Nogomet

Unitedov pohod i na Emirates, tko do rješenja?

Sportnet • petak, 29.04.2011.
Unitedov pohod i na Emirates, tko do rješenja?
Foto: EPA

Među derbijima kola u ligama "petice" ističe se ogled na Emiratesu, po titule nastavljaju jurišati Barcelona, Milan i Borussia (D), a Francuska je još uvijek potpuno neizvjesna...

Najveću pozornost u 35. kolu engleske Premier lige bez ikakve sumnje privući će derbi na Emiratesu, gdje Arsenal dočekuje Manchester United. Trebala je to biti utakmica odluke, ogled s neprocjenjivim ulogom, no loša forma zaključena porazom u Boltonu Topnike je praktički izbacila iz utrke za naslov. Arseneu Wengeru Emirates će poslužiti kao poligon dokazivanja da je njegova momčad ipak spremna za nadmetanje s najboljima, a ništa opušteniji neće biti ni United, kojemu Chelsea još uvijek "puše za vratom".

Carlo Ancelotti je priznao kako je šest bodova velik zaostatak, no najavio je borbu do posljednjeg kola. Njegove nogometaše očekuje žestoki londonski derbi u kojemu ni Chelsea ni Tottenham nemaju pravo na kalkulacije. Poraz i jednima i drugima znači vrlo vjerojatni pozdrav s ambicijama, naslovom prvaka za Chelsea, te Ligom prvaka za izabranike Harryja Redknappa.

Na dnu ljestvice tri momčadi čije ime počinje slovom "W" pokušat će se iskočiti s vlaka koji vozi prema drugoj ligi. West Ham nakon Chelseaja čeka još jedno teško gostovanje, ovaj put na Eastlandsu, a neće biti lako ni Wiganu protiv Evertona. Poseban ulog imat će ogled Birminghama i Wolverhamptona, jer obje momčadi i dalje sa strepnjom čekaju kraj sezone.

Iako se još uvijek vuku repovi europskog okršaja Reala i Barcelone, u vikendu između dva El Clasica će se odigrati 34. kolo Primere. Madriđani će svoje rane vidati na domaćem terenu u dvoboju protiv Zaragoze kojoj je svaki bod vitalan u borbi za opstanak. Josep Guardiola, koji je postao prvi trener Barcelone s tri pobjede na Bernabeu, će svoje pulene povesti po novu pobjedu kod Real Sociedada. Nastaviti će se i trka Messija i Ronalda za titulu najboljeg strijelca. Portugalac trenutno zaostaje dva pogotka za Messijem.

Valencia i Villarreal prilično čvrsto drže svoje pozicije, a važan dvoboj u borbi za nastup u Europskoj ligi će u ponedjeljak odigrati Espanyol i Athletic. Vrijedne bodove će tražiti i Ivan Rakitić sa svojom Sevillom kod Almerie koja je jednom nogom već u drugoj ligi.

Žestoka se borba vodi za opstanak u Primeri. Uz fenjeraša Almeriu, osam je klubova ugurano u samo pet bodova razlike. Pod vodstvom Manuela Pellegrinija Malaga je pobjegla sa samog dna ljestvice te će protiv izravnog konkurenta Herculesa pokušati nastaviti niz od tri utakmice bez poraza.

Registrirani korisnici kladionice expekt.com mogu potpuno besplatno gledati sljedeće utakmice:

Subota:
18:00 Real Madrid - Zaragoza 1.25 5.50 11.00
20:00 Real Sociedad - Barcelona 8.50 4.65 1.35
22:00 Deportivo La Coruna - Atlético Madrid 3.10 3.30 2.25

Nedjelja:
17:00 Almería - Sevilla 4.55 3.40 1.80
19:00 Villarreal - Getafe 1.80 3.40 4.55
21:00 Osasuna - Valencia 2.95 3.25 2.35

Bundesliga ulazi u samu završnicu, a tri kola prije kraja najzanimljivije je na dnu lige gdje se nekoliko uglednih imena grčevito bori za ostanak. Nijemci 32. kolo igraju samo u petak i subotu zbog praznika rada. Vodeća Borussia samo čeka matematičku potvrdu naslova, a to se može dogoditi i ovo kolo kada na Westfalen dolazi Nürnberg, dok Leverkusen gostuje u Kölnu kod Varvodića i Jajala.

