Tenis

Nadal uz bok Borgu

Vedran Babić • nedjelja, 05.06.2011.
Nadal uz bok Borgu
Foto: EPA

Ništa nova, ništa nova, kaže ona pjesma. Rafael Nadal po šesti put u svojoj karijeri osvojio je Roland Garros i tako se izjednačio s velikim Björnom Borgom na listi najuspješnijih na tom turniru. U finalu koje je imalo sve: dramu, preokrete, vrhunske izmjene i kišni prekid, Nadal je s 3:1 u setovima nadjačao svog najvećeg rivala Rogera Federera i osvojio svoj deseti Grand Slam u karijeri, sačuvavši ujedno i poziciju broj jedan na ATP ljestvici...

Mnogi su ga otpisivali nakon što ga je Novak Đoković dvaput porazio na zemlji ne izgubivši pritom ni set, a Rafael Nadal odgovorio im je osvojivši po šesti put u posljednjih sedam godina svoj najdraži turnir. Prije dva tjedna nije izgledalo kao da bi Španjolac mogao obraniti prošlogodišnji naslov; maraton protiv Johna Isnera i potom mučenje s Pablom Andujarom (iako je pobijedio u tri seta) pokazali su da je daleko od one forme koja je potrebna za konačnu pobjedu.

Priznao je to i on, ali nakon toga kako je turnir odmicao kraju, tako je njegova igra postajala sve bolja i bolja. Nanizao je Antonija Veića i Ivana Ljubičića, a onda protiv Robina Söderlinga i Andyja Murraya odigrao svoje najbolje mečeve dotad. I kako to obično biva kod onih najboljih, Nadal je svoj najbolji tenis na turniru sačuvao za finale u kojem je bio bolji od Rogera Federera 7:5, 7:6 (3), 5:7, 6:1.

Meč prepun dramatičnih preokreta i jednog kišnog prekida mogao je zadovoljiti svačije apetite. Federer je odigrao vrlo dobro, možda čak i odlično, imao je i podršku stadiona Philippe Chatrier, no to mu je na kraju bilo dovoljno samo za jedan osvojeni set. Ako ništa, barem se nije ponovila ona katastrofa otprije tri godine kada je u cijelom finalu osvojio samo četiri gema.

Na vrhu s Borgom

Nizu rekorda koje je Rafael Nadal oborio tijekom svoje bogate karijere dodao je i onaj koji se tiče broja osvojenih Roland Garrosa. Novi trijumf protiv Federera njegov je šesti u Parizu i sada se izjednačio s velikim Björnom Borgom, koji je također šest puta podizao pobjednički trofej. Njih dvojica na vrhu su što se tiče naslova u Open Eri jer je u onoj amaterskoj Francuz Max Decugis čak osam puta bio pobjednik (u rasponu od 1903. do 1914. kada su, doduše, turniru mogli pristupati samo Francuzi). S obzirom da je Nadalu tek 25 godina, vrlo je izgledno da će do kraja svoje karijere i nadmašiti legendarnog Šveđanina, a možda čak i Decugisa.

Ovaj put, tu brojku dosegao je već poslije dvadesetak minuta igre. Zahvaljujući dobrom servisu i strpljivoj igri s osnovne linije Švicarac je u drugom gemu odmah napravio break i potom zadržao servis za vodstvo 3:0. Svojim bekhendom odlično se nosio s Nadalovim forhend top spinom, a napadao mu je i drugi servis, što je Španjolca stavljalo pod pritisak, tim više što je u tom periodu napravio i nekoliko za njega nekarakterističnih pogrešaka.

Federer je, kao što se očekivalo, bio agresivniji i pogađao je dosta izravnih poena. Činilo se kao da gledamo nastavak njegove sjajne polufinalne izvedbe protiv Novaka Đokovića. Kod 2:5 na servisu Nadal je brzo prokockao 40-15 i Federeru se stvorila situacija da set zaključi još jednim breakom, no njegova skraćena bekhend lopta na break prilici za malo je završila izvan granica terena i Nadal se uspio izvući iz neugodne situacije.

