Nogomet

Juniorski Kup u rukama Splita

S Gradskog stadiona:Damir Žbulj • četvrtak, 26.05.2011.
Juniorski Kup u rukama Splita
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Kao uvertira uzvratnom susretu Hrvatskog nogometnog kupa, u Varaždinu je odigrana finalna utakmica juniora u istom nogometnom natjecanju. Do završnice su dogurali Hrvatski dragovoljac i Split, a trofej je na kraju završio u rukama crvenih Splitovaca.

SPLIT - HRVATSKI DRAGOVOLJAC 4:0 (0:0)

Finale Hrvatskog nogometnog kupa za juniore

Varaždin, Gradski stadion Varaždin, gledatelja: 500

Sudac: Tihomir Pejin (Donji Miholjac)

Strijelci: Balić 63', Franić 69', Zebić 87', J. Juretić 90'

Split: Duka, Tomaš, Franić, Štimac, Galović, Šindik, Klarić, Rebić, Vučemil, Balić, Drušković. Igrali su još: Perković, A. Juretić, Zebić, J. Juretić, Božina.
Trener: Ivan Matić

Hrvatski dragovoljac: Šuica, Mikulić, Šimić, Hrgović, Bektaši, Jajčinović, Doležal, Brozović, Čibarić, Kčira, K. Meglaj. Igrali su još: Popek, Koštić, Grubišić, Čolaki.
Trener: Besnik Prenga

Jedna finalna utakmica odlučivala je o naslovu pobjednika juniorskog Kupa. Dragovoljci, predvođeni trenerom Besnikom Prengom, ostvarili su ove sezone pravi mali podvig. Kao jedina drugoligaška ekipa koja je ostala među posljednjih osam ekipa, na kraju natjecanja dogurala je do varaždinskog finala. Prepreke su im na putu, između ostalih, bili i nogometaši Šibenika i Zadra, ali protiv favoriziranih Splitovaca nisu mogli pružiti bolji i jači otpor. RNK Split, uz odlične rezultat ove sezone u seniorskoj kategoriji, gdje je osvojeno treće mjesto i izboren plasman u Europu, odlično radi i u mlađim kategorijama.

Direktor škole nogometa je proslavljeni splitski nogometaš, dijete RNK Split, Darko Butorović, a trener juniora je Ivan Matić, koji je za ovu sezonu proglašen i najboljim strategom juniorske 1. HNL. Splitovcima je u Varaždinu uručena još jedna nagrada. Marko Tešija izabran je za najboljeg igrača juniorske lige, ali nažalost, zbog ozljede, morao je propustiti ovaj finalni dvoboj.

Slučajno ili ne finale juniorskog Kupa poklopilo se s Uefinom Grassroots day proslavom hrvatskog i europskog dana nogometa. Temeljna zadaća ove proslave podsjetiti da vrhunski nogomet jednostavno ne može egzistirati bez zdravih temelja u grasssrootsu, u bazičnom i amaterskom nogometu, odnosno poslati poruku da je nogometna igra otvorena i dostupna svima.

Početak finalnog dvoboja nije ponudio neki spektakularni nogomet, obje ekipe čvrsto su stajale na terenu ne dopuštajući protivniku da stvori neku izgledniju priliku. Pokušavali su Dragovoljci preko solo prodora Jajčinovića u 20. minuti, dok je Rebić u 25. minuti pokušao s ruba kaznenog prostora, ali je završilo bez opasnosti po vrata Dragovoljaca. Prvi ozbiljniji pokušaj vidjeli smo tek nakon pola sata igre kada je Domagoj Franić iz slobodnog udarca s ruba kaznenog prostora poslao loptu preko gola Crnih.

Završnica prvog dijela pripala je juniorima Hrvatskog dragovoljca. Nakon prodora Doležala po lijevoj strani lopta dolazi do Marcela Brozovića, ali njegov pokušaj s ruba 16-erca u 42. minuti brani vratar Splita Tomislav Duka, a lopta na kraju akcije završava u korneru. Prije odlaska na odmor, Brozović i Doležala imali su svaki još po jednu priliku, ali na kraju ishod prvih 45 minuta ostao je 0:0.

U nastavku Splitovci su odlučnije i hrabrije krenuli po prvi pogodak. U 54. minuti Vučemil je ostao za korak prekratak na petercu Dragovoljaca, a Rebić je dvije minute kasnije propustio i najveću priliku u dotadašnjem dijelu susreta. No, njegov pokušaj odlazi iznad vratnice. U 61. minuti Josip Balić je iz slobodnog udarca s 20-ak metara pucao isto preko gola Crnih, a sve te prilike bile su nagovještaj onog što se dogodilo u 63. minuti. Na akciju Crvenih po desnoj strani, loše je reagirala obrana Dragovoljaca. Umjesto da izbace loptu u korner, ona na petercu dolazi do Balića, a njegov snažan udarac, bez obzira što je vratar Dragovoljaca Šuica bio na lopti, odsjeda u mreži.

Nakon primljenog pogotka igra Crnih polako počinje gubiti konce, a već u 69. minuti Splitovci postižu i drugi pogodak. U gužvi nakon kornera najbolje se snalazi Domagoj Franić, koji posprema loptu u mrežu. Pokušaji Dragovoljaca da stignu do pogotka koji bi susret u završnici učinio zanimljivim nisu urodili plodom. Otvorio se prostor u obrani Crnih, izgledne prilike propustili su Božina i Rebić, ali treći pogodak u mreži ipak je bio neizbježan. Mario Zebić je tri minute prije kraja povisio rezultat na 3:0, dok je veliku pobjedu Splitovaca potvrdio Josip Juretić na samom kraju dvoboja.

Juniori RNK Split zasluženo su osvojili naslov pobjednika Kupa, u finalnom susretu bili su bolji i konkretniji od vršnjaka iz Hrvatskog dragovoljca, a Crnima na kraju sezone ostaje da potvrde odličnu drugoligašku sezonu te da kroz kvalifikacije izbore plasman u najviši rang hrvatskog juniorskog nogometa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Skarambež22.08.2011. u 11:14
    Zna li tko tko je sve osvojia hrvatske juniorske nogometne kupove?
    Skarambež
  • Skarambež22.08.2011. u 11:13
    Kup je kup!
    Skarambež
  • Skarambež09.08.2011. u 10:41
    Split je zakon!
    Skarambež
  • crveni0926.05.2011. u 13:46
    tamo di će bit ubuduće,izad Splita!
    crveni09
  • Bogomdani26.05.2011. u 12:20
    A gdje su Hajduk i Dinamo?
    Bogomdani