U borbi za ostanak vidjet ćemo nekoliko izravnih dvoboja. Mandžukićev Wolfsburg gostuje u Bremenu kod Werdera, a hrvatska kolonija u Kaiserslauternu na svome stadionu dočekuje posljednju momčad St. Paulija. Bayernovi navijači nadaju se da će Borussia iz Mönchengladbacha uspjeti svladati trećeplasiranu momčad Hannovera. Obje momčadi tražiti će bodove jer Hannover sanja o Ligi prvaka, a Borussia o ostanku u Bundesligi.

Derbi kola pripada utakmici između Bayerna i Schalkea. Prošle sezone ovaj susret je izravno odlučivao u borbi za naslov prvaka, dok će ove sezone taj dvoboj biti ključan samo za Bavarce. Pranjićev Bayern nema pravo na kiks, na Allianz Areni moraju pobijediti momčad iz Gelsenkirchena ako žele uhvatiti treće mjesto koje vodi u Ligu prvaka.

Vodeći Milan, koji se nalazi pola koraka do osvajanja naslova prvaka, u ovom kolu na San Siru dočekuje Bolognu. Rossonerima nedostaju četiri boda i za matematičku potvrdu osvajanja Scudetta te zasigurno neće propustiti priliku pred domaćim navijačima doći još bliže naslovu. Milan u ovaj dvoboj ulazi bez Gattusa i Pata te kartoniranih Ibrahimovića i Van Bommela, a kod gostiju neće biti Pereza, Buscea i Garicsa.

Drugoplasirani Inter u ovom kolu odlazi na neugodno gostovanje kod Cesene, momčadi koja očajnički traži bodove spasa. Crno-plavi su još samo teoretski u utrci za naslov prvaka, dok Cesenu samo dva boda dijele od zone ispadanja i traži svaku priliku za novi uspon prema sigurnoj zoni. Derbi ovog kola odigrat će se na rimskom Olimpicu, gdje Lazio dočekuje Juventus.

Obje momčadi traže europske bodove, Rimljani sanjaju kvalifikacije Lige prvaka, dok je sedmoplasiranom Juventusu prioritet plasman u Europu uopće. Laziju će nedostajati Diakite, Radu i Mauri, dok u Rim neće doputovati Quagliarella, Iaquinta i Martinez. Europske bodove u ovom kolu tražit će i Roma, koja odlazi u goste Bariju, već potvrđenom putniku u drugu ligu.

Nakon što je tri boda osvojio na samo jednoj od posljednjih tucet utakmica Lens Vedrana Runje šest se kola prije konca sezone nalazi u nebranom grožđu, osam bodova iza prvog iznad crte Nancyja.

U 33. kolu Lens je domaćin Lorientu, ali na Felix-Bollaertu ne vlada pretjerani optimizam: treneru Bölöniju glavobolju zadaju ozljede Bedima i našeg Runje, a happy-end tim je neizvjesniji zbog činjenice da je Lorient u svih prijašnjih pet gostovanja u Lensu uzeo bod (kuriozitet je da su svih pet puta odigrali 1:1).

Lille je u prilici provizorno vratiti prvo mjesto. Nakon što su čelo držali neprekidno od 5. prosinca u posljednja su tri kola osvojili samo dva boda i skliznuli na drugo mjesto bod iza Marseillea, a u subotu dočekuju odavno otpisani Arles-Avignon. Marseille se ponovno igra lovice, prvaci svoj susret igraju tek u nedjelju protiv Auxerrea koji je u grčevitoj borbi za opstanak, ali ne gubi nadu da može ponoviti prošlogodišnju senzaciju (0:2 usred Velodromea).

Lyon Dejana Lovrena u Toulouseu čuva treće mjesto, napada ga PSG kojem na Park prinčeva dolazi Valenciennes, ali i sami paze leđa ispred Rennesa koji protiv Bordeauxa traži prvu pobjedu nakon tri poraza uzastopce.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.04.2011. u 17:13
    Manchester gubi,Chelsea dobiva,Liverpool dobiva,Man City gubi
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.04.2011. u 22:57
    Arsenal - Manchester United X k'o kuća, a Chelsea - Tottenham, hm tu bi moglo bit svega, makar prednost Chelseaju zbog bolje forme. City je najveći zicer kola. Jedinica.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.04.2011. u 21:48
    arsenal ovo može dobiti ali neće
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.04.2011. u 21:43
    ako arsenal pobjedi,već vidim izjavu wengera:"pokazali smo smirenost i zrelost,još smo uvijek u utrci za prvaka."pročitano,pročitano..
    Obrisan korisnik
  • satarash29.04.2011. u 21:27
    manu neće izgubiti, chelsea će dobiti ali će ih onda manu na old traffordu razbiti. city osigurava ligu prvaka u nedjelju.
    satarash