Tenis

Mali korak za čovjeka...

Piše: Vedran Babić • utorak, 31.05.2011.
Mali korak za čovjeka...
Foto: Duje Bonačić

...ali veliki za Novaka Đokovića. Samo jedna jedina pobjeda dijeli srpskog tenisača od onoga o čemu djeca koja se bave tenisom diljem svijeta maštaju - statusa prvog tenisača svijeta...

U teoriji - ništa lakše, no u praksi puno teže. Tko se usuđuje reći da je pobijediti Rogera Federera u polufinalu Roland Garrosa jednostavan zadatak? Upravo taj čovjek će, naime, stajati Novaku Đokoviću na putu do broja jedan ukoliko pobijedi Gaela Monfilsa u svom četvrtfinalnom ogledu.

Spektakularna serija nepobjedivosti (ukupno 43 meča, 41 ove sezone) dovela je 24-godišnjeg Beograđanina na vrata raja. Igra kakvu je prezentirao u prvih pet mjeseci 2011. godine zajedno sa zrelošću, koncentracijom i ozbiljnošću kojom pristupa svakom suparniku iz tjedna u tjedan, zaslužuje najsjajniju moguću krunu i potvrdu onoga što je već mjesecima jasno - da je najbolji tenisač današnjice.

Kada je u ovakvoj formi, kada se tako lako obračunava s potencijalno nezgodnim protivnicima poput Richarda Gasqueta i kada sve češće dok gledate njegov meč imate osjećaj da on naprosto ne može promašiti, onda je teško pronaći nekog tenisača za kojeg mislite da bi ga mogao zaustaviti. Pa čak i ako se on zove Rafael Nadal ili Roger Federer.

Premda sam uoči turnira vjerovao da će Nadal obraniti naslov, vidjevši njegova dosadašnja četiri meča, moram priznati da u to više nisam siguran. Život je nepredvidljiv, sport još više, tenis još više od toga i naravno da dok je u turniru, Nadal ima šansu za naslov i nikad ga se ne smije otpisati, ali nekako mi ne djeluje kao netko tko bi u ovom trenutku mogao stati na kraj ovakvom Đokoviću, ako do tog okršaja uopće i dođe.

Iz aviona se vidi da mu nedostaje samopouzdanja, a primjetno je i kako sve češće kasni na lopte i da njegovi udarci više nisu toliko razarajući kao što su bili primjerice prošle godine ili 2008. kada je turnir osvojio premoćno, pregazivši čak i Federera u finalu (6:1, 6:3, 6:0). Uz to, on svoju nemoć i manjak samopouzdanja priznaje i javno, što možda i nije pametan potez jer bi to njegove protivnike učiniti još jačima.

Možda je pomalo nevjerojatno da raspravljamo o lošim izdanjima Nadala, čovjeka koji se u četvrtfinale Roland Garrosa plasirao uz gubitak samo dva seta i uz pobjede nad, između ostalih, Johnom Isnerom i Ivanom Ljubičićem. No, to je "cijena" njegovih igara svih proteklih godina koje su bile na rubu savršenstva i koje su nas razmazile, a i on sam je svjestan da ne igra tako dobro kao prije i da sada za glavne konkurente za pariški naslov ima praktički nepobjedivog Đokovića, zatim opuštenog Federera, koji više nema što dokazivati, te Robina Söderlinga, koji mu je prije dvije godine nanio prvi poraz u Parizu i koga bi ta njegova nemoć i manjak samopouzdanja mogli "nahraniti".

Može li Nadal ponovno pronaći ono nešto što ga je svih ovih godina barem na zemlji dijelilo od ostatka svijeta? Cijeli svijet s nestrpljenjem iščekuje...

Meč dana

Fenomenalan meč odigrali su Gael Monfils i David Ferrer. Nakon što je njihov okršaj bio prekinut prethodnu večer pri vodstvu domaćeg tenisača 2:1 u setovima, Španjolac je danas četvrti set uzeo sa 6:1, ali je u petom ostao kratak (8:6). Spasio je Ferrer ukupno tri meč lopte, čak i propustio jednu break loptu, da bi 14. gem izgubio bez osvojenog poena. Ljubav Monfilsa i Pariza (njegova rodnog grada) traje već godinama. 24-godišnjak već standardno igra svoj ponajbolji tenis upravo ovdje pa nije ni čudno što je prije tri godine baš tu ostvario svoj najbolji rezultat na Grand Slamu (polufinale).

Tenisač dana

Osim našeg Ljubičića, još jednom veteranu ide sjajno. 31-godišnji Juan Ignacio Chela iskoristio je otvoreni ždrijeb i probio se u svoje treće Grand Slam četvrtfinale, a drugo u Parizu nakon što je 2004. u toj fazi turnira zaustavljen od strane Tima Henmana. U osmini finala eliminirao je Kolumbijca Alejandra Fallu, a ako pogledamo imena njegovih suparnika od početka turnira, onda zaista možemo reći da je imao puno sreće (Tim Smyczek, Kevin Anderson, Lukaš Rosol). U njegovu dijelu ždrijeba ispadali su Nicolas Almagro, Jürgen Melzer, Florian Mayer i Potito Starace, sve redom tenisači s kojima bi sigurno imao još teži posao. No, svi su oni poispadali, a Chela nije i ipak je zasluženo u četvrtfinalu.

Izjava dana

"Imam malo oštećenje na mišiću i liječnici su odlučili da ne smijem igrati. Jako je teško. Napokon sam u Parizu, trebao sam igrati protiv Đokovića koji nije izgubio u 40 mečeva. Ovo je bio moj najbolji turnir u karijeri, ali mislim da je to najbolje rješenje", rekao je Talijan Fabio Fognini, omogućivši predajom bez borbe čak četiri dana odmora prvom polufinalistu Novaku Đokoviću.

Preokret/zanimljivost dana

Kineskinja Na Li plasirala se u četvrtfinale pobjedom nad Čehinjom Petrom Kvitovom, osvojivši šest uzastopnih gemova u trećem setu nakon što je gubila s čak 3:0. Zanimljivo, pobjedonosna serija krenula je onda kada je tribine napustio njezin suprug (inače bivši trener), a još jedna zanimljivost je ta da je Li postala prva Kineskinja u četvrtfinalu Roland Garrosa u povijesti. Čestitamo!

Potencijalni meč idućeg dana

Nakon što je izbacio Ferrera Monfils se okreće novom izazovu i duelu s pobjednikom iz 2009., Rogerom Federerom. Prije tri godine ova dva tenisača su se sastala u polufinalu i Švicarac je tada slavio u četiri seta. Federer ima neusporedivo više iskustva u ovakvim situacijama i još uvijek je veliki favorit protiv posljednjeg domaćeg predstavnika u muškoj konkurenciji. Za očekivati je kako će Monfils krenuti snažno dok je još svjež (jer možda bi mogao imati problema u kasnijim fazama meča zbog eventualnog umora) i tu leži njegova najveća šansa. Mogao bi 24-godišnjak malo zakomplicirati meč, možda opet uzeti set, ali na kraju ipak vjerujem da će Federer biti taj koji će izboriti polufinale.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.06.2011. u 00:27
    svaka cast za tekst
    Obrisan korisnik
  • Gomez6931.05.2011. u 05:13
    eh kad ti je majka hrvatica i trener hrvat onda moraš biti tako fenomenalan tenisač ! :)
    Gomez69