Košarka

Phil Jackson potvrdio odlazak

Mario Majdić Natrlin • ponedjeljak, 09.05.2011.
Phil Jackson potvrdio odlazak
Foto: EPA

Dallas Mavericksi uvjerljivom su "metlom" izbacili branitelje naslova iz ovogodišnjeg NBA doigravanja. LA Lakersi jednostavno nisu mogli zaigrati na nivou koji je bio potreban da zadrže korak s Dallasom. Trener LA Lakersa, Phil Jackson, potvrdio je svoju namjeru da ode u mirovinu...

65-godišnji Phil Jackson već je ranije ove godine najavljivao svoje umirovljenje nakon što odradi ovu sezonu pa je tako sinoć u Dallasu vjerojatno završila jedna od najznačajnijih karijera u povijesti NBA košarke.

"Teško mi je riječima izraziti sve ono što je on učinio za mene. Odrastao sam s njim. Danas o mnogim stvarima, u košarci i izvan nje, razmišljam i njima pristupan na način koji sam naučio od njega jer sam toliko dugo vremena proveo s njim. Tako da je za mene malo čudno razmišljati o tome kako će izgledati iduća godina."

Vezane vijesti

Kobe Bryant

"Moja nadanja i težnje su takve da je ovo bila posljednja utakmica koju sam vodio. Ovo je bila predivna vožnja", kratko je prokomentirao Jackson.

Jackson je s ukupno 11 NBA titula u ulozi trenera, najtrofejniji head coach u NBA povijesti. 90-ih je u Chicago Bullsima dominirao zajedno s Michaelom Jordanom s kojim je osvojio ukupno šest NBA naslova (1991.-1993. i 1996.-1998.). S Kobejem Bryantom i Shaquille O'Nealom zaredao je tri naslova početkom prošlog desetljeća (2000.-2002.), a s ovim Lakersima je osvojio dva uzastopna naslova u posljednje dvije godine.

U nedjelju ujutro NBA liga je Jacksonu uručila oproštajni poklon darovavši mu kaznu od 35 tisuća dolara zbog komentiranja suđenja u seriji s Mavericksima.

"Odlazim s gorkim okusom u ustima nakon što me je Liga jutros kaznila s 35 tisuća dolara", sa smiješkom je izjavio Jackson. "Nije baš zabavno kada imate osjećaj kao da vas ganjaju autocestom. Ali, kako je rekao Richard Nixon, 'ovog momka više nećete moći naganjati'."

"Proći će 12, 24, 36 sati i bit ćemo u mogućnosti reflektirati se na činjenicu da smo posljednji put igrali za najboljeg trenera u povijesti košarke. Mislim da mu se nikada i ni na koji način neću moći odužiti za sve ono što je napravio za mene, ovu momčad, ovaj grad i ovu organizaciju. Nikad više nitko neće biti kao on, stvari će biti drugačije bez njega na klupi, ali mi samo želimo da bude sretan."

Derek Fisher

Generalni menadžer Lakersa, Mitch Kupchak, izjavio je kako ne vjeruje da će Jackson promijeniti mišljenje i ostati na svojoj poziciji. Otvorit će se, dakle, veoma atraktivno mjesto novog glavnog trenera, a jedan od kandidata je Jacksonov asistent Brian Shaw.

Četvrtu dionicu u kojoj su Mavericksi već bili prelomili susret, obilježili su nesportski prekršaji isfrustriranih Lamara Odoma i Andrewa Bynuma. Odom je isključen nakon nepotrebno grubog starta nad Dirkom Nowitzkim, a ubrzo nakon toga sve je šokirao Bynum kada je laktom na pod srušio J.J.Bareu koji je išao na polaganje.

"Sramotili smo se, lomili su nas. Tako da sam jednostavno faulirao nekoga. Bio sam pomalo ljut što se tako sramotimo. Za mene je bilo sramotno što najmanji igrač na terenu radi što želi i zabija koševe", pokušao je objasniti Bynum.

Phil Jackson osudio je te prekršaje, a jednako je reagirao i Bryant: "To je nešto što nikada ne želite vidjeti da se događa na košarkaškom terenu. Ne želite da se njihovi igrači ozlijede. Igrali su bolje nego mi i ne želite da utakmica postane tako gruba i da se njihovi igrači ozlijede."

Igrači momčadi iz Kalifornije svojom igrom nisu uspjeli izboriti barem jednu pobjedu i tako izbjeći neugodnu činjenicu da Jackson svoju karijeru završava s neslavnom "metlom", ali ovaj težak poraz ni u kojem slučaju ne bi smio zasjeniti veliku karijeru ovog legendarnog trenera.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaTop temaNBA
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.05.2011. u 15:41
    oduvijek sam osjecao zaljenje sto taj jadni decko ima tolike probleme s ozljedama i sto ne uspijeva pokazati svoj talenat do kraja,ali kad osoba kao on koja najbolje zna sta znaci biti tesko ozlijedjen,sta su rehabilitacije,itd. ide na takav jadan i primitivan nacin pokusati zaustaviti protivnika... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.05.2011. u 15:26
    Taj Bynum je malo priglup dečko, i nekulturan. Lik daje intervju za nacionalnu televiziju i mljacka sa ogromnom žvakačom u ustima dok priča. Bolesno.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.05.2011. u 15:19
    KOja izjava Bynuma, da nije tragično bilo bi smišno, sta se ne ugleda u kolegu Bryanta i njegovu ljudsku veličinu...
    Obrisan korisnik
  • Lomax09.05.2011. u 14:09
    malo mi je i žao što je Javkson ovako završio
    Lomax
  • Obrisan korisnik09.05.2011. u 12:16
    šampion izgubio šampionski sramotno gledajući utakmicu imao sam osjećaj da će jedan od isključenog dvojca udariti i Phila, ništa im nije moga reći. totalno su poludjeli, ma tu sigurno neko u svlačionici jebe nečiju ženu pa je strašan razdor (možda gasolovu, kobe). a mavsi, svaka čast, onakva... [više na forumu]
    Obrisan korisnik