Pokazalo se da je taj trenutak bio ključan za daljnji razvoj seta jer u Federerovu su se igru sve više počele uvlačiti pogreške, a Nadal je postajao sve čvršći u izmjenama s osnovne linije pa je shodno tome i njegovo samopouzdanje počelo rasti. U devetom gemu Španjolac je realizirao svoju prvu break priliku, a nakon što je u desetom zadržao svoj servis poslije 15-30 rezultat je bio 5:5 i odjednom se Federer našao pod velikim pritiskom.

U 11. gemu Nadal je pružio ono najbolje od sebe do tog trenutka te je novim breakom stigao do mogućnosti da servira za prvi set. Prvu break loptu Federer je neutralizirao forhend winnerom, ali na drugoj je promašio forhend. Posebno su upečatljive u tom gemu bile dvije sjajne forhend paralele svjetskog broja jedan kao i izvrsna reakcija na mreži kod izjednačenja. Na servisu za set Nadal je bio na 15-30, ali je s tri uzastopna poena, od čega dvije Federerove pogreške na bekhendu, zaključio prvi set.

Nadal - Federer

Trajanje meča: 3h 40min
Prvi servis: 69% / 63%
Osvojeni poeni na prvom servisu: 65% / 69%
Osvojeni poeni na drugom servisu: 45% / 38%
Asovi: 4/11
Dvostruke pogreške: 3/1
Izravni poeni: 43/64
Neprisiljene pogreške: 27/56
Poeni na mreži: 10/18 // 30/41
Break lopte: 7/15 // 5/15
Ukupan broj poena: 143/130

Pogreške s Federerova reketa nastavile su se i u otvaranju drugog seta i Nadal je s lakoćom poveo 2:0, zaokruživši tako niz od čak sedam uzastopnih gemova. "Kralj zemlje" napokon je pronašao pravu dubinu svojih udaraca i bilo je vidljivo kako se osvajač 16 Grand Slam naslova muči ne bi li vratio formu s početka meča.

Nadal je sada bio taj koji je napadao suparnikov drugi servis i odmah je imao lijepe prilike za možda čak i riješiti set. Prvo je u trećem gemu imao 15-30, a onda u petom gemu ukupno tri break lopte za dvostruki break. Prve dvije Federer je spasio asovima, a treću je Nadal bacio u bunar promašivši bekhend.

To kao da je svjetskom broju tri dalo vjetar u leđa i odjednom se Nadal počeo nalaziti u problemima. U šestom gemu Federer mu je zaprijetio stigavši do izjednačenja, a još konkretniji bio je u osmom gemu kada je realizirao ukupno treću break loptu u gemu. Federer se tako vratio "iz mrtvih", a i publika na Chatrieru se probudila ne bi li pružila podršku svom favoritu.

No, ovaj im je "uzvratio" vrlo jeftino izgubivši svoj servis gem, ponovno nanizavši nekoliko pogrešaka. I onda, u desetom gemu, prava drama. Nakon još jedne forhend pogreške od strane Federera, Nadal je u rukama imao set loptu kod 40-30. Tada je počela padati jaka kiša, no unatoč tome igrači su odigrali sljedeći poen. Osvojio ga je Federer i potom je došlo do prekida nakon što su se i Nadal i Federer međusobno pogledavali i konzultirali sa sucem u stolcu, Pascalom Marijom.

Nadal - Federer 17:8

Nadalova prednost u međusobnim dvobojima s Federerom sada iznosi velikih devet pobjeda, a zanimljivo je da je slavio u devet od posljednjih 11 mečeva. Na zemlji njegova prednost iznosi 12-2, a u Grand Slam finalima 6-2. Isto tako, Španjolcu je ovo ukupno 46. pojedinačni naslov u karijeri, a čak 32. na zemlji.

Trenutak za prvi kišni prekid na cijelom turniru zaista nije mogao doći u nezgodniji trenutak, no igračima je rečeno kako je riječ o kratkotrajnom pljusku i da će se igra vrlo brzo nastaviti. Tako je i bilo. Poslije 10-15 minuta tenisači su ponovno istrčali na teren te su nastavili meč bez zagrijavanja. Pred još uvijek polupraznim Chatrierom (neki gledatelji su napustili stadion) Nadal je dobio još jednu priliku za osvajanje seta, ali je opet nije iskoristio. Kazna je ubrzo stigla jer u iduća dva poena promašio je dva forhenda i Federer je poravnao na 5:5.

