Nogomet

Halilhodžić: "Najveći gubitnik je Dinamo"

Iz Maksimira:Borna Rupnik • ponedjeljak, 09.05.2011.
Halilhodžić: "Najveći gubitnik je Dinamo"
Foto: FaH

Kako i priliči djelatniku Dinama, jer on još uvijek to jest, Vahid Halilhodžić svoje je obraćanje medijima u povodu ostavke/otkaza odradio u prostorijama kluba, gdje se već udomaćio proteklih mjeseci. Vaha je novinarima dao svoju verziju događanja u poluvremenu utakmice Dinamo - Inter, objasnio je zašto ga je rastanak i to na ovakav način pogodio do mjere da je "zapalio prvu cigaretu nakon nekoliko godina", ali je usput i poručio Dinamu da se ne namjerava odreći svog dijela kolača iz potpisanog ugovora. Makar morao trenirati pionire.

Vidno lošeg raspoloženja pojavio se Vaha u utrobi maksimirskog stadiona, odmah konstatirajući kako su ovo za njega teški trenuci: "Nisam mogao ni zamisliti da će godina ovako završiti."

Halilhodžić je odmah krenuo objasniti što se to dogodilo u poluvremenu utakmice s Interom, iako je u javnost već procurilo puno toga. Sada smo dobili i detalje:

Vezane vijesti

"U poluvremenu me posjetio Mamić i pitao me 'jel mogu da im je*** majku', a uzvratio sam kako nije potrebno jer nema smisla. Prvaci smo, imamo 19 bodova prednosti, logično je malo opuštanja i nije bilo razloga za stvaranje dodatnih tenzija. Nje mi bila potrebna Mamićeva pomoć u tom trenutku i mislio sam da je to tako prihvatio. Znam ja što treba raditi u poluvremenu. No, on je to loše primio, a ja još ne vjerujem koje sam salve uvreda i psovki čuo."

"Bilo je pitanja zašto igra ovaj, a ne onaj, neki su sigurno bili nezadovoljni. Malo sam isprobavao jer smo već osigurali naslov, bila je to jedinstvena prigoda da vidimo tko je za Dinamo, a tko nije. A da uz to još i igramo kao Barcelona - n ide. Ne može se igra stvoriti kroz tri-četiri tjedna. Jedno loše poluvrijeme ne bi smjelo biti uzrok da gazda tako izgubi živce. Je li tu nešto drugo uzrok, to ne znam."

Bosanskohercegovački stručnjak kaže kako je upozorio izvršnog predsjednika da pazi što govori, ali je Mamić tada "rekao i stvari koje nisam mogao otrpjeti". Halilhodžić je dodao: "Da je bilo na drugom mjestu, skandal bi bio i veći. Ponosan sam što nisam burnije reagirao."

Nakon što se vratio u svlačionicu, Halilhodžić je igračima rekao kako je "gazdina poruka da mu je ovo zadnja utakmica", a igrači su se, kaže Vaha, dogovorili kako će onda za Vahu odigrati i za njega pobijediti:

"Rekao sam igračima hvala, nisam mogao ništa više, ispratili su me pljeskom, a zapalio sam prvu cigaretu nakon nekoliko godina. Ne govorim to da vas rastužim, ponavljam da je Dinamo ovdje najveći gubitnik. Bilo je i suza među igračima."

Vratio se Halilhodžić na lijepe trenutke s početka zajedničke priče s Dinamom, koja je kulminirala odličnom predstavom i pobjedom protiv Villarreala od 2:0:

"Dinamo me jako dobro primio, čak i Mamić, a kasnije je bilo nesporazuma i konflikata oko ponašanja nekih igrača. U zadnja dva mjeseca se svašta pisalo, ne znam je li to bilo pripremljeno. Htio sam dati Dinamovoj kulturi rada novu notu jer je Dinamu to potrebno, da se dolazi ujutro, odlazi navečer i da se radi."

