Košarka

Cubanovo iskupljenje

Piše: Mario Majdić Natrlin • nedjelja, 19.06.2011.
Cubanovo iskupljenje
Foto: EPA

Predivna je ovogodišnja priča NBA prvaka Dallas Mavericksa. Gotovo kao predložak za neki reciklirani sportski film. Ova priča zadivljuje jer je istinita. Pobijedila je timska košarka. Pobijedio je Rick Carlisle čija ekipa ne skače visoko i ne zadivljuje akrobatskim zakucavanjima. Pobijedio je, napokon, Jason Kidd i emocionalna bomba zvana Jason Terry. Pobijedio je veličanstveni Dirk Nowitzki, ali i najzagriženiji navijač Mavericksa...

Lako je sada voljeti Marka Cubana. Nakon što mu je kompletni AmericanArilines Center oduševljeno skandirao "Hvala ti Mark" po završetku proslave koju je on platio povodom prvog NBA naslova u povijesti devetog najvećeg grada SAD-a.

Cuban je ispričao anegdotu staru, sada već, 11 godina. Na dan kada je kupio Maverickse i dok se to još nije pročulo, otišao je na piće sa svojim prijateljima i u kafiću susreo visokog Nijemca. E sad, priča Cuban, on je znao kako da mu je novi šef, ali Nowitzki nije imao pojma. Cuban ga je želio počastiti, ali mladi Dirk je samo odmahnuo glavom i otišao.

Sljedeći dan susreli su se kada su Cubana predstavili kao novog vlasnika organizacije. Kada ga je Nowitzki tada ugledao - ponovno je odmahnuo glavom i otišao.

"Velika misterija, ha? Upravo smo odigrali seriju protiv Portlanda i krenuli u LA. Znao sam pitanja koja će me pitati. Pitali bi me o mojim prepirkama s Philom Jacksonom i stvarima koje sam rekao o Ronu Artestu. Nije mi se ulazilo u raspravu o tome. Nakon toga smo igrali s Oklahomom City i pitali bi me zašto nisam glasovao za preseljene Sonicsa tako blizu meni. Onda o finalu iz 2006. i ništa mi to nije imalo smisla. Što sam bio tiši, to bi više pobjeđivali. Nisam želio razbiti karmu."

Mark Cuban, o svom zavjetu tišine.

"Takav je, u principu, bio naš odnos u proteklih 11 godina", zaključio je Cuban.

To je samo jedna od priča vezanih za 52-godišnjeg poduzetnika iz Pittsburgha. Naime, nerijetko su igrači Dallasa u sezoni 2000./'01. prepričavali kako nisu mogli vjerovati kada su kao svog novog šefa ugledali "onog luđaka iz prvih redova". Cuban je imao pretplatu na sezonske ulaznice Mavsa, sjedio je odmah iza njihove klupe odakle je nerijetko parao svoje glasnice i kidao njihove bubnjiće.

Lako je sada reći za njega da je simpatičan kada izjavi da se neće kupati šest mjeseci kako sa sebe ne bi skinuo pobjedničku karmu i kada u javnost procuri slika kako trofej Larryja O'Briena nosi sa sobom u WC i drži ga u jednoj ruci dok se olakšava na pisoaru. Kada u sitne jutarnje sate šalje poruke kako s njim leži u krevetu.

Pobjede luđake preko noći pretvaraju u genijalce. Pitajte Rona Artesta.

A Cuban je dugo za sobom vukao reputaciju zločestog dečka uniformiranog dijela NBA košarke. Crna ovca među vlasničkom elitom iznad koje je, umjesto aureole, lebdio "Plavi anđeo" na kojem je Gregor NBA lige gradio svoju priču.

