Nogomet

Odluke o naslovima na Old Traffordu i Olimpicu

Sportnet • petak, 06.05.2011.
Odluke o naslovima na Old Traffordu i Olimpicu
Foto: EPA

Manchester United i Chelsea na Old Traffordu vjerojatno će odlučiti o naslovu engleskog prvaka, Milan traži bod za potvrdu naslova, a teoretski ga može proslaviti i Barcelona.

Napeta utrka za naslov prvaka Engleske ove će nedjelje na Old Traffordu dosegnuti apsolutni vrhunac. Manchester United dočekuje Chelsea u utakmici koja ima potencijal odlučiti novog ili pak bliže ciljnoj ravnini gurnuti aktualnog prvaka. Bez ikakve sumnje radi se o utakmici godine za obje momčadi, a pogotovo za izabranike Carla Ancelottija, kojima je Premiership jedina nada da i ove sezone podignu jedan trofej.

Sjajan Chelseajev niz od 25 bodova od mogućih 27 iz posljednjih devet utakmica sudarit će se s ove sezone nepremostivom preprekom za sve momčadi Premier lige: Manchester Unitedom kao domaćinom. Crveni vragovi u Ligi prvaka slavili su oba puta, a hoće li za goste iz Londona treći put biti i sretan pokazat će sudar divova u nedjelju u 17 sati i 10 minuta.

Premda minimalni i tek matematički, Arsenalovi izgledi za osvajanje titule i dalje postoje, a kako nakon ovoga kola ne bi posve iščezli Topnici moraju slaviti na uvijek neugodnoj Britanniji. Bespoštedna bitka na dnu ljestvice nastavlja se i u ovom kolu, a vjerojatno najteži posao je pred Blackpoolom, kojeg čeka gostovanje na White Hart Laneu. Krucijalnu utakmicu za očuvanje prvoligaškog statusa igraju West Ham i Blackburn, a posljednje vlakove hvataju Wigan protiv Aston Ville i Wolverhampton protiv West Bromwich Albiona.

35. kolo Primere moglo bi i matematički zaključiti utrku za naslov. Poznato je da je Barcelona praktički prvak, a hoće li to treći put zaredom postati ovisit će ponešto o dvoboju Seville i Real Madrida. Domaćinu bodovi trebaju za Europu, Real je šanse za naslov prokockao pa će Katalonci u subotu čekati ishod pred svoj nedjeljni ogled.

Barcelona na Camp Nou dočekuje sugrađane iz Espanyola koji nisu rekli zadnju što se nastupa u Europskoj ligi tiče. Iako bi susjedi rado pokvarili eventualno slavlje domaćina, ako će Barcelona biti u svojem najboljem izdanju, neće biti imati praktički nikakve šanse. Na svojem je terenu Espanyol u prosincu pregažen s 5:1.

Ako se Espanyol bori za Europu, onda se svi ispod njega bore za ostanak. Almeria je već u drugoj ligi, a tu će sudbinu htjeti prije svih izbjeći Getafe koji je nedavno preuzeo bogati arapski investitor. Prvi korak prema ostanku trebala bi biti baš pobjeda protiv "fenjeraša". Ako ne namjerava vratiti se u Segundu nakon samo jedne sezone među elitom, domaća pobjeda imperativ je i Herculesu.

Registrirani korisnici kladionice expekt.com mogu potpuno besplatno gledati sljedeće utakmice:

Subota:
18:00 Valencia - Real Sociedad 1.50 3.80 7.00
20:00 Atlético Madrid - Málaga 1.60 3.75 5.50
22:00 Sevilla - Real Madrid 2.90 3.35 2.35

Nedjelja:
12:00 Mallorca - Villarreal 2.65 3.15 2.65
19:00 Barcelona - Espanyol 1.20 6.25 12.50
21:00 Zaragoza - Osasuna 2.10 3.30 3.40

U Bundesligi je do kraja natjecanja ostalo još dva kola. Pošto je dortmundska Borussia već osigurala naslov, najzanimljivija borba vodit će se za ostanak u ligi. U najgoroj je situaciji St. Pauli kojeg još samo teorija drži u nadi da se može izvući, a još im u goste dolazi Bayern München s oporavljenim Pranjićem u sastavu. Bavarci neće biti opušteni u Hamburgu jer brane treće mjesto koje vodi u Ligu prvaka sljedeće sezone.

Mandžukićev Wolfsburg će pokušati nastaviti niz od dvije pobjede kako bi izbjegao ispadanje, a u tome će mu se suprotstaviti hrvatski trojac u Kaiserslauternu. U borbi za ostanak još uvijek se nalazi Werder koji pred svojim navijačima ima vrlo težak zadatak protiv novih prvaka iz Dortmunda. Nogometaši Eintrachta se trenutno nalaze na poziciji koja im donosi kvalifikacije za ostanak, a da bi to izbjegli moraju svladati Köln u derbiju začelja.

Nakon što je izgubio utrku za naslov, Bayer iz Leverkusena na BayAreni dočekuje HSV bez ozlijeđenog Petrića u utakmici koja nema posebnog rezultatskog značaja. Schalke se poslije ispadanja u polufinalu Lige prvaka okreće susretu s Mainzom koji želi i teoretski osigurati nastup u Europskoj ligi, a u tome ga može spriječiti jedino Nürnberg.

Derbi ovog kola odigrat će se na rimskom Olimpicu, gdje Roma dočekuje Milan. Rossoneri dolaze u Rim po preostali bod koji im nedostaje i za matematičku potvrdu osvajanja naslova, ali im neće biti lako s obzirom na to da Roma hvata posljednji vlak za Ligu prvaka. Vučica trenutno drži šesto mjesto na ljestvici i nema prava na kiks ukoliko želi dočekati plasman u Ligu prvaka.

Eventualni kiks Milana najviše bi išao na ruku Interu, koji matematički još uvijek ima šansu doći do Scudetta, a na tom putu bez Sneijdera, Stankovića i Pandeva neokrznut mora proći neugodnu momčad Fiorentine, koja na Meazzu dolazi bez Jovetića i Mutua. Neće lako biti ni trećeplasiranom Napoliju, koji odlazi u goste davljeniku Lecceu, momčadi koja očajnički traži svaki bod spasa.

Zanimljivo će biti i u Udinama, gdje će veliku bitku za plasman u Ligu prvaka voditi Udinese i Lazio, susjedi na ljestvici. Pobjednik ovog dvoboja bit će korak bliže najelitnijem europskom natjecanju, a objema momčadima za vratom je Roma sa samo jednim, odnosno dva boda zaostatka. U genovskom derbiju della Lanterna snage će odmjeriti Genoa i Sampdoria, koja ranjena dolazi na noge sigurnom gradskom rivalu i traži bodove za bijeg iz zone ispadanja.

34. kolo potencijalno je kolo koje će donijeti konačnu presudu za Lens i Vedrana Runju i Gregoryja Sertica poslati u bespuća Ligue 2.

Igrači Lensa su u prošlom kolu protiv Lorienta pred 31,554 svojih navijača samoubilački prokockali vodstvo od 2:1 i u trećoj minuti nadoknade primili gol koji ih je bacio na devet bodova zaostatka iza Nice. Ne pobijede li u Caenu i krenu li im naopako i rezultati konkurencije prvaci iz 1998. u posljednja će četiri kola ući bez matematičkih izgleda za spas sezone.

Lille i Marseille bitku za prvo mjesto nastavljaju na gostovanjima, Lille bod prednosti brani u Nancyju, a prvaci moraju u Lyon kod Dejana Lovrena. Les Dogues se u Nancyju tradicionalno dobro snalaze, a ni Marseille posljednjih godina ne prolazi loše na Gerlandu.

Lille je prošle sezone slavio 4:0 i u posljednjih 10 gostovanja na Marcel-Picotu osvojio ukupno 16 bodova, a Marseille je u posljednjih sedam godina u Lyonu izgubio samo jednom prije pet godina.

Dodatan pritisak na leđa Lavova može staviti i PSG, Parižani gostuju u Monacu i pronađu li put ka prvoj pobjedi na Louisu II nakon četiri godine preko noći će preuzeti treće mjesto i poziciju koja sljedeće sezone vodi u Ligu prvaka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.05.2011. u 12:49
    Priča se da je Bin Laden, kada su mu američki vojnici upali u kuću i kad su ga upucali, imao na sebi dres Barcelone i zato se jos špekulira da li je mrtav ili je samo glumio. :)) da se ne nađe ko uvrijeđenim,malo jedan vic ;
    Obrisan korisnik