Tenis

Veić: "Nabija' je on i bolje od mene!"

Iz Pariza: Maja Giljanović • subota, 28.05.2011.
Veić: "Nabija' je on i bolje od mene!"
Foto: EPA

Do danas najniže rangirani od preživjelih kvalifikanata u glavnom ždrijebu 227. igrač svijeta Antonio Veić je u trećem kolu Roland Garrosa ostao bez šeste pobjede uzastopce. 23-godišnjak je u svom prvom nastupu na Centralnom terenu jednog Grand Slam turnira osjetio snagu lopte peterostrukog pobjednika Roland Garrosa Rafaela Nadala: uhvatio je samo četiri gema, ali nakon susreta ni za čim nije žalio. Zbog čega i bi nakon što je preko Zeballosa, Bagnisa i Bolellija u kvalifikacijama te Cuevasa i Davidenka u glavnom ždrijebu zaslužio i svaki cent od 42,000 € koliko donosi plasman u treće kolo i svaki od 90 bodova koji će ga na sljedećoj rang-listi spustiti oko 178. mjesta.

Kolika je planina od zadatka bila postavljena pred 227. tenisača svijeta Antonija Veića najbolje ilustrira podatak da bi u slučaju da je izbacio Rafaela Nadala postao najniže rangirani igrač koji je u Open Eri na spavanju uhvatio prvog igrača svijeta, slabije plasiran i od rekordera Andreja Olhovskog (193.) koji je u trećem kolu Wimbledona 1992. godine priredio hladan tuš Jimu Courieru.

NADAL

Tko je, u najkraćim crtama, igrač koji je kako Antonio Veić sam kaže "nabio" Lošinjanina, a u ponedjeljak igra i s Ivanom Ljubičićem?
1. Prvi je nakon Björna Borga od 1974. do 1981. koji na Roland Garrosu može do šestog naslova
2. U šest prethodnih nastupa na Roland Garrosu nikad nije ispao u trećem kolu, na svakom je izborio najmanje osminu finala, a posljednji put na svim Grand Slam turnirima u trećem je kolu izgubio 2005. na US Openu od Jamesa Blakea
3. Od debija protiv Larsa Burgsmüllera (6:1, 7:6, 6:1) 2005. do susreta protiv Pabla Andujara (7:5, 6:3, 7:6) u drugom kolu omjer na Roland Garrosu mu je 41-1: jedini poraz doživio je u osmini finala 2009. od Robina Söderlinga 4. S devet Grand Slam naslova – pet Roland Garrosa, dva Wimbledona, jednim Australian i jednim US Openom - sedmi je na vječnoj listi iza Rogera Federera (16), Petea Samprasa (14), Royja Emersona (12), Borga (11), Roda Lavera (11) i Billa Tildena (10)
5. Trijumfom na US Openu 2010. postao je sedmi s osvojena sva četiri Grand Slama, treći najmlađi u povijesti i najmlađi u Open Eri
6. S osvojenim 31 naslovom na zemlji treći je na top-listi iza Guillerma Vilasa (45) i Thomasa Mustera (40)

Vezane vijesti

23-godišnji Lošinjanin nije uspio, ali on je svoje odradio i samim plasmanom u treće kolo, prvo treće kolo na jednom Grand Slamu nakon što je na jedinom prethodnom nastupu u glavnom ždrijebu GS-a u drugom kolu Melbournea prošle godine izgubio od Gaela Monfilsa izborio je kroz kvalifikacije protiv drugog nositelja Horacija Zeballosa, Facunda Bagnisa i 23. nositelja Simonea Bolellija te među 128 najboljih protiv Pabla Cuevasa i dvostrukog polufinaliste Roland Garrosa Nikolaja Davidenka.

"Da mi je netko prije dva tjedna rekao da ću igrati u trećem kolu i to još na Centralnom terenu protiv Nadala...", izjavio je poslije susreta. Nakon sat i 42 minute u ringu s prvim igračem svijeta koji je Parizu od 42 protivnika srušio njih 41 - izmigoljio mu je samo Robin Söderling u osmini finala 2009. - što mu prvo pada na pamet, zbog čega je Rafa peterostruki pobjednik Roland Garrosa: "Nemoguće mu je zabiti! Predobro se kreće, čovjek vraća lopte na koje protivnici protiv kojih sam ja navikao igrati ni ne trče".

Sve u svemu kako se osjeća? "Presretan sam, nimalo razočaran, nabija' je on i bolje od mene. Za prvi put protiv igrača njegove kvalitete koji je s još nekolicinom njih za klasu iznad svih ostalih bilo je dobro. U početku sam bio nervozan, velik teren, puno ljudi, ali u drugom setu čak sam imao i nekoliko poluprilika, ne baš pravih šansi, ali nemam si što zamjeriti. Svaka mu čast, vraća sve i tjera vas da požutite, a u toj žurbi češće su i greške. Odigrao sam najbolje što sam u ovom trenutku mogao, dao sve od sebe. Sad je i to iza mene, osjetio sam snagu lopte prvog igrača svijeta i drugi put, ukaže li se prilika, bogatiji za ovo iskustvo znat ću bolje".

Rad s novim trenerom, Šveđaninom Hokanom Dahlbom, s kojim surađuje tek tri tjedna od Challengera u Zagrebu već daje plodove? "Ne mogu se požaliti, bila su ovo dva odlična tjedna, sada samo treba nastaviti u istom ritmu. Na meni je da i dalje naporno treniram i čim prije uđem među 100, to mi je cilj, to je moj posao". Neupitna je i korist koju izvlači iz već četverogodišnjeg rada s kondicijskim trenerom Slavenom Hrvojem? "Najbolji je u poslu kojim se bavi, neizmjerno mi je pomogao u fizičkoj pripremi, ali i dosta smo putovali zajedno, odlični smo prijatelji i o svemu možemo pričati. I to jednako puno znači".

Što nakon Nadala? "Sutra se vraćam u Hrvatsku, sljedeći tjedan čeka me nastup na Challengeru u Rijeci".

(foto: Dana Anders)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.05.2011. u 22:02
    Dobio je pare i bodove (25) za kvalifikacije.
    Obrisan korisnik