Tenis

Ljubino iskustvo i Čilićevi pokloni

Ivor Krapac • utorak, 21.06.2011.
Ljubino iskustvo i Čilićevi pokloni
Foto: Kristijan Komarica

Ivan Ljubičić proslavio je pobjedu u dvoboju vodećih hrvatskih tenisača u prvom kolu Wimbledona. Ljubo je u nastavku ogleda započetog u ponedjeljak iskoristio još jedno slabo izdanje Marina Čilića, koji je u utorak pokazao premalo da bi slavio u ovom meču...

Kod prekida zbog kiše u ponedjeljak popodne, stvari su bile potpuno otvorene, ali nastavak hrvatskog dvoboja na startu Wimbledona kretao se po željama Ivana Ljubičića, koji je iskoristio crne rupe u igri Marina Čilića i sa 7:6(2), 3:6, 6:3 i 6:4 prošao u drugo kolo. Marin je, pokazalo se, propustio svoju priliku u prvom dijelu meča, dok u utorak nije imao ništa opipljivo, s previše promašaja u važnim trenucima, što ga je guralo u poraz.

Ivan prvi put nakon 2007.

S ovom pobjedom, Ljubičić je prekinuo svoj loš wimbledonski niz započet prije četiri sezone u trećem kolu, kada ga je nadjačao Paul-Henri Mathieu. Nakon toga, Ivan je gubio i 2008. i lani u prvom kolu, '08. protiv Jürgena Melzera, a prošle godine protiv Poljaka Michala Przysieznyja, dok ga '09. nije bilo zbog ozljede.

Do prolaska kraj Čilića, posljednji tenisač kojeg je Ljubo nadjačao na Wimbledonu bio je Čeh Jan Hernych, '07. u drugom kolu.

Čilić je u ponedjeljak propustio 5:3 u prvom setu, sa servisom za set kod 5:4, a nakon što se vratio sa 6:3 u drugom, prije odlaska na počinak mogao je biti i u povoljnijoj situaciji početkom trećeg seta. U prvom gemu propustio je četiri break-lopte, jednu s promašajem vrlo izglednog forhenda, dok se prije kišnog prekida našao u zaostatku od 2:1, bez breaka na bilo kojoj strani u trećoj dionici.

S obzirom na sve što je propustio, prvi hrvatski reket imao je o čemu razmišljati uoči nastavka, a u utorak je sve već otpočetka krenulo u Ljubičićevom smjeru. Ivan je po povratku na teren breaknuo u četvrtom gemu trećeg seta, za vodstvo od 3:1, s Čilićevom pomoći s dva promašaja iz igre i dvostrukom pogreškom kod 0:30. Taj break bio je jedini u setu, Ljubičić je do kraja mirno plovio na svojem servisu.

U četvrtoj dionici Čilić se jednako brzo našao u još većoj rezultatskoj rupi. Prvi break u Ljubičićevu korist stigao je već u prvom gemu tog seta, da bi u nastavku Ivan izvukao veliku Marinovu prijetnju u četvrtom gemu, kada je držao za 3:1 uz okretanje 0:40. Dva gema potom, Ljubo je bio čvrst na servisu nakon 15:30 i izjednačenja, da bi kod vodstva od 4:2 uzeo novi break i time stigao korak do pobjede.

Marin kao i lani

Čiliću je startni poraz u hrvatskom dvoboju bio drugi uzastopni na Wimbledonu, nakon što ga je lani bez gubitka seta nadjačao Nijemac Florian Mayer. Pored toga, Marin se drugi put u nizu oprostio u prvom kolu nekog Grand Slam turnira, nakon što ga je nedavno na Roland Garrosu iznenadio Ruben Ramirez Hidalgo, što će još malo produbiti krizu u kojoj se nalazi.

Čiliću treba serija dobivenih mečeva, i to što prije, ukoliko se želi izvući iz psihološke rupe u koju upada kad god postane gusto dok je na terenu.

Ljubičiću nije bilo jednostavno napraviti taj završni korak. Čilić je kod zaostatka od 5:2 vratio jedan break, približio se do 5:4, ali drugi Ivanov servis za pobjedu bio je uvjerljiviji nego prvi.

Ljubo će se u drugom kolu sresti s Ukrajincem Sergiyem Stahovskim, 46. na svijetu, koji je na startu opravdao ulogu favorita sa 6:2, 6:4 i 6:4 protiv Daniela Coxa, Britanca s pozivnicom. Bit će to njihov četvrti dvoboj, a nakon dosadašnja tri, Ivan vodi s 2-1 - Stahovsky je slavio 2008. u finalu PBZ Zagreb Indoorsa, na kojem je igrao kao sretni gubitnik, dok je drugi hrvatski reket uzvratio '09. na travi Queen's Cluba i ranije ove sezone u Rotterdamu.

Hrvatsko-ukrajinski ogled trebao bi se odigrati u srijedu, bude li sve u redu s vremenom.

Wimbledon, tenisači, 21.6.2011., prvo kolo: Ljubičić (Hrvatska) - Čilić (Hrvatska, 27) 7:6(2), 3:6, 6:3, 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.06.2011. u 01:03
    Marin je prosjećan tenisač...več neko vrijeme...i mislim da će tako i ostati jer ne pokazuje želju da nešto promijeni...dakle između 30-50 mjesta...borit će se za velike 250 naslove sa Tipsarevićima, Seppijima, Tursunovima i ekipom...SRETNO Marine
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.06.2011. u 00:29
    1000kn na Ljuba, trebalo je stavit i cilu kucu!! Jednostavno nemozes falit kad igras protiv cilica!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.06.2011. u 00:05
    Ova, nazovimo je kriza, traje već skoro dvje sezone. Bljesne na jednom turniru i onda ga nigdje .. Steta, i slazem se s tim da mu je igra procitana, jer i jeste .. Davno je to prolazilo protiv Gonzalesa u trecem kolu Australie ili protiv Mathieua u trecem kolu Wimbledona .. Nadam se da ce biti... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.06.2011. u 21:09
    nadam se da je to samo kriza čilić je sjajan igrac
    Obrisan korisnik
  • matcky9621.06.2011. u 20:44
    Nadam se da će dobit ovog Stakhovskya, te da će da centralnom terenu, moći nešto naparaviti protiv Murraya.
    matcky96