Nogomet

Manchester United traži bod vrijedan naslova

Sportnet • petak, 13.05.2011.
Manchester United traži bod vrijedan naslova
Foto: EPA

U Italiji, Njemačkoj i Španjolskoj prvaci su poznati, a Manchester United traži bod kako bi postao novi prvak, dok je u Francuskoj sve otvoreno...

Pretposljednje kolo Premier lige satnicom je podređeno finalu FA kupa, u kojem se u subotu u 16 sati na Wembleyju sastaju Manchester City i Stoke City, i to u istom tjednu u kojem su trebali igrati svoj prvenstveni dvoboj. Ogled na Eastlandsu odradit će u utorak navečer, a ove će subote u potjeru za najstarijim svjetskim trofejem kupa. Odgodu Cityjeva prvenstvenog dvoboja pokušat će iskoristiti Arsenal i učvrstiti treće mjesto u dvoboju s Aston Villom, kako bi izbjegao pretkolo Lige prvaka.

Ime novog engleskog prvaka mogli bismo pak dobiti i prije početka finala kupa. Subotnje utakmice 37. kola igraju se u tzv. lunch timeu, a mnoge će oči biti usmjerene prema Ewood Parku, gdje Manchester United traži bod kojim bi kolo prije kraja odlučio prvenstvo. Prošle godine Crveni vragovi su na istom travnjaku izgubili utrku s Chelseajem, mogu li ove godine na istom mjestu otići do kraja?

Epitet derbija kola pripao je ogledu Liverpoola i Tottenhama, koji će na Anfieldu međusobno odlučiti o plasmanu na peto mjesto i putniku u Europsku ligu, premda bi se i jedni i drugi najradije riješili te brige i sljedeće sezone neopterećeni europskim nastupima krenuli u potjeru za prva četiri mjesta. Iako više nemaju utjecaja na rasplet utrke za prvaka, nogometaši Chelseaja pred svojim će navijačima tražiti puni plijen u ogledu s Newcastleom, a prava poslastica s dna ljestvice odigrat će se u Wiganu, gdje istoimeni domaćin ugošćuje West Ham. Izgube li Čekićari ovaj dvoboj, pa čak odigraju li i neriješeno, sljedeće sezone igrat će u drugoligaškom društvu.

Uoči posljednja dva kola Primere mnoge stvari na vrhu poretka su već poznate pa će utakmica između Villarreala i Real Madrida imati manji značaj nego da je na rasporedu bila u ranijem dijelu sezone. Villarreal u nekom ludom raspletu još uvijek može do treće pozicije, ali vjerojatnije je da će je ovog vikenda potvrditi Valencia na svom terenu.

Barcelona će pred svojim navijačima proslaviti titulu u dvoboju s Deportivom koji je dobrim posljednjim rezultatima došao korak bliže ostanku, a zasigurno će se i Messi truditi uhvatiti Ronalda na vrhu liste najboljih strijelaca. S druge strane, Portugalac će istovremeno u prethodno spomenutom derbiju kola hvatati rekorde koji još uvijek stoje pred njim.

Vrlo zanimljivo je na dnu gdje će do važnih bodova pokušati doći Zaragoza, a odupirat će joj se Espanyol koji još uvijek ima europske ambicije. Druga dva ugrožena kluba, uz Real S., Getafe i Sporting će na krilima domaćih navijača tražiti spas, a u sitoj poziciji će biti tri kluba koja vode veliku bitku za petu poziciju.

Njemačka nogometna Bundesliga stigla je do posljednjeg kola. Pitanje prvaka je riješeno, znaju se putnici u Ligu prvaka i Europsku ligu, ali nas zato očekuje zanimljiva borba za prvoligaški opstanak. U najtežoj situaciji je Eintracht iz Frankfurta, Borussia (M) bježi im samo jedan bod, ali u posljednjem kolu moraju na noge novom prvaku u Dortmund. Posljednjih šest utakmica su bez pobjede i bit će im potrebno pravo čudo kako bi sačuvali prvoligaški status.

Mjesto koje vodi u dodatne kvalifikacije za ostanak, pred posljednjih 90 bundesligaških minuta, čuvaju nogometaši iz Mönchengladbacha. Odličnom serijom od tri uzastopne pobjede, među kojima je i slavlje nad imenjakom iz Dortmunda, probudila je nadu u očuvanje statusa prvoligaša. U posljednjem kolu gostuju kod HSV-a, koji je bez ozlijeđenog Petrića, ali i bez nekog posebnog motiva, a pobjedu nisu ostvarili u posljednjih šest utakmica.

