Automoto

Svi u lovu na Stonera

Lovro Štrbinić • četvrtak, 23.06.2011.
Svi u lovu na Stonera
Foto: EPA

Pred nama je sedma postaja Svjetskog prvenstva u MotoGP klasi, odnosno nastup Stonera i društva na legendarnoj stazi u Assenu. Bit će to 81. put da je posljednje subote u lipnju Katedrala domaćin MotoGP utrke, a naslov od prošle godine brani Jorge Lorenzo.

Već tradicionalno je nakon Silverstonea posljednji vikend u lipnju rezerviran za jurnjavu stazom u Assenu. Tourist Trophy će se i ove sezone održati u subotu, a Katedrala će kao i obično vrata vozačima kraljevske, ali i drugih klasa otvoriti već u četvrtak. Prošle godine je u 80. izdanju ove utrke najbrži bio Jorge Lorenzo, a ponavljanje tog dosega bio bi pravi pothvat jer je Casey Stoner u zastrašujućoj formi i lovi četvrtu uzastopnu pobjedu.

Inače, kompleks u Assenu sagrađen je davne 1925. godine, ali je trideset godina poslije sadašnja, kraća staza podignuta nedaleko od tog mjesta. Ovo trkalište ima posebno mjesto u srcima svih obožavatelja motociklizma, a za sve koji ga žele pohoditi pripremljeno je 60 000 sjedećih mjesta unutar ukupnog kapaciteta od 100 000 posjetitelja.

Današnja staza je nakon nekoliko manjih prepravaka posljednjih godina duga 4542 metra i sastoji se od šest lijevih i 12 desnih zavoja. Najduža ravnica iznosi 487 metara, a širina staze koja je jedina u kalendaru građena posebno za motociklistička natjecanja iznosi 14 metara. Najbrži krug ovdje je odvozio Jorge Lorenzo prošle godine, a štoperica se pritom zaustavila na 1:34,515.

Također, uz lanjsku pobjedu spomenutog Španjolca ovdje su među ostalima slavili Rossi (pet puta u MotoGP klasi), Hayden te glavni favorit ovosezonske VN Nizozemske Casey Stoner. On je najbrži bio 2008., a uoči ovogodišnjeg nastupa izjavio je: "U posljednjih nekolika utrka smo zaista bili fantastični i sve je funkcioniralo kako treba. Međutim, ne očekujemo da se takva forma samo tako nastavi već znamo da trebamo nastaviti raditi. Iz našeg prošlog nastupa na ovoj stazi vjerujem da se možemo boriti za vrh i još jednom se naći na podiju ovog vikenda."

Jorge Lorenzo je, pak, nešto manje zadovoljan trenutnim razvoje situacije jer mu Australac u ukupnom poretku trenutno bježi 18 bodova. Španjolac radi sve što je u njegovoj moći, ali sve češće Stoneru mora priznati da je brži. Nešto većem bodovnom zaostatku kumovalo je i odustajanje u Silverstoneu, pa je pred nizozemski vikend motiv još veći.

"U Silverstoneu sam napravio pogrešku i nisam završio utrku, ali mislim da je na nama sad manji pritisak i da možemo dati još više. Imam lijepe uspomene na ovu stazu iz svih kategorija, možda je to i moje najdraže trkalište i prekrasno je biti ovdje", izjavio je Lorenzo uoči Assena te dodao: "Ovdje se treba vrlo glatko i mirno prolaziti kroz zavoje i mislim da ću se zaista ugodno osjećati."

Poznato je da će i ovu utrku propustiti ozlijeđeni Dani Pedrosa, a umjesto njega će nastupiti član San Carlo Gresini Honde Hiroshi Aoyama. "Želim se zahvaliti HRC-u i svom timu što su mi dopustili da vozim tvornički motocikl i mislim da je ovo dobra prilika za mene. No, u drugu ruku sam tužan zbog Danija jer ovo znači da je i dalje kod kuće i da ga muči ozljeda. Nadam se da će se brzo oporaviti", riječi su Japanca koji je prošle godine nastup na ovom mjestu propustio zbog vlastite ozljede, ali je u klasi do 250 cc slavio 2009. godine.

Jedan od onih za koje smo rekli da okusio slast pobjeđivanja na ovoj stazi i u kraljevskoj klasi je Nick Hayden. On se ove sezone dosta muči na svom Ducatiju, ali uoči Assena ipak je nešto optimističniji: "Oduvijek sam volio ovu stazu, posebna je sa svojom bogatom prošlošću. Čak i s promjenama posljednjih godina mi se sviđa, a kad imaš dobar motor i dosta samopouzdanja nastup ovdje može biti veoma zabavan." Uz sve navedene vozače svakako treba spomenuti da će se u borbu za vrh zasigurno uključiti i Marco Simoncelli te Andrea Dovizioso, a nikad se ne zna ni kad će Rossi imati svoj pravi dan.

Kvalifikacije za VN Nizozemske na rasporedu su sutra u 13:55, a utrka u nedjelju u 15 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!