Riječima je Halilhodžić potvrđivao ono što mu je izgled lica jasno govorio - ovaj rastanak teško mu je pao: "Jučer sam proveo čitav dan u bolnici, imao sam svojih problema, a nisam vjerovao da se tako nešto može meni dogoditi. To nisu zaslužili ni Dinamo ni Vaha, povrijeđen sam i kao trener i kao čovjek. Ogorčen sam, imam svetinje u koje ne smije nitko dirati."

Možda će mi sada dati pionire

Došao je Vaha i do onog dijela koji je zanimljiv iz financijske perspektive - je li on dao ostavku ili je dobio otkaz. U prvom slučaju odrekao se svojih nemalih primanja, u drugom mu Dinamo ostaje itekako dužan:

"Meni je rečeno da više nisam trener i da ne smijem ući u svlačionicu. Ja nisam dao nikakvu ostavku. Mamiću su se svidjeli neki moji noviteti kada sam dolazio, ali ovo što se dogodilo nije bilo slučajno. Dinamo je ove godine ostvario sve ciljeve, plasman u Europsku ligu, naslov prvaka, a nitko osim Porta nije bio ovako uvjerljiv. Možete reći da je HNL loš, ali takav kakav je, Dinamo je prvak, a Hajduk je imao pet bodova prednosti kada sam došao. I još je Dinamo postao nositelj za zadnje pretkolo LP, zahvaljujući ovim rezultatima."

"Ja nisam dobio otkaz, možda se za 15 dana opet pojavim na treningu. Iako nema govora o milijunima, a sve bismo riješili odmah da je bilo ljudski. Imam ja novca, da se radilo o novcu ne bih nikad dolazio u Dinamo. Nikad!"

Vaha kaže kako je već počeo pripremati momčad za pokušaj proboja u Ligu prvaka, a ne bježi od kritika: "Svjestan sam da ih ima, da nismo zabijali dovoljno, ali opet smo najefikasniji. Je li moglo biti bolje? Jest. Ali Dinamo ne može biti poput Barcelone, neki igrači mogu više, ali ne mogu sve, trebalo je i osvajati trofeje. To je složen proces. Ja sam bio u službi Dinama; da sam forsirao 11-12 igrača igra bi bila bolja i efikasnija, ali dao sam priliku većem broju igrača."

Zahvalio se Vaha i "većini novinara na suradnji", iako su "pojedinci imali stalno nešto protiv njega": "Bio bih budala da sam bio zadovoljan ponašanjem baš svih. Klub je poduzeo sve da prikaže kako sam dao ostavku, a ja to nisam napravio. Bit će ljudi koji će potvrditi moju priču".

Halilhodžić je na konferenciju za medije stigao u pratnji odvjetnika, očito je da se saga o odšteti neće tako lako završiti i da se Halilhoždić namjerava boriti za svaku kunu, iako tvrdi da "u Dinamo nije došao zbog novca":

"Probao sam se odmah dogovoriti za neki manji iznos, ali to je odbijeno. Imao sam strahovito puno ponuda, ali odlučio sam ostati jer znam što Dinamo znači u Hrvatskoj. Ja mogu dolaziti na posao, možda će mi dati pionire."

Halilhodžić je na kraju svog monologa - sve ovo izrekao je prije ijednog pitanja - poručio novinarima kako im treba više objektivnosti, a manje subjektivnosti te je zaključio: "Sada će se pokušati degradirati Vaha, ali ja sam ponosan čovjek. Zahvaljujem se suradnicima i igračima, njima sam rekao da sam ponosan na njih. Najveća moja pobjeda u Dinamu su riječi koje sam na kraju svega čuo od njih. Ta je ljudska pobjeda veća od svih trofeja. Sezona je bila uspješna, iako nas boli PAOK, a vi slobodno recite da je Vaha kriv ako želite - ja sam napravio sve što sam mogao."

Je li mu se igdje ovakvo što dogodilo, bilo je prvo novinarsko pitanje.

"Ne, nigdje. Predsjednici mogu kritizirati, ali ne ovako. Vi nemate pojma što za mene znači kada mi netko dirne gdje ne smije."

