Nogomet

Bilić: "Šahtaru želim europski naslov"

Josip Tolić • srijeda, 18.05.2011.
Bilić: "Šahtaru želim europski naslov"
Foto: Kristijan Komarica

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Slaven Bilić, gostujući u Donecku u povodu 75. godišnjice Šahtara, dao je intervju za službene stranice kluba. U razgovoru se osvrnuo na uspjehe Rudara u posljednje vrijeme, razloge posjeta Ukrajini i ulogu naših reprezentativaca među Narančasto-crnima.

Za Slavena Bilića glavni razlog posjeta Donecku bio je susret s našim reprezentativcima Darijom Srnom i Eduardom. "Nastojim posjećivati klubove gdje igraju igrači iz naše nacionalne selekcije. To je dobro i za mene i za njih. S njima, a i s trenerima mogu razgovarati o nadolazećim utakmicama. Mislim da je vrlo bitno održati kontakt s tim klubovima."

Pohvalio je i aktivnost naših Rudara u ovoj sezoni: "Kraj je sezone, tako da su malo umorni. Uspješno su sudjelovali u ukrajinskim nacionalnim natjecanjima, došli do četvrtfinala Lige prvaka, te igrali u reprezentativnim utakmicama. Mislim da je većina europskih igrača trenutno u sličnoj situaciji." Napomenuo je da Eduardo ima problema s lakšom ozljedom, ali da očekuje njegov skori oporavak, te nastup u kvalifikacijskoj utakmici s Gruzijom u Splitu.

Posjetivši Doneck, susreo se i s direktorom Šahtara Sergejom Palkinom, kojem je uručio simboličan poklon Hrvatskog nogometnog saveza - dres na kojem je napisano Šahtarovo ime s brojem 75, koji simbolizira 75. godišnjicu postojanja. O Donecku ima samo riječi hvale: "Bio sam ovdje i prije tri godine, i tada mi se svidjelo. Kroz ovo vrijeme grad je napravio veliki korak naprijed što se tiče infrastrukture. Ljudi su veoma susretljivi i to posebno cijenim."

Dojmila ga se i Donbass Arena, Šahtarov dom: "Jedan je od najboljih u Europi! Zaista impresivno djeluje." Službenik klupskoga Ureda za tisak nije mogao ne spomenuti i da će se tu igrati utakmice Eura 2012., upitavši Bilića želi li izvesti Hrvatsku na teren na tome turniru. Bilić je, uz oprez, odgovorio: "Da, naravno! Međutim, prvo se trebamo kvalificirati za Euro 2012. Nadam se da smo sposobni učiniti to. Mislim da bismo imali dobru podršku jer naši dečki ovdje nastupaju, te da bismo se osjećali kao kod kuće."

Pohvalio je i napredak Šahtara u posljednjih pet do sedam godina, istaknuvši kako je već ranije klupskim čelnicima rekao da su stvorili sjajnu reputaciju na Starom kontinentu: "Imate sjajne navijače, sustav skautiranja koji omogućava da dovedete kvalitetne igrače iz cijelog svijeta. Napredak koji je klub napravio tijekom relativno kratkog perioda zaista je impresivan."

U sklopu puta u Ukrajini susrest će se i s Ognjenom Vukojevićem, veznim igračem kijevskog Dynama. Upitan je za prognozu ishoda finala Ukrajinskog kupa, u kojem se Šahtar sastaje upravo s Kijevljanima. "Podržavam sve klubove gdje su moji igrači jer želim da osvajaju trofeje i budu sretni. Neće mi smetati ako Dynamo uzme titulu jer je Šahtar već osvojio prvenstvo. Htio bih i da Vukojević osvoji koji naslov. Ne znam, neka bolja momčad pobijedi."

Za kraj je čestitao klubu na 75. obljetnici postojanja i dodao da ih u bližoj budućnosti priželjkuje na krovu Europe: "Želim vam da nastavite u istom duhu i vrlo brzo želje g. Ahmetova (o osvajanju Lige prvaka, op.a.) neće biti neizvedive. Htio bih da Šahtar osvoji Ligu prvaka! Zaista bi mi bilo drago.", zaključio je hrvatski izbornik razgovor sa Šahtarovim Uredom za tisak.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.05.2011. u 10:59
    to bi stvarno bila lijepa priča. Koliko pratim Šahtara, čini se da svake sezone ide pomalo naprijed...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.05.2011. u 20:16
    pa ako neko može biti prvak Evrope iz tog istočnog bloka, onda je to sigurno Šahtar
    Obrisan korisnik