Nogomet

Razbojnici iz Domžala

Vedran Babić • ponedjeljak, 20.06.2011.
Razbojnici iz Domžala
Foto: Nikola Movrić

Nogometaši Radničkog nogometnog kluba Split za prvog suparnika u svojem premijernom nastupu u Europi dobili su stare poznanike hrvatskog prvaka Dinama, Domžale. Radi se o jednom od najstarijih slovenskih klubova, koji je tek od 2002. godine počeo bilježiti veće uspjehe...

Nogometni klub Domžale osnovan je 1921. godine u istoimenom gradiću u srcu Slovenije koji broji oko 30.000 stanovnika. Ljubitelji sporta u tom gradu, osim za nogometni klub, grla troše navijajući i za Košarkaški klub Helios.

Ono pravo u priči nogometnog kluba započinje tek tamo 80-ih godina prošlog stoljeća kada je po prvi put izborio nastup u Prvoj ligi. Početkom 90-ih ispao je u Drugu ligu, gdje se zadržao šest sezona. Novi povratak u najelitnije društvo stigao je 1998. i od tada pa do danas samo jednom je igrao u nižem rangu. Bilo je to u sezoni 2002./2003.

Upravo 2002. godine na klupu je sjeo Slaviša Stojanovič, čovjek pod čijim će vodstvom Domžale sljedećih godina prerasti u jedan od najjačih slovenskih klubova. Nakon što su se vratili u Prvu ligu, Domžale su u prvoj sezoni završile osme, a onda u četiri naredne dvaput u nizu druge i dvaput u nizu prve. Ta dva naslova osvojena su prilično premoćno, s ukupno 26 bodova prednosti pred prvim konkurentima.

Stadion, navijači

NK Domžale svoje utakmice igra na stadionu Športni park kapaciteta 3.234. Stadion je sagrađen 1948. godine, a nadogradnju i dodatnu modernizaciju doživio je 1997. i 1999. Posljednji radovi, oni na novoj zapadnoj tribini, trajali su od listopada 2003. do travnja 2004. godine, a 2006. postavljeni su i reflektori. Nadimak kluba možemo prevesti kao Razbojnici (na slovenski Ravbarji, na engleski Brigands), što je ujedno i ime njihove navijačke skupine osnovane 1988. godine. 2006. osnovana je i druga skupina navijača naziva Ultras Domžale.

U sezoni 2008./2009. došlo je do pada. Domžale su završile na petom mjestu, a trenera Stojanoviča u prosincu te godine naslijedio je današnji trener Darko Birjukov, koji je tu sezonu okončao na još gorem, osmom mjestu. No, u ovoj netom završenoj opet su napredovali i sezonu završili kao drugoplasirani s osam bodova manje od prvaka Maribora.

Roster momčadi čine pretežito Slovenci, no ima i nekoliko stranaca. Tu je jedan Hrvat Ivan Knezović, zatim Hrvat i sa slovenskom putovnicom Slobodan Vuk, jedan igrač BiH, Kosova, kao i jedan Brazilac Juninho, koji je, ako je sudeći prema Transfermarktu, jedan od najskupljih igrača (500.000 eura).

U momčadi "žutih" nema nekih zvučnih imena, no svakako valja izdvojiti 32-godišnjeg napadača Damira Pekiča, najboljeg strijelca Domžala, trećeg najboljeg u ligi (13 pogodaka) i jednog od najboljih u povijesti lige. Znakovito je i to da u slovenskoj reprezentaciji trenutno nema niti jednog igrača Domžala, čak ni na širem popisu.

Što se nastupa u Europi tiče, Domžale su svoj debi upisale 2005./2006. kada su u prvom pretkolu Europske lige eliminirali Domagnano (San Marino) s ukupnih 8:0, a u drugom i izraelski Ashdod zahvaljujući golu u gostima. U prvom kolu, međutim, ispali su od Stuttgarta iako su prvu utakmicu na svom travnjaku dobili s 1:0.

Naredne sezone u istom natjecanju eliminirali su Orašje (BiH), ali u drugom pretkolu Hapoel Tel Aviv ih je izbacio i tako osvetio Ashdod. U sezoni 2007./2008. okušali su se i u kvalifikacijama Lige prvaka. Prvo su bili bolji od Tirane, ali ih je u drugom pretkolu zaustavio hrvatski prvak Dinamo s ukupnih 5:2. Gotovo identičan rezultat u korist Modrih dogodio se godinu dana kasnije u istoj fazi, bilo je 6:2. Oba puta trener Dinama bio je Branko Ivanković.

Kada se sve sagleda, Split je mogao proći bolje, ali i lošije, i sigurno nije bez šansi protiv slovenskog doprvaka. Zaželimo mu da u svom debiju ostavi dobar dojam i da nastavi pozitivnu tradiciju hrvatskih klubova protiv slovenskih (sjetimo se i Dinamove ukupne pobjede nad Koperom prošle godine).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.06.2011. u 15:42
    Prolazi Split sigurno :)))
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.06.2011. u 14:46
    Split je cvrsta i iskusna momcad, mislim da ne bi trebali imati nikakvih problema. mogu se zatvoriti i igrati na nulu tri dana tako da ih nitko nece lako proci u europi. sretno...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.06.2011. u 00:52
    Malo se pribojavam ishoda, ali ako ni oni nisu sigurni nek priupitaju dinamovce kako se prolaze Domzale!
    Obrisan korisnik
  • Cholo20.06.2011. u 23:00
    Ovo prolaze garant'...
    Cholo
  • Obrisan korisnik20.06.2011. u 22:21
    split prolazi bez problema,a onda cemo vidit u 2 pretkolu
    Obrisan korisnik