Košarka

Derrick Rose: "Moram biti agresivniji"

Mario Majdić Natrlin • utorak, 24.05.2011.
Derrick Rose: "Moram biti agresivniji"
Foto: EPA

Prvi nositelji ovogodišnjeg NBA doigravanja, Chicago Bullsi, trenutno gube 2-1 u finalnoj seriji Istočne konferencije protiv Miami Heata. Večeras ih čeka četvrta utakmica, ponovno u Miamiju, a Derrick Rose i društvo moraju pronaći odgovor na kvalitetnu igru svojih protivnika...

Chicago Bullsi poraženi su u nedjelju 96:85 od Miami Heata koji je tako preuzeo vodstvo u finalu Istoka. Razigravač Bullsa, Derrick Rose, odigrao je za sada dobru seriju, ali ni približno na razini koja se od njega očekuje i koja je Chicagu potrebna da osvoji Istočnu konferenciju.

"Vjerujem u svoje suigrače, ali želim vidjeti što mogu napraviti kada me udvoje. Vidio sam kako su to radili zadnje dvije utakmice. Moje dodavanje lopte većinom ne funkcionira ili jednostavno ne odigravamo dobre akcije kako bi se igrači otvorili. Moram biti puno agresivniji", izjavio je ovogodišnji MVP priznavši i kako bi volio vidjeti više izolacija.

Veliku pažnju u ovoj seriji privukla je odlična obrana Miami Heata na Derricku Roseu. Igra dva-na-dva s Joakimom Noahom ne funkcionira dovoljno dobro, a obrana Heata Rosea nerijetko uhvati u "zamku" i udvoji čim ovaj dobije loptu. U prosjeku u ovoj seriji ubacuje 23 poena, al uz šut iz igre od 39 %.

Četvrta četvrtina

Chicago Bullsi ponovno su utakmicu izgubili u posljednjoj četvrtini u kojoj je Miami Heat puno bolje reagirao. Derrick Rose je u zadnjih 12 minuta šutirao svega dva puta i ni jednom nije bio na liniji slobodnih bacanja. Carlos Boozer je završio s 26 poena, ali je u četvrtoj dionici zabio svega šest koševa i to svih šest iz slobodnih bacanja. Luol Deng je od svojih 14 poena, u odlučujućoj četvrtini zabio svega dva.

U drugoj utakmici u kojoj je Miami slavio 85:75, Chicago je u zadnjih 12 minuta zabio svega deset koševa. Rose je promašio sva svoja četiri šuta iz igre. Iako su u regularnoj sezoni upravo Bullsi bili spremnija momčad u završnici, uloge su se u doigravanja bitno izmijenile. U seriji u kojoj obrane diktiraju tempo, Chicago mora pronaći način kako zadržati korak s Miamijem u završnicama.

"To nisam ja. Previše razmišljam, pokušavam dodati loptu kako bi moji suigrači mogli nešto napraviti. Moram promijeniti način razmišljanja. Uobičajeno, kada krene utakmica vidim kako će se obrane postaviti protiv mene. Konstantno me udvajaju, osobito u pick and rollu", izjavio je Rose koji stalno naglašava kako za njegovu igru nema opravdanja, kako ne namjerava tražiti izgovore i dodaje: "U utorak moram biti puno agresivniji, od početka do kraja. Moram pronaći način. Ne znam kako ću to napraviti, ali moram pronaći pravu priliku i iskoristiti je."

Problem je sigurno i taj što Rose ne dobiva dovoljno kvalitetnu podršku od svojih suigrača. Bullsi su u ovoj seriji šutirali redom 43 %, 34 % i 41 % iz igre, a klupa im nije pružila dovoljan impuls kako bi svladali motivirani Miami.

Trener Tom Thibodeau naglašava: "Ove se sezone suočavao sa svim mogućim obranama. Za nas je važno da pogađamo šuteve kako bi njemu otvorili prostor. Kada je na otvorenom terenu, teško ga je čuvati. Teško ga je čuvati i iz pick and rolla. Pronaći će rupe i nadam se da će ga krenuti."

Trener godine nije htio ulaziti konkretnije u problematiku, već je napomenuo kako od Rosea prvenstveno želi da odigra pametno. Chicago je nametnuo stil igre koji bi mu trebao odgovarati, a taj je da serijom dominiraju obrane. Miami je pokazao da može pobijediti i u takvoj atmosferi i sada je na najboljoj momčadi regularne sezone da dokaže kako i oni znaju igrati pet na pet protiv obrane Heata.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaTop temaNBA
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.05.2011. u 12:54
    ee kad bi mogli dovest dobrog šutera na "2" u tradeu to bi bila strašna ekipa...a Chicago ima dosta dobrih igrača na klupui koji bi mogli poslužit u tradeu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.05.2011. u 00:21
    Rekao sam da su trebali dovest ili Stodumaiera ili Carmela umisto Boozera, a pošto to nisu napravili, sad govorim da dovedu Nenea koji je vrhunski krilni centar u oba smjera za razliku od Boozera, te neka probaju tradeti Boozera ili Gibsona. Gibson će dogodine tražiti masni ugovor, i Chicago bi ga... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.05.2011. u 00:04
    šta će im njih 2? na centarskim pozicijama imaju već Noaha,Bozzera,Gibsona,Asika i Thomasa....prvo govoriš da tribaju dovest šutera,a sad odjednom da dovedu centra...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.05.2011. u 23:17
    Da, mislija sam na Carmela, zajeba sam se za poziciju, uglavnom Carmelo je šuter, a to najviše fali Chicagu, oni ne mogu probiti obranu Miamia, a obrana se probija šutom... Ne samo šta produžuju Roseu ugovor, nego mislim da produžuju i Noahu, te Gibsonu... Ali, ako želiš naslov moraš probiti... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.05.2011. u 22:53
    ja bi reka da misli na Carmela,aa on je pozicija 3,a tu je Deng koji je podcijenjen,a inače je sjajan i vrlo zahvalan igrač
    Obrisan korisnik