A gradio ju je 11 turbulentnih godina u kojima je uspio na sebe privući bezrezervni gnjev i nerazumijevanje ostatka lige i javnosti. Upravo zbog njega mnogi Maverickse godinama nisu mogli ni smisliti. Vrhunac je bila 2006. kada je njegova momčad prosula veliko vodstvo u finalu i Dallas ostavila bez naslova premda se tamo već na veliko planirala svečana proslava.

Nowitzki i Cuban na njoj su se pojavili pet godina poslije. Ali, sa stilom. Nasmijali su se posljednji, a sjetimo se da su još 2007. doživjeli onaj sramotni poraz od podivljalih Warriorsa - osmih nositelja koji su ih u prvom krugu lansirali iz doigravanja. Dirk je nestao s lica zemlje preko ljeta kampirajući po Australiji, a sljedeće godine su ga iz doigravanja izbacili Hornetsi - ponovno u prvom krugu.

Cubanu je prilijepljena etiketa bahatog gubitnika, a Nowitzki je za sobom vukao reputaciju chokera i fizički inferiornog igrača. 2009. su ih u drugom krugu eliminirali Denver Nuggetsi. Cuban je seriju proveo svađajući se s Kenyonom Martinom i njegovom majkom. Ali, imao je dobar razlog - ona je prva počela!

Budućnost se doimala crnom i bezizglednom, ali Cuban i Nowitzki ni jednom nisu pomislili baciti bijeli ručnik. Takav stav zarazio je kompletnu momčad pa Mavericksi nisu paničarili kada su dvoranom u Miamiju poletjeli upravo bijeli ručnici, ali u znak slavlja navijača Heata čija je momčad povela 1-0 u ovogodišnjem finalu i otvorila rasprave o izglednoj "metli" Dallasa.

"Puno toga dugujem Marku. Vjerovao je u mene u najtežim trenucima. Doveo je sve prave igrače i uvijek je trošio novac kako bi poboljšao ovu organizaciju i ovu momčad. Mark je najbolji", ne dvoumi Nowitzki.

Cuban je čovjek koji je navikao iz ničega stvoriti nešto. Točnije milijarde. Na svojim idejama i projektima zaradio je cijelo jedno bogatstvo. Ali, novac ga nije niti ukrotio niti otupio. Znao se šaliti i reći kako će za svaki dolar kazne, dodati svoj dolar za dobrotvorne svrhe.

"Stvarno mislite da bi ovi momci igrali čvršće zbog nečega što ja kažem. To je uvredljivo. Njih ne bi bilo briga ni kada bih bio gol na svakoj utakmici. Izašli bi na teren i dali sve od sebe."

Mark Cuban

David Stern već je automatski pisao kazne adresirane na Cubana kojih se nakupilo preko milijun i pol dolara. Je li Cuban toliko lukav da je na dodjeli trofeja izbjegao uručenje direktno od Sterna, gurnuvši u prvi plan osnivača Mavsa Donalda Cartera? Zašto ne. Istim je potezom tako iskazao poštovanje prema Carteru i sa stilom ignorirao autoritet kojeg nikada nije ni poštivao.

Stern bi, zapravo, trebao zahvaliti Cubanu jer upravo mu ovakvi poduzetni i agresivni vlasnici trebaju kako bi u NBA unijeli dodatnu dinamiku. Ali, činjenica je i da je Cuban svoju ljubav prema igri često pokazivao na, u najmanju ruku, neobične načine.

Radi se o čovjeku kojeg nećete vidjeti u luksuznim ložama i odijelima. 2006. je navijao za svoju momčad u dresu suspendiranog Stackhousea, ali je i verbalno napadao suce. S navijačima, odnosno svojom klijentelom, komunicira otvoreno i transparentno, koristeći blogove, e-mailove i česta pojavljivanja na radijskim emisijama koja su nerijetko ključala od kontroverzi.

Iako je nekada znao "ubosti u sridu" sa svojim komentarima, način na koji bi to radio prečesto je u sjenu bacao sam sadržaj. A s vremenom su njegova konstantna zanovijetanja naišla na negodovanje publike koja je iz toga mogla iščitati samo frustracije vječnog gubitnika.

