Nogomet

"Profesionalci samo po radu i rezultatima"

Iz Varaždina:Ivana Strahija • ponedjeljak, 25.04.2011.
"Profesionalci samo po radu i rezultatima"
Foto: Martina Japundžić

Ponedjeljak je bio (još jedan) neradni dan u Varaždinu, no trener Samir Toplak odvojio je vremena za Sportnet i malo detaljnije analizirao poraz od Lokomotive, prvi prvenstveni u više od godinu dana. Govorio je Varaždinac i o onome što je prethodilo i o onome što slijedi.

Samir Toplak iznenadio je mnoge odlukom da svojim igračima nakon prolaska u finale Hrvatskog kupa da tri slobodna dana, a nas je interesiralo je li sad požalio zbog toga, pošto je Varaždin izgubio od Lokomotive.

"Mislim da tih par dana odmora nisu bili problem i vjerojatno bih napravio isto. No, neke bih stvari ipak drukčije izveo." To 'drukčije' odnosi se na sastav, u kojem nije bilo većih promjena iako su najavljene. "To mi je jedino krivo, što nisam u igru poslao osam novih igrača. No, lako je sad biti pametan."

Dvojka na kladionici

Grad su pred utakmicu s Lokomotivom preplavila kuloarska naklapanja da je utakmica 'dogovorena', kako bi se Lokosima pomoglo u ostanku u Prvoj HNL. Neki su išli tako daleko da su čak spominjali trobod Lokomotivi kao polog za osvajanje Rabuzinovog Sunca, no obje su te tvrdnje kod pravih poznavatelja izazvale samo glasni smijeh. Toplaka su pak naljutile: "Nek oni koji mogu tako pričati došu u svlačionicu i nek pogledaju moje dečke u oči."

Još u četvrtak novinari su pitali koliko je profesionalno da se tri dana ne trenira u samoj završnici prvenstva, na što je Toplak imao odgovor: "Mi smo profesionalci samo po radu i po igru koju pružamo, a sve ostalo, od financija do uvjeta je daleko od profesionalizma", naglasio je gorku istinu. Podsjetimo, Varaždinci plaću nisu vidjeli od rujna prošle godine. "U četvrtak su dečki imali masažu i nakon toga su igrali međusobno sat vremena, pa je u stvari samo petak bio u potpunosti slobodan", dodao je trener.

Upravo im je jedna plaća bila obećana od Uprave kao 'nagrada' za odlični uspjeh u Kupu, no kako je petak došao i prošao bez promjena na žiro-računima, tako je ekipa zapala u apatiju. "Ali ne tražimo alibi", naglašava varaždinski strateg.

Poraz možda još teže pada jer je Lokomotiva bila daleko od briljantne, više se činilo da je iskoristila ono što je Varaždin ponudio: "Mi smo bili jalovi, a oni su se nametnuli agresivnom igrom koju je sudac Gerek dopustio. No, sami smo si krivi, imali smo dvije 'mrtve' šanse, Golubara i Tkalčića, koje nismo iskoristili."

Promjena imena

Kuloari su proteklog tjedna bili posebno agilni, a još je jedno naklapanje bilo ono o promjeni imena iz Varaždina u Varteks. Toplak o tome nije želio kazati ni riječi: "Već sam par puta nastradao zbog komentiranja promjene imena, tako da o ovome neću govoriti."

Zanimljivo je međutim bilo mišljenje Krune Jurčića, trenera Lokosa, koji je kazao kako Varaždin ni u srijedu, u polufinalu Kupa, nije bio fenomenalan. Toplak na to odgovara: "Sigurno je on bio na krivoj utakmici, možda je zalutao. Trebao se poslužiti navigacijom u automobilu, mislim da na svakoj mapi ima Varaždin." Nakon što se našalio, Toplak je rekao: "Njegovo je pravo da komentira, jer nas je Lokomotiva pobijedila u subotu, a naše je da guštamo u uspjehu."

Prije no što počnu razmišljati o finalu i Dinamu, Varaždinci pred sobom imaju gostovanje u Puli kod Istre. Nju je nedavno preuzeo Igor Pamić, poznat po jedinstvenom stilu kojeg traži od svojih igrača, pa nas je interesiralo očekuje li Toplak upravo takve Puljane.

"To je sad zanimljiva dvojba. Istri igra samo pobjeda, ne mogu kalkulirati i zatvorit se, pa bi bilo logično da igraju drukčije. No, pitanje je koliko to oni mogu", odgovorio je Varaždinac dodavši kako i sam sprema posebnu taktiku za Pulu.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3565:30+3571
3Hajduk 3549:24+2565
4Osijek 3560:43+1754
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3533:50-1738
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.04.2011. u 18:07
    Sretno u kupu, a prvoligaški status će valjda osigurati (makar i s trinaeste pozicije).
    Obrisan korisnik