Wolfsburg se nalazi u najboljoj poziciji i sam odlučuje o svojoj sudbini. Pobjedom sigurno ostaju u prvoligaškom društvu, gostuju kod Hoffenheima, a Mandžukićevi golovi i bolja forma u posljednje vrijeme, Vukovima bude nadu u pozitivan rasplet. Od ostalih susreta, možda i najzvučniji dvoboj je Bayerna i Stuttgarta, dok Srđan Lakić oproštaj od Kaiserslauternovih navijača ima protiv Werdera. Sve utakmice na rasporedu su u isto vrijeme, u subotu u 15.30 sati.

Nakon što je u prošlom kolu remijem s Romom (0:0) i matematički potvrdio osvajanje Scudetta, Milan će ukupno 18. naslov prvaka Italije proslaviti na San Siru u dvoboju s momčadi Cagliarija, koja također bez uzbuđenja čeka kraj sezone. Derbi ovog kola odigrat će se na napuljskom stadionu San Paolo, gdje Napoli dočekuje Inter. Obje su momčadi praktički osigurale plasman u Ligu prvaka pa ne moraju ići punom snagom na pobjedu.

Zanimljiva je borba za Europu, čak tri momčadi konkuriraju za četvrto mjesto, posljednje koje vodi u Ligu prvaka. Trenutno četvrti Udinese po vrijedna tri boda odlazi u goste Chievu, koji je u prošlom kolu osigurao spas od ispadanja. Lazio sa samo dva boda zaostatka za Zebrama na svom Olimpicu dočekuje sigurnu Genou i traži pobjedu koja bi ga ostavila u utrci za Ligom prvaka.

Pobjedi se nada i Roma, koja odlazi na Siciliju na noge Cataniji, koja se također spasila od ispadanja. Posrnula momčad Juventusa će bez polovice standardnih prvotimaca važne europske bodove tražiti u gostima kod Parme, a derbi za opstanak u prvoj ligi odigrat će Cesena i Brescia, momčadi koje se drže na 16. i 19. mjestu na ljestvici, ali još uvijek imaju realne šanse spasiti se od ispadanja.

36. kolo Ligue 1 rascjepkano je na tri termina, nedjelju (7), ponedjeljak (1) i srijedu (2), a uzrok "kobasici" od kola je subotnja poslastica na Stade de Franceu - finale Kupa između branitelja naslova PSG-a i lidera prvenstva Lillea.

PSG i Lille visoko su na drugom i četvrtom mjestu po postignutom u Kupu: Parižani u drugom uzastopce i ukupno 12. finalu love deveti i drugi zaredom nakon što je Guillaume Hoarau prošle sezone u 105. minuti slomio otpor Monaca, a Lille u devetom finalu i prvom nakon 55 godina šesti i prvi nakon 1955. protiv Bordeauxa.

Po pokazanom do finala favoriti su Parižani koji su bez previše priče nanizali Lens (5:1), Agen (3:2), Martigues (4:1), Le Mans (2:0) i Angers (3:1). Lille je, pak, lako prošao Forbach (3:1), Wasquehal (1:0) i Nice (2:0), ali u osmini i četvrtfinalu se provlačio kroz iglene uši i Nantes i Lorient prošao tek boljim izvođenjem jedanaesteraca.

U ligi Marseille je u poziciji da slavljem u Lorientu zaostatak za Lilleom provizorno smanji na jedan bod i onda u srijedu drži palčeve Sochauxu na gostovanju na Metropoleu. I Lyon se na najmanje 48 sati može odlijepiti od PSG-a u borbi za treće mjesto, pobijedi li u Brestu odvojit će se na četiri boda i staviti dodatni uteg pred gostovanje PSG-a u Bordeauxu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Cholo13.05.2011. u 19:12
    ma gamad jedna,pogotovo onaj redknapp,čuj njemu bi EL samo smetala u borbi za 4. mjesto ....Dabogda otišli iz onog šugavog totenhama naši,ap nek se bore za ostanak...
    Cholo
  • Obrisan korisnik13.05.2011. u 19:07
    sta ti ima ne biti jasno? umisljeni su pa im EL ispod casti. zato mi i jest drago kad poispadaju ko liverpool i city ove godine
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.05.2011. u 18:36
    nikako mi nije jasan stav engleza sta se tice europa lige
    Obrisan korisnik