Bez obzira koliko bili u pravu, tek će vam pobjede i naslovi dati pravo glasa. Cubanova riječ i kritika će od ove godine poprimiti sasvim drugačiji kontekst jer će biti okićena šampionskim pojasom.

Cuban ni jednog trenutka nije mirovao. Procjenjuje se kako je 150 milijuna dolara u minusu zbog investicija u organizaciju, ali zato momčad koju je 2000. kupio za 280 milijuna dolara danas prema Forbesu vrijedi 438 milijuna. Plaća igrača Mavsa za ovu je sezonu vrijedila ukupnih 90,7 milijuna dolara, što je druga najskuplja momčad poslije LA Lakersa.

U svih 11 godina njegove "vladavine" Mavericksi su ušli u doigravanje. U svakoj su sezoni prešli brojku od 50 pobjeda. Navijači su to znali prepoznati pa Mavericksi drže aktualni rekord s 399 uzastopno rasprodanih utakmica regularnog dijela, uz 58 u doigravanju.

Charles Barkley - skaut i prorok. Najozbiljnije!

Lako je sada primijetiti genijalnost timske košarke Dallasa i genijalnost trenera Ricka Carlislea. Cuban je jedan od vodećih ljudi kada je u pitanju korištenje napredne statistike koja se na mala vrata probija u svijet košarke. Jedan podatak mu je tako pokazao kako je upravo Carlisle najbolji trener kada je u pitanju izvlačenje maksimuma iz igrača u odnosu na ono što je prikazao u bivšoj momčadi.

"Mark je mnogo skromnija osoba nego što većina misli. Njegovo srce je uvijek na pravom mjestu. Daje nam sve alate potrebne za uspjeh. Bio je iznimno discipliniran za vrijeme ovog pohoda i to nam je pomoglo", reći će Carlisle nakon osvajanja titule i dodati: "Naš vlasnik je sada na raspolaganju za intervjue."

"Naučio sam da je kemija važna i da je ovo momčadska igra. Morate imati igrače koji vjeruju jedni u druge i vjeruju svom treneru. A to je proces koji traje. I to se ne događa preko noći."

Mark Cuban.

Lako je sada analizirati kako su se Dallasu ove sezone poklopile sve kockice. Već preko desetljeća ih marljivo slaže njihov generalni menadžer Donnie Nelson - sin puno poznatijeg Dona Nelsona koji je i sam bio trener Mavericksa prije javnog i ružnog razvoda s Cubanom.

Priča Donnie Nelson: "Još dok sam radio za Phoenix Sunse kao asistent, Charles Barkley se upravo vratio iz Europe i rekao da je tamo vidio jednog mladog Nijemca koji je jako dobar. To je bilo prvi put da sam čuo ime Dirka Nowitzkog."

Još početkom ove sezone, kada su San Antonio Spursi harali ligom, Barkley nije niti želio čuti o tome kako je Popovicheva momčad najbolja u ligi. "Nisu najbolji ni u Teksasu", govorio bi i upirao prstom na Dallas Maverickse.

Još prije početka doigravanja ponovno je pokazao u njihovom smjeru kada je trebalo izabrati konačnog pobjednika, predvidio je da će detronizirati LA Lakerse, a bio je i odlučan u tome da će u finalu iznenaditi Miami Heat. Jedan od rijetkih koji je primijetio potencijal "stare i spore" momčadi i jedan od rijetkih koji je uspijevao odoljeti čarima zavodljivog Miamija.

