Tenis

Ljubičić: "Puni su mi tankovi"

Iz Pariza:Maja Giljanović • nedjelja, 29.05.2011.
Ljubičić: "Puni su mi tankovi"
Foto: EPA

Ivan Ljubičić je preko Somdeva Devvarmana, 24. nositelja Sama Querreyja i 16. nositelja Fernanda Verdasco jedini od šest hrvatskih predstavnika u glavnom ždrijebu drugog Grand Slama sezone izborio drugi tjedan, a u svom trećem nastupu u osmini finala Roland Garrosa u karijeri bivšeg polufinalistu kao i u polufinalu 2006. godine čeka prvi nositelj i danas peterostruki pobjednik na Chatrieru Rafael Nadal. Nakon što protiv Verdasca ni treći susret uzastopce nije ispustio ni set Ljubo je odvagnuo šanse protiv Nadala, ali i odagnao bojazan od potencijalnih zdravstvenih problema kojih smo se preplašili kad mu je sredinom trećeg seta turnirski liječnik ostavio tabletu. Na kraju se ispostavilo da je zbog leđa bila u rezervi samo zlu ne trebalo, Rafi će se posljednji Hrvat koji ga je pobijedio prije nego je protiv naših nanizao šest pobjeda u 2011. suprotstaviti svjež i zdrav.

Nakon 122 minute protiv Somdeva Devvarmana (6:4, 6:3, 6:4) u prvom i 125 minuta protiv 24. nositelja Sama Querreyja (7:6, 6:4, 6:4) u drugom kolu Ivan Ljubičić se protiv Fernanda Verdasca na terenu zadržao najduže, 134 minute, ali i otpor 16. nositelja Ljubo je slomio u tri seta. Nakon susreta protiv 20. igrača svijeta bivši polufinalist je izjavio: “Čitam ga dosta dobro, anticipiram mu udarce i zato je često izgledalo da se krećem i brže nego uistinu jesam. S njim nikad nije lako, preuzima dosta rizika, traži inicijativu u poenu i u tim trenucima treba ga zauzdati čim dužim izmjenama i čim dubljim loptama. Važnu ulogu igra i servis, a zaista sam odlično servirao“ (osvojio je Ljubičić izvanrednih 87 % poena nakon prvog servisa i svoj početni udarac izgubio tek jednom tijekom cijelog meča, nap. a.) “tako da mu nisam ponudio previše prostora“.

OTROV ZA HRVATE U 2011.

Rafael Nadal je u trećem kolu bio bolji od Antonija Veića (6:1, 6:3, 6:0) i nastavio niz protiv Hrvata. U nepunih pet mjeseci zaigrao je i protiv Marina Čilića dvaput i po jednom protiv Ive Karlovića, Ivana Ljubičića i Ivana Dodiga i pobijedio ih svih. Čilića na Australian Openu 6:2, 6:4, 6:3 i u Rimu 6:1, 6:3, Karlovića u Indian Wellsu 5:7, 6:1, 7:6, Ljubičića u Monte Carlu 6:1, 6:3 i Dodiga u Barceloni 6:3, 6:2. Posljednji poraz doživio je u ožujku 2010. u polufinalu Indian Wellsa od kasnijeg pobjednika Ljubičića, Ljubo je izgubio prvi set samo da bi na koncu slavio u tie-breaku trećeg (3:6, 6:4, 7:6).

Jesu li ga ovako dominantni nastupi u prvom tjednu iznenadili? “Iskreno ne. Igrao sam odlično u Monte Carlu“ (pobijedio je Chardyja, Tsongu i Berdycha prije nego ga je u polufinalu zaustavio Rafael Nadal, nap. a.), “tijesno gubio u Madridu i Rimu“ (u Madridu u prvom kolu 5:7, 6:7 od Gillesa Simona, u Rimu u drugom kolu 6:7, 7:5, 2:6 od Mardyja Fisha, nap. a.). “Ovih mjesec i pol na zemlji igram dobro, serviram dobro i krećem se dobro. Nakon Dubaija smo sanirali probleme s desnim gležnjem i sada sam 100 % zdrav, ništa me ne limitira“.

Uplašili smo se sredinom trećeg seta, liječnik je izašao na teren i Ljubičiću dao tabletu? “Ništa alarmantno, predostrožnosti radi prije meča sam popio jednu tabletu za leđa i pozvao liječnika da mi da jednu da imam u rezervi u slučaju da se meč produlji“ (bilo je to u trenutku kad je Verdasco poveo 3:2 s breakom, nap. a.) “ali vratio sam se odmah, uskoro je meč bio gotov i tabletu nisam ni popio“, odagnao je Ljubo bojazan.

Teško bi mu ozlijeđenom bilo izaći na teren, a s druge strane mreže – Nadal? “Teško je njemu izaći i kad si 100 % zdrav“. Ali nije ni Nadal više nedodirljiv, Novak Đoković ga je u 2011. pobijedio u četiri finala uzastopce od čega dvaput i na zemlji Rima (4:6, 4:6) i Madrida (5:7, 4:6)? “Uzdrman je bez daljnjega, nisu to prazne priče. I sam u svlačionici kaže da se ne osjeća kao prije, da i kad pobijedi nije to onako dominantno kako smo ga navikli gledati. Lopte su mu kraće, sporije, ali nemojmo se zavaravati: Nadal je i dalje the man to beat.

Onda kako ga pobijediti, koji je plan? “Protiv Nadala je očito što treba samo je izuzetno teško plan sprovesti u djelo. Igrali smo puno puta“ (šest puta pobijedio je Nadal, dvaput Ljubo, nap. a.) “nema iznenađenja. Nekad je protiv njega lakše, nekad teže, ali treba nametnuti svoju igru“. Mogu li brze loptice i brz teren budući se očekuje temperatura od oko 24 stupnja pomoći? “Ne mogu biti na odmet, loptice pomažu malo, teren malo, neka bude toplo, sve je to dobrodošlo, ali ipak je on favorit. Odigra li kako može bit će jako teško, međutim, nisam se potrošio, sva tri meča dobio sam u tri seta i tankovi su mi puni. Sasvim sigurno ću izaći s nadom i željom da ga pobijedim, neka je favorit, pojavi li se šanse dat će sve od sebe da je iskoristim“.

LJUBIČIĆ – Nadal (1)
Philippe Chatrier, drugi meč iza 11

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.05.2011. u 11:34
    Ljuboooooooo ti si genije,čudo prirode... Zato nemoj stat,napravi podvig za kraj karijere...Care ti to možeš!!!!!!
    Obrisan korisnik
  • cimbo30.05.2011. u 11:25
    S ovakvim Nadalom Ljubo definitivno može igrati, ako bude opušten može tu biti svega...
    cimbo
  • Obrisan korisnik30.05.2011. u 01:32
    ja bi bio zadovoljan da ljubo osvoji jedan set, jer čini mi se da se previše nadalu potencira pad njegovog samopouzdanja. ipak je on kralj zemlje i svi, osim djokovica ove godine, mu nisu ni blizu na zemlji.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.05.2011. u 00:47
    morat će bit na 150% sebe da njega prođe...al ljubo je to, možda izgubi, al skupo će mu kožu prodat!
    Obrisan korisnik
  • Master Yoda29.05.2011. u 23:00
    ajmo profesore dokaži da si još uvijek na pravoj razini
    Master Yoda