Tenis

Hrvat protiv Murraymanije

Ivor Krapac • petak, 24.06.2011.
Hrvat protiv Murraymanije
Foto: Kristijan Komarica

Bez pritiska i sa željom da u prvom nastupu u karijeri na središnjem terenu Wimbledona pokaže svoje najbolje, Ivan Ljubičić će petog dana najvećeg svjetskog turnira na travi krenuti u lov na rezultat koji bi zasjenio sve ostalo što se dosad dogodilo u muškoj i ženskoj konkurenciji. S druge strane mreže bit će Andy Murray, koji će u ovom dvoboju moći izgubiti puno više - no, s obzirom da je i kvalitetan i dovoljno iskusan, s takvim pritiskom se već naučio nositi...

Trava mu i dalje nije najdraža, Ivan Ljubičić ne skriva da se ugodnije osjeća na tvrdoj podlozi i zemlji, ali na putu do trećeg kola Wimbledona treći put u karijeri, Ljubo je pokazao da je ove godine raspoloženiji nego u većini svojih ranijih nastupa na londonskom Grand Slam turniru. Uključujući i prošlogodišnji ili, bolje rečeno, pogotovo prošlogodišnji, kada ga je na startu eliminirao malo poznati Poljak Michal Przysiezny.

Za Marina Čilića to nije bila najbolja varijanta, nije se posložilo idealno ni za hrvatski tenis jer bi bilo bolje da su u drugo kolo mogli i jedan i drugi, ali Ljubičiću je, kako je ispalo, hrvatski ogled na startu došao odlično. S kvalitetnim servisom, osobito kada mu je najviše trebalo, Ljubo je postavio pred Marina puno upitnika, a kada je Ivanu i igra počela pratiti servis u trećem i četvrtom setu, bez podređenog položaja u kojem je bio u prvom dijelu meča, pokazalo se da je trenutni Ljubičić bolji od trenutnog, nesigurnog Čilića.

Murray - Ljubičić 3-3

Vezane vijesti

2006., Zagreb, dvoranski tepih, 1. kolo, 4:6, 6:2, 6:3 za Ljubičića
2006., Madrid, dvorana, tvrda podloga, 2. kolo, 6:4, 3:6, 6:3 za Murraya
2007., Doha, tvrda podloga, finale, 6:4, 6:4 za Ljubičića
2009., Rotterdam, dvorana, tvrda podloga, 1. kolo, 6:3, 6:2 za Murraya
2009., Indian Wells, tvrda podloga, četvrtfinale, 7:5, 7:6(6) za Murraya
2010., Peking, tvrda podloga, četvrtfinale, 6:3, 6:2 za Ljubičića

S prvom pobjedom "u torbi", Ljubo je nešto lakše odradio drugo kolo protiv Ukrajinca Sergiya Stahovskog - i osigurao ono što je bilo realno nakon što je prošlog petka izašao ždrijeb, koji ga je u trećem kolu vodio prema Andyju Murrayu. Kada je u toj fazi turnira s druge strane mreže jedan od glavnih favorita za naslov, otići korak dalje bilo bi iznad plana.

Može li Ivan prebaciti plan? U idealnom slučaju, naravno da može, pa makar ovo bila trava, na kojoj se Murray osjeća ugodnije - iako i Škotu nešto više odgovaraju tvrde podloge, barem sudeći po dosadašnjim Grand Slam rezultatima. S obzirom na sve što je dosad prošao u karijeri, Ljubo u ovakvim mečevima može uživati, više nema tereta na leđima, a izazov da se u 33. godini okuša protiv jednog od najboljih na svijetu djeluje primamljivo. Kako je Ivan rekao početkom sezone na zagrebačkom Indoorsu, upravo najveći turniri i mečevi sada su u prvom planu, a sve ostalo dobra priprema, makar na manjim turnirima patio rezultat.

Za dolazak do senzacije, Ljubičić će morati krenuti od toga da servis bude dobar. Kao što je obično slučaj sa serverima iz Ivanove kategorije, nema sigurnosti u igri bez pravog servisa, što je drugi hrvatski reket nedavno iskusio na Roland Garrosu protiv Rafaela Nadala, kada bi, da ga je servis slušao, imao bolju priliku. Srećom, na putu do wimbledonskom trećeg kola s time nije bilo problema, protiv Čilića i Stahovskog obavio je dobar posao, a i za servis i za igru moglo bi pomoći što je u Londonu manje vjetrovito nego je bilo u Parizu, kada su se svi mučili s uvjetima.

Najavljujući ogled s Murrayem, Ivan je za britanski Daily Telegraph kazao da ga veseli što će prvi put igrati na središnjem wimbledonskom terenu: "Mogu uživati što sam treći put došao do trećeg kola, dosad nisam bio dalje od toga, a drago mi je što me čeka nastup na vjerojatno jedinom terenu na svijetu na kojem još nisam zaigrao. Ja nemam ništa za izgubiti, on ima puno, vidjet ćemo kako će to izgledati - veselim se što ću imati priliku pokazati Britancima što mogu".

Andy Murray: "Protiv Ljubičića sam već izgubio nekoliko mečeva, težak je suparnik i očekujem težak posao. Nadam se da ću podignuti svoju igru".

S druge, Murrayeve strane, Škot u prva dva nastupa još nije pronašao svoje najbolje, pogotovo u prvom kolu protiv Daniela Gimeno-Travera, koji mu je uzeo prvi set i prijetio do 3:3 u drugom. Nakon pobjede nad Tobiasom Kamkeom u drugom kolu, Murray nije bježao od toga da mora igrati bolje, čemu se nada u petak.

No, ispuni li se sve što znamo o 24-godišnjem Škotu, Ivan će imati dobru priliku ući u meč i bude li pravi, staviti Murraya pod dodatni pritisak, kojeg domaćem adutu ionako ne nedostaje. Glavni britanski adut je već poznat po sporom ulasku u mečeve, što mu se ranije ovog tjedna dogodilo protiv Gimeno-Travera, a kako mu prvi instinkt u igri nije krenuti agresivno, protivniku obično ne nedostaje prostora da se razmaše - što ga može uvaliti u probleme ako je suparnik dovoljno dobar.

Bude li drugačije, kao što je, primjerice, Murray pokazao u odličnom nastupu protiv Andyja Roddicka u Queen's Clubu, kada je dominirao od početka do kraja, izazov pred kojim će se naći Ljubičić bit će vrlo težak. Koliko, pak, na vodećeg britanskog tenisača može utjecati pritisak, koji je na Wimbledonu puno jači nego je bio u Queen's Clubu, koliko može značiti to što u prva dva kola nije pokazao igru s kojom je slavio na pripremnom travnatom ATP turniru, saznat ćemo u petak kasno poslijepodne ili predvečer.

Meč je na rasporedu kao treći iza 14 sati po našem vremenu, nadajmo se da će biti jednako intrigantan kao što pokazuje njihov međusobni omjer...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.06.2011. u 18:43
    nista od ljube danas!
    Obrisan korisnik
  • Assassin5524.06.2011. u 17:34
    Bit će na HRT plus.
    Assassin55
  • Obrisan korisnik24.06.2011. u 16:16
    Moze ovo vrlo lako biti prvi 'surprise' turnira! Ajmo Ljubo!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.06.2011. u 15:18
    drito..one igraju za prestiž i tako su izgubile 10 utakmica
    Obrisan korisnik
  • vlacng24.06.2011. u 12:48
    reklo i zasad poreklo, glavno da prenose zesnku kosarku
    vlacng