Tenis

Australsko i poljsko čudo

Vedran Babić • subota, 25.06.2011.
Australsko i poljsko čudo
Foto: Sandro Donda

Napokon su kompletirani svi mečevi trećeg kola muškog dijela Wimbledona. Andyju Murrayu pridružio se i ostatak velikog kvarteta, točnije Rafael Nadal, Roger Federer i Novak Đoković, od kojih je ovaj potonji jedini na tom putu izgubio set. Najveće iznenađenje dana priredili su Bernard Tomic i Lukasz Kubot koji su eliminirali dva Top 10 igrača, Robina Söderlinga odnosno Gaela Monfilsa...

Rafael Nadal sigurno nije bio sretan nakon što je njegov meč sa Gillesom Mullerom bio prekinut u petak navečer. Protiv Luksemburžanina, koji ga je prije šest godina pobijedio i to baš u Wimbledonu, uzeo je prvi set u tie breaku (spasio dvije set lopte), a u subotnjem nastavku na identičan način i drugi set prije nego što je sa 6:0 u trećem napokon slomio suparnikov otpor.

"U trećem setu sam mogao igrati s manje pritiska. Počeo sam i reternirati nevjerojatno i igrati na vrlo visokom nivou", rekao je Nadal. Koliko se prvi tenisač svijeta mučio u prva dva seta, dovoljno govori podatak da je Muller u tom periodu izgubio ukupno samo 12 poena iza svog početnog udarca, a da mu je postotak prvog servisa bio vrlo visokih 74%. Logično, Nadal je tada bio bez break prilike.

Čak i u trećem setu 92. tenisač svijeta imao je dobrih 68% prvog servisa, ali Nadal je, kao što je i sam izjavio, reternirao sjajno i čak triput oduzeo servis. I još nešto, gotovo nevjerojatno zvuči podatak da je deseterostruki Grand Slam osvajač napravio svega tri neprisiljene pogreške za dva sata i 24 minute koliko je meč trajao.

Parovi osmine finala

Nadal (ŠPA, 1) - Del Potro (ARG, 24)
Fish (SAD, 10) - Berdych (ČEŠ, 6)
Murray (VB, 4) - Gasquet (FRA, 17)
Kubot (POLJ, Q) - F. Lopez (ŠPA)
Ferrer (ŠPA, 7) - Tsonga (FRA, 12)
Južnij (RUS, 18) - Federer (ŠVI, 3)
Tomic (AUS, Q) - Malisse (BEL)
Llodra (FRA, 19) - Đoković (SRB, 2)

Malo tko se može pohvaliti da je tijekom svoje karijere čak osam puta porazio Rogera Federera, no ta činjenica nije bila od velike pomoći Davidu Nalbandianu kada se po 19. put susreo sa švicarskim maestrom (prvi put na travi). Iako je unatoč brojnim ozljedama tijekom prošle i ove godine napravio odličan posao te trenutno drži vrlo dobro 23. mjesto ATP ljestvice, protiv šesterostrukog osvajača Wimbledona i trećeg nositelja nije imao šanse.

Da je to bio onaj potpuno zdravi Nalbandian otprije dvije-tri godine, to bi bila druga priča. Ovako, Federer se sa 6:4, 6:2, 6:4 prilično rutinski plasirao u osminu finala i razumljivo, bio je zadovoljan svojom izvedbom.

"Odigrao sam vrlo dobro, pogotovo na servisu. Koristim praktički sva oružja iz svog arsenala. Dosadašnje mečeve sam prošao prilično komforno i to je lijepo."

U posljednjem meču dana Novak Đoković je na Središnjem terenu sa 6:4, 4:6, 6:3, 6:4 nadjačao Cipranina Marcosa Baghdatisa i upisao svoju 44. pobjedu ove sezone. Njihova borba trajala je tri sata i 15 minuta, a paradoks je taj što je Baghdatis imao više izravnih poena (40-38), manje pogrešaka (22-33) te da je bio uspješniji u asovima i poenima na mreži.

Iziritirani Đoković

Na servisu za meč kod 5:4 u četvrtom setu, dakle na samom vrhuncu njegova meča s Baghdatisom, Đoković se susreo s ne baš ugodnom atmosferom na Središnjem terenu. Barem ne iz njegove perspektive. Naime, navijači su se sve više priklanjali Cipraninu, pogotovo nakon što se ovaj izborio za dvije nevezane break lopte. To je vidljivo iziritiralo Đokovića, koji je nakon završetka meča odmah pokupio svoje stvari i napustio teren bez da se sa središta terena pozdravio s publikom, što mu je inače navika nakon pobjeda.

Sve to na kraju nije imalo velikog značaja jer Đoković je osvajao poene onda kada je trebalo te je uspio sačuvati koncentraciju protiv suparnika koji ga je itekako namučio u četvrtfinalu Wimbledona 2007. Tada je poslije točno pet sati igre Đoković slavio tek sa 7:5 u petom setu.

I dok su sva četvorica prvih nositelja relativno lako preskočili prve tri prepreke na putu do toliko željenog naslova u All England Clubu, dotle je jedan od favorita iz sjene završio svoj nastup. Peti nositelj Robin Söderling nije uspio ponoviti