Inače, Nelson i Cuban morali su proći osobnu golgotu da bi došli do ovog prstena. Sjećamo se još ljeta 2004. kada su odlučili Stevea Nasha prepustiti Phoenixu gdje je ovaj kasnije dva puta bio MVP lige. "Zašto nije mogao igrati tako za nas", zavapio je koju godinu kasnije Cuban. Rastanak s Nashom možda i nije bio najracionalniji izbor, ali pitanje je bi li Kanađanin i Nijemac ikada dostigli elitnu razinu da su ostali zajedno. Možda i bi - i to puno prije, ali rukovodstvo Mavsa se od samog početka odbijalo ograničavati teškim, dugoročnim ugovorima.

Jason Terry i talentirani Devin Harris ipak se nisu pokazali kao idealno rješenje na poziciji jedinice pa se u grad vratio prekaljeni Jason Kidd. "Zbog njega sam i postao pretplatnik Mavericksa", izjavio je Cuban.

O lojalnosti ne trebamo trošiti puno riječi. U ljeto 2009. Nelson i Cuban nisu dvoumili kada su produžili ugovor Jasonu Kiddu kojem su svi predviđali silaznu putanju u ligi koja zadnjih godina vrvi mladim, talentiranim razigravačima. Prošle sezone nitko u organizaciji Mavsa nije razbijao glavu oko jedne od najbogatijih NBA tržnica u povijesti lige. Nitko - uključujući i Nowitzkog.

The Big German je unatoč statusu slobodnog igrača odlučio produžiti vjernost Cubanu koji mu je uzvratio istom mjerom ponudivši mu ugovor na četiri godine vrijedan 80 milijuna dolara. Dva mjeseca nakon što su ponovno izbačeni u prvom krugu doigravanja. Ovog puta od, Cubanu omiljenih, Spursa.

Nisu uspjeli dovesti neku od "velikih zvjerki" prošloljetnog prijelaznog roka. Doveli su Haywooda i Chandlera. I Iana Mahinmija! Eto ti sad - Pat Riley!

Cuban je vlasnik zarobljen u tijelu navijača. Otvoreno će izraziti svoju mržnju prema Spursima. Ali, zar upravo takva strast nije ono što želite kod vlasnika vaše momčadi? Cuban se ne krije iza moći, korporacije, zaštitara i raznoraznih PR stručnjaka. Kakvo god bilo - Dallas Mavericksi imaju lice svoje organizacije. Žrtvu koju mogu podnijeti košarkaškim bogovima, ali i heroja kojem mogu sagraditi spomenik.

Što god se dogodilo - navijači aktualnih NBA prvaka znaju tko im vodi momčad. Ludi, neprilagođeni Mark Cuban. Lako ga je voljeti sada.

Sociopat prije, avangarda nakon 12. lipnja 2011!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.06.2011. u 15:49
    lijepo je sjebo pedercinu sterna na primanju trofeja ahahaha
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.06.2011. u 09:38
    I ne samo sportski radnici, već i privrednici, poduzetnici, političari...
    Obrisan korisnik
  • madmax1719.06.2011. u 17:18
    Da je Cuban vlasnik Dinama sjedio bi na zapadu ili sjeveru 
    madmax17
  • IanZG19.06.2011. u 14:55
    Super tekst, nisam puno znao o Cubanu prije, upoznao sam ga bolje tokom ovog doigravanja... Znam da je ekscentričan, ali mislim da, duboko u duši, svi mi bismo željeli biti ovakvi kada postanemo vlasnici kluba, obučeni u normalnu odjeću, fanatično navijamo, slavimo kao dio ekipe...
    IanZG
  • manu19.06.2011. u 14:42
    Vlasnik:Mark Cuban Trener:Isiah Thomas Pomočnici:Dennis Rodman, Avery Johnson, Bruce Bowen Petorka:Gilber Arenas, Jason Terry, Ron Artest, Kevin Garnett, Rasheed Walace Klupa:Brian Cardinal, Deshawn Stevenson, Rafer Alston, Tony Allen, Kenyon Martin Bilo bi lijepo vidjeti izraz lica Davida Sterna... [više na forumu]
    manu