Iako je već puno ranije izgledalo da je set za Švicarca izgubljen, on je pokazao karakter i uspio se vratiti u meč. Oba su tenisača zadržala svoje servis gemove i set se morao riješiti u tie breaku. Na krilima Federerove forhend pogreške (ukupan broj njegovih pogrešaka u drugom setu bio je čak 23) Nadal je osvojio prva četiri poena i usmjerio set u svom pravcu. Federer je smanjio na 4:2, ali bliže od dva poena zaostatka nije stigao i Španjolac je forhend winnerom poslije 72 minute igre u svoju korist priveo kraju i drugi set. Imao je Švicarac dvostruko više izravnih poena u setu (18-9), no veliki broj pogrešaka na kraju ga je ipak koštao.

Atmosfera na Chatrieru malo je splasnula. Kao da su svi osjećali da je neminovno da će Nadal osvojiti i treći set, a tako je i izgledalo u početku. Nakon prvih nekoliko gemova u kojima nije bilo break lopti, Nadal je prvi stigao do prednosti napravivši break u šestom gemu i to bez izgubljenog poena. Malo tko je očekivao da će Federer ekspresno uzvratiti, no upravo to se dogodilo i to na identičan način - bez izgubljenog poena.

Chatrier je ponovno živnuo, a s njima naravno i Federer, koji je polako počeo pronalaziti igru iz prve polovice prvog seta. Drastično je smanjio broj pogrešaka i povećao broj izravnih poena, a u 11. gemu, u kojem je napravio novi break, to je bilo posebno vidljivo. S lakoćom je odservirao za odlazak u četvrti set.

Ključni trenutak tog seta dogodio se već u prvom gemu. Federer je nošen osvojenim trećim setom odjurio na 0-40 na servisu Nadala, no ovaj se s pet uzastopnih poena uspio izvući poslije točno deset minuta igre. Zadržao je Federer servis i izjednačio na 1:1, no u četvrtom gemu izgubio je servis, kojeg za razliku od onog u trećem setu, nije više vratio. Darovao je svom suparniku nekoliko jeftinih poena, a u tom gemu odservirao je i svoju prvu i jedinu dvostruku pogrešku u meču. Njegov nivo ponovno je pao i Nadal je to znalački iskoristio.

Potvrdio je break izvukavši 30-30, a onda je u idućem gemu definitivno osigurao trijumf napravivši još jedan break. Nije puno prošlo prije nego je poslije tri sata i 40 minuta igre ovaj čudesni 25-godišnjak pod okriljem sunca zapečatio pobjedu sa 6:1.

Roland Garros, finale:
Rafael Nadal (Španjolska, 1) - Roger Federer (Švicarska, 3) 7:5, 7:6 (3), 5:7, 6:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.06.2011. u 14:43
    JANKOMIR!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.06.2011. u 12:21
    Ne možemo gledati samo međusobni omjer! Na kraju ove 2 vec sada velicanstvene karijere ce se moci reci tko je bolji. Ovaj omjer nije potpuno realan jer su ipak odigrali puno više susreta na zemlji, makar bi i dalje sigurno bio u nadalovu korist. Kad bi se gledali samo međusobni susreti onda je i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • matbaric06.06.2011. u 08:19
    Ne volim Nadala ali ovaj stat. podatak je impresivan NADAL - FEDERER 17:8
    matbaric
  • Obrisan korisnik06.06.2011. u 00:09
    Breaking news!! Rafael Nadal je na današnjoj press konferenciji predložio novo pravilo glavnom odboru Atp toura; ''da se omogući odmor od minutu i pol (sjedenje, pijuckanje energetskih sokova, pranje guzice, pa malo banane..itd..) nakon svakog JEBENOG poena...!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.06.2011. u 22:37
    Lijepo je bilo uzivati uz ovakve asove kao sto su Nadal,Federer,Djokovic itd.Svi oni su veliki sportisti i sjajni ljudi kao sto su i ovom prilikom pokazali.Polufinale Djokovic-federer,mislim da je to bio mec godine,sta covjek vise da pozeli od ovog sporta.
    Obrisan korisnik