Zimski sportovi

Kalt: "Nema službene potvrde"

Ana Legradi • srijeda, 08.06.2011.
Kalt: "Nema službene potvrde"
Foto: Kristijan Komarica

Pitanje dolaska češkog drugoligaša HC Orli Znojmo u EBEL još uvijek nije riješeno. Klub je 2. lipnja na konferenciji za novinare objavio sretnu vijest o potpisivanju trogodišnjeg ugovora s ligom, ali objava je bila jednostrana. O odluci se još nije očitovao češki Savez hokeja na ledu kao ni liga, a proširenje nije službeno potvrđeno.

Vijest o ulasku u EBEL ili ostanku u 1. češkoj ligi, koju češki Znojmo već dva tjedna razvlači po medijima zemalja sudionica EBEL-a, dobiva novi nastavak. Predsjednik austrijskog Saveza hokeja na ledu Dieter Kalt je u nekoliko crtica za austrijski portal Hockey News dao do znanja kako još nema konačne odluke o dolasku Znojma u društvo austrijskih, slovenskih te mađarskog i hrvatskog predstavnika.

"Važnu odluku o širenju lige i dolasku Znojma ćemo donijeti u sljedećih nekoliko tjedana. Za sada nema službene potvrde", napomenuo je Kalt. Dolazak 11. kluba bi ugrozio postojeći sustav natjecanja.

Ukoliko češki Savez i IIHF ne daju suglasnost Znojmu, EBEL će nastaviti igrati s postojećih deset klubova. Znojmo zbog financijskih problema igra 1. češku ligu, a dolaskom u EBEL bi stranim sponzorima pokrili troškove.

Orli Znojmo je češki hokejski klub osnovan 1933. godine pod nazivom HC Znojemsti Orli. Do 90-ih Znojmo je nastupao kao amaterski klub, sve dok uz pomoć sponzora nisu postali profesionalan klub. Najveći uspjeh su postigli u sezoni 2005./2006. plasiranjem u polufinale Extralige.

Nakon povlačenja glavnog sponzora, HC Znojmo je svoju licencu za Extraligu 2009. godine prodao HC Kometa Brno za oko 900 tisuća eura i zaigrao u 1. češkoj ligi. U novoj sezoni žele opravdati sva očekivanja u EBEL-u te se nadaju kako će s čelnicima lige postići dogovor o ulasku.

Zbog nemogućnosti dovođenja pojačanja iz Kanade i SAD-a, predsjednik Znojma, Stanislav Hahn, smatra kako domaći igrački kadar može ravnopravno igrati s klubovima iz EBEL-a. Planira za prvu godinu u seniorsku momčad dovesti nekoliko juniora koji su prošle sezone osvojili prvo mjesto u juniorskoj Extraligi te nekoliko igrača iz ostalih klubova u 1. ligi.

Nationalliga

Drugi rang austrijskog hokeja, Nationalliga, će po svemu sudeći dobiti novog člana iz Mađarske. Mađarski Savez hokeja na ledu je AC Dunaújvárosu odobrio nastup u EBEL-u kao i u Nationalligi. Klub je potvrdio kako sljedeće sezone može podnijeti financijski teret nastupa u drugoj austrijskoj ligi, ali nakon toga ima ozbiljne ambicije zaigrati u EBEL-u.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.06.2011. u 14:49
    http://www.hrsport.net/vijesti/418638/zimski-sportovi-hokej-na-ledu/znojmo-ulazi-u-ebel a kaj je ovo? ko je ovo napisao?
    Obrisan korisnik