Automoto

Le Mans vole svi

Maja Giljanović • četvrtak, 12.05.2011.
Le Mans vole svi

Četvrta utrka sezone ovog se vikenda vozi na stazi u Le Mansu, a svjetski viceprvak Dani Pedrosa ne taji ambicije nakon injekcije samopouzdanja koju mu je ubrizgala pobjeda u Estorilu prije dva tjedna. Pedrosa se prvaku svijeta Jorgeu Lorenzu približio na samo četiri boda i pronađe li u Francuskoj put ka svojoj prvoj MotoGP pobjedi na utrci koju je osvajao triput u slabijim kategorijama, preuzet će prvo mjesto u ukupnom poretku.

Dani Pedrosa, Casey Stoner i Andrea Dovizioso nakon tri utrke sezone zauzimaju drugo, treće i šesto mjesto, ali ovog vikenda u Le Mansu pucaju na još i više.

Pedrosa koji je pobjedom u Estorilu prije dva tjedna zaostatak za Jorgeom Lorenzom sveo na samo četiri boda slavljem i u Francuskoj može preuzeti čelo u ukupnom poretku: "Oduvijek se dobro snalazim u Le Mansu, ali u MotoGP-ju tamo još nisam pobijedio. Možda je kucnuo čas, staza je slična onoj u Estorilu i pokažem li konzistentnost, budem li usredotočen od prvog do posljednjeg trenutka, želja mi se možda ispuni, izjavio je Pedrosa koji je Le Mans osvojio 2003. u kategoriji do 125 i 2004. i 2005. u kategoriji do 250 kubika.

I Stoner i Dovizioso u Le Mansu imaju po jedan podij (Stoner 2007., Dovizioso treće mjesto prošle sezone), a slično i razmišljaju: "Profil Le Mansa ide nam u prilog, a treninzi će biti od velike važnosti da pogodimo pravi set-up. Staza je posljednjih sezona pretrpjela dosta preinaka i prilično je usporena zbog čega je izgubila dio čari, ali sigurno možemo daleko".

Ambiciozni su i Ducatijevi Valentino Rossi koji je ovdje pobijedio triput (2002., 2005. i 2008.) i još četiri puta se uspinjao na podij i Nicky Hayden kojem je najbolji rezultat četvrto mjesto prošle sezone. "Testovi nakon utrke u Estorilu pokazali su da idemo u pravom smjeru. Još smo u prvoj fazi, ali radimo naporno i napredujemo. Staza nije tehnički zahtjevna, ali održavanje pravog ritma jest, puno je dijelova koji zahtijevaju jako kočenje i snažno ubrzanje na izlasku iz zavoja. Uzme li se u obzir i tradicija Le Mansa ne lažemo kad kažemo da jedva čekamo utrku".

Svjetski prvak Lorenzo u Le Mansu će u MotoGP-ju startati jubilarni 150. put, postati najmlađi u povijesti kojem je to pošlo za rukom i skinuti dosadašnjeg rekordera Pedrosu, a pobijedi li kao što je pobijedio prošle sezone Pedrosu koji ga je sustigao u Estorilu 37. će prestići i po broju GP pobjeda.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!