chelsea od zaboravljenog kandidata promovirao u prvog pratitelja Manchester Uniteda, ulazi u završnih 450 minuta. Prvi čin napetog raspleta započinje u subotnje rano poslijepodne derbijem kola na Old Traffordu.

U goste vodećoj momčadi prvenstva stiže Everton, koji je u odličnoj formi i nada se do kraja sezone uhvatiti mjesto u Europi. Momčad Davida Moyesa sasvim sigurno neće unaprijed položiti oružje, dok će United nakon remija s Newcastleom tražiti novu pobjedu kojom bi na leđa svojih pratitelja barem privremeno stavio teret od devet bodova prednosti.

Chelsea je sredinom tjedna ponovno zasjeo na drugo mjesto, a premda Carlo Ancelotti "pili naopako" i govori kako je naslov znanstvena fantastika, nemojmo se zavaravati. Londončani ciljaju na vrh, a do njega mogu samo pobjedama u preostalih pet utakmica. Prvi je na redu West Ham, koji već četiri kola ne zna za pobjedu i sve je bliže ispadanju iz Premier lige.

Arsenal je u fantastičnom londonskom derbiju ispustio dva pogotka prednosti i osvojio tek bod, a popravni ispit imat će u jedinoj uskršnjoj utakmici. Na stadionu Reebok dočekat će ih Bolton, koji će se svojim navijačima sigurno htjeti iskupiti za težak poraz u polufinalu FA kupa.

Prošlotjedni El Clasico nije u potpunosti razriješio pitanje oko prvaka Španjolske, ali je vodeća Barcelona dodatno utvrdila svoju lidersku poziciju. Mogla bi jednaka razlika ostati i nakon ovog kola jer Katalonci imaju nešto lakši zadatak od Madriđana. Iako, i jedni i drugi bi na umu mogli imati dvoboje koji im predstoje u Ligi prvaka.

Mourinho i igrači će s tri dana nakon osvajanja kupa vratiti na mjesto sreće i odraditi prvenstveno gostovanje kod Valencije. Vidjet ćemo koliko je iscrpljujuće finale ostavilo traga na njima, a Cristiano Ronaldo će hvatati nove golove kako bi prestigao Messija na ljestvici strijelaca.

Zasigurno će i omaleni Argentinac pokušati zabiti koji gol Osasuni na Camp Nou, ukoliko ga Guardiola ne odluči odmoriti prije europskog polufinala. Također, zanimljivo će biti još i u Sevilli gdje gostuje Villarreal kojem su bodovi nešto manje bitni nego klubu Ivana Rakitića. Međusobno se sastaje i nekoliko kandidata za ispadanje, primjerice Racing i Malaga u izuzetno bitnom ogledu, pa će zapravo većina utakmica imati dodatnu težinu i važnost.

Registrirani korisnici kladionice expekt.com mogu potpuno besplatno gledati sljedeće utakmice:

Subota:
18:00 Valencia - Real Madrid 2.40 3.40 2.80
20:00 Barcelona - Osasuna 1.18 6.60 14.00
22:00 Athletic Bilbao - Real Sociedad 1.60 3.85 5.40

Nedjelja:
17:00 Hércules - Deportivo La Coruna 2.00 3.25 3.85
17:00 Mallorca - Getafe 2.00 3.25 3.85
19:00 Atlético Madrid - Levante 1.50 4.10 6.30
21:00 Sevilla - Villarreal 2.00 3.25 3.85

31. kolo Bundeslige bit će prije svega u znaku pitanja može li Borussia iz Dortmunda već ovoga vikenda osigurati naslov prvaka Njemačke. Kloppovi nogometaši gostuju kod imenjaka i fenjeraša iz Mönchengladbacha, dok prvi pratitelj, Heynckesov Bayer iz Leverkusena, na svom terenu dočekuje Hoffenheim. "Nitko nas nije očekivao na vrhu. Želimo završiti posao već ovih dana, ali kako god prvenstvo bilo okončano, imamo na što biti ponosi", rekao je Klopp.

Za bijeg iz neugodnih voda, odnosno posljednji vlak za Europu borit će se u međusobnom okršaju ugledni prvoligaši Stuttgart i HSV, a hrvatski reprezentativac Petrić trebao bi biti u sastavu usprkos lakšoj ozljedi tijekom tjedna. U Hamburgu će sa zanimanjem pratiti i dvoboj Nürnberga i Mainza, koji će im se odigravati tik "ispred nosa".

Nakon pobjede Hannovera u četvrtak, Bayernu preostaje odgovoriti pobjedom u Frankfurtu, dok Mandžukićev Wolfsburg u svojoj misiji spasa dočekuje Jajalov i Varvodićev Köln. Po ulozima vrlo će sličan biti i obračun St. Paulija s Werderom iz Bremena.

Nakon uvjerljive pobjede nad Sampdorijom u prošlom kolu (3:0) i poraza Napolija od Udinesea (2:1), vodeći Milan praktički je stavio jednu ruku na Scudetto, no ne smije se previše opustiti. Rossoneri u ovom kolu odlaze u goste slabašnoj Brescii koja drži 19. mjesto na ljestvici i traži spas od ispadanja. Milan u Bresciu dolazi bez ozlijeđenih Pata i Abbiatija, dok će domaćinima nedostajati kartonirani Zoboli.

Derbi ovog kola odigrat će se na Meazzi, gdje trećeplasirani Inter dočekuje susjeda s ljestvice, Lazio. Crno-plavi su se porazom od Parme (0:2) praktički oprostili od utrke za naslovom, dok Rimljani traže bodove koji bi im osigurali plasman u Ligu prvaka. Inter u ovaj dvoboj kreće u punom sastavu, dok će Laziju nedostajati Matuzalem, Sculli i Diakite.

Nakon razočaranja i poraza od Udinesea, Napoli će u iščekivanju čuda i eventualnog kiksa Milana morati odraditi teško gostovanje kod probuđenog Palerma, koji je u prošlom kolu srušio Romu. Vukovi će europske bodove tražiti iz domaćeg ogleda s Chievom, a europske ambicije Juventus će pokušati ostvariti nakon dvoboja s Catanijom koja u Torino dolazi po važne bodove spasa.

Subotnje finale Liga-kupa između Marseillea i Montpelliera većinu je 32. kola Ligue 1 pomaklo na nedjelju, a kolo derbijem Azurne obale na Velodromeu između Marseillea i Nice i gostovanjem Montpelliera u Lyonu Dejana Lovrena završava tek u srijedu.

U finalu Liga-kupa koji je u aktualnom formatu uspostavljen 1994. Marseille pokušava postati prvi klub koje će ga osvojiti dvije sezone uzastopce nakon što je prošle sezone u istoj namjeri zaustavio pobjednike iz 2009. Bordeaux (3:1), a osobni rekord pokušava postaviti i Suleymane Diawara. 32-godišnji Senegelac jedan je od trojice igrača koji su Liga-kupa osvojili triput: pobijedi li Marseille, Diawara će se s četiri naslova (Sochaux '04., Bordeaux '09., OM lani) odlijepiti od Pascala Noume (PSG, Strasbourg, Lens) i Alaina Rochea (PSG, Bordeaux).

Lille na čelu tablice Marseilleu može pobjeći na +4, ali finaliste Kupa čeka tvrd orah. U Lorientu su pobijedili samo jednom i to prvi put 2001. (4:2), u međuvremenu su dvaput izvukli bod, posljednja dva puta su izgubili, a u prošla dva kola protiv Monaca (0:1) i Bordeauxa (1:1) uzeli su samo bod.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!