Halilhodžić nije znao objasniti zašto se ovo dogodilo: "Ja s Mamićem nisam imao problema, nudio se i ugovor na pet godina. Sa Zoranom Mamićem sam bio iskreni prijatelj, 1-2 puta smo se zakačili jer je htio nešto nametnuti, a ja nisam htio prihvatiti. Ovdje se svatko bavi tuđim poslovima, ja nakon takvih riječi nisam više mogao imati kredibilitet predigračima. I oni su ostali šokirani. Normalno da je bilo malo opuštanje, davao sam igračima prigodu da dobijemo što bolji uvid jer ja nisam dovodio te igrače, osim par njih. Htio sam znati tko je perspektiva, a tko nije."

Dodao je Vaha da ovakve stvari odbijaju ljude od Dinama: "Čast mi je bila voditi Dinamo, uživao sam makar nije bilo lako. Boljelo me pitanje navijača, ali nije ni čudo kada se ovako nešto događa. Ovo je šamar Dinamu. Neću preko medija ocrniti nikoga pojedinačno, reći ću u lice svakome što koga ide. Ponosan sam na ono što sam radio sportski i ljudski u klubu, to će vam svi potvrditi."

Na pitanje koliko Dinamu još duguje Halilhodžiću odgovorio je odvjetnik: "Postoji sklopljen ugovor, to je poslovna tajna, a Vahid Halilhodžić nikada nije dao ostavku. Pojavit će se na treningu čim se oporavi od zdravstvenih problema, a Dinamu smo uputili upit jesu li zadovoljni radom i čekamo odgovor."

A ako mu Dinamo omogući da se pojavi na treningu?

Kaže Vaha: "I to je moguće, sve je moguće, ali govora o suradnji mene s predsjednikom kluba baš i nema."

Očigledno, trakavica s Vahom i Dinamom neće se tako lako okončati. Možda ćemo više saznati na konferenciji za medije izvršnog predsjednika kluba, Zdravka Mamića, koja počinje točno u podne.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • terryboy10.05.2011. u 09:08
    Otvorio je bolovanje...placa ide a ti lezis kuci i donosis doznake od doktor......hahahahha...nakon 40 dana bolovanja placa te HZZO...e to bi volio vidjeti...prema zadnjoj placi koju si dobio....nakon 30 dana ides na komisiju da utvrdi dali si jos bolestan....hahahaha....ako ne dobijes bolovanje... [više na forumu]
    terryboy
  • Obrisan korisnik09.05.2011. u 23:16
    meni je iskreno jurcic najgori trener koji je dinamo imao...plus toga je covjek nevjerojatno umisljen kada je odbio biti pomocnik vahi, mjesto da nesto nauci....od svih njih, ako vec vaha mora otici, onda bi volio da se kuze vrati...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.05.2011. u 23:07
    sve to stoji,niti sam rekao da je jurčić genije niti da vaha nema pojma..osvrnuo sam se samo na prozivanje i ismijavanje jurčića koji po meni nije uopće loš trener..neiskusan da se nosi sa javnošću,ali kad je došao digao je dinamo slično kao i vaha ako se sječaš..i ako dobije šansu opet neće mi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.05.2011. u 22:53
    bez ikakve uvrede, ali, zajec je igrao, s kim tocno??pa da mu je trebala atomska ekipa da nesto napravi???koliko je vremena imao da pripremi momcad za utakmice s koprom???pa kako je prosao u uzvratu???a vaha je to sto on nije uspio u tri mjeseca, napravio u tri tjedna...meni je ovo bolja igra nego... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.05.2011. u 22:49
    ni sad nije bilo igre,rizika,a kontrolu(obrambenu) je imao najviše zahvaljujući tonelu koji je za hnl svemirac..a sammira je u sredinu stavio zajec, a ne vaha kojeg mi je više žao nego vahe jer nije imao rukavinu,tonela,fatosa,vrsaljka...
    Obrisan korisnik