Košarka

Fener prvi, Hrvati vrlo dobri

Tea Lokas • ponedjeljak, 09.05.2011.
Fener prvi, Hrvati vrlo dobri
Foto: Kristijan Komarica

Ovog vikenda odigrano je posljednje kolo regularnog dijela turske košarkaške lige, a kao pobjednici su očekivano izišli prvoplasirani Fenerbahče te Banvit i Efes, dok je Galatasaray izgubio na domaćem terenu protiv Antalye, što ga je "spustilo" na treće mjesto, koje mu u četvrtfinalu donosi šestoplasirani Bešiktaš. Hrvati su odigrali vrlo dobre partije...

Košarkaši turskih klubova odigrali su svih 30 kola regularnog dijela prvenstva, a sada ih očekuje najbitniji dio sezone, onaj koji će iznjedriti ovosezonskog prvaka. Hrvati su imali važne uloge u posljednjem kolu, a posebno su se istaknuli Ružić, Vujčić i Ukić.

Prvak prvog dijela prvenstva, Fenerbahče, slavio je u 30. kolu protiv Turk Telekoma rezultatom 92:79, učvrstivši se tako na čelu ljestvice ispred Banvita i Galatasaraya. U posljednjoj utakmici pred četvrtfinale Roko Leni Ukić istaknuo se u igri svoje momčadi ubacivši 12 poena, upisavši dva skoka i 14 asistencije (double - double). Kod domaćeg Turk Telekoma zabilježen je najbolji pojedinačni rezultat u susretu; Can Ügur Ögüt ubacio je 16 poena u obruč protivnika, a kod Fenera su se istaknuli Lavrinovič i Savaš s po 15.

Spahijina momčad svoj će pohod na titulu započeti u četvrtfinalnoj seriji s Antalyom, a prvi susret odigrat će u srijedu u Istanbulu, sa startnom prednošću Fenera od 1-0.

Antalya se kao posljednja momčad "uvukla" u četvrtfinale, pobijedivši Galatasaray rezultatom 92:86. Za Galatasaray pobjeda bi značila drugo mjesto, ali i Olin u četvrtfinalu, momčad protiv koje bi početni rezultat bio 0-1. Antalya je pobjedom osigurala sljedeću fazu natjecanja, ali i "gurnula" Žužin i Ružićev Tofaš s pozicije koja bi ih odvela u najbolju osmorku.

Lukša Andrić upisao se u strijelce za Galatasaray zabivši pet koševa te upisavši četiri skoka, dvije asistencije i jednu ukradenu loptu. Galatasaray će u četvrtfinalni ogled s Bešiktašem, protiv kojeg ima 1-0 na startu.

Efes Pilsen nadigrao je Olin te slavio s 86:41. Duplo bolji Pivari bili su predvođeni raspoloženim Nikolom Vujčićem koji je upisao 15 poena, četiri skoka i dvije asistencije za 17 minuta provedenih u igri. Efes u četvrtfinalnu bitku protiv Pinar Karsiyake ulazi s nule (0-0), a igra se po sistemu "best of five".

Drugoplasirani Banvit osigurao je Olin u četvrtfinalu visokom pobjedom nad Oyakom (109:79). Druga momčad prvenstva krenut će s uobičajenih 0-0.

Iako je Tofaš Žuže i Ružića svladao Erdemir rezultatom 74:69, njihov klub nije uspio ući u sljedeću fazu natjecanja zbog pobjede Antalye nad Galatasarayem. Kao pozitivnu činjenicu, možemo istaknuti odličan učinak Tomislava Ružića koji je upisao 18 poena za 28 minuta. Žuža je pridodao devet poena i dva skoka.

Turska BEKO liga, 30. kolo:
Efes Pilsen - Olin Edirne 86:41
Galatasaray - Antalya 86:92
Turk Telekom - Fenerbahče 79:92
Tofas - Erdemir 74:69
Karsiyaka - Trabzonspor 101:81
Mersin - Bešiktaš 89:90
Aliaga - Bornova 65:108
Banvit - Oyak 109:79.

Parovi četvrtfinalne serije:
Fenerbahče - Antalya (1-0)
Banvit - Olin (0-0)
Galatasaray - Bešiktaš (1-0)
Efes Pilsen - Pinar Karsiyaka (0-0)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.05.2011. u 09:13
    14 asistencija....zaista raritet u euro košarci-bravo roko! raduje me dobra forma naša 2 playa (pop i roko) prije ovogodišnjeg EP-a!
    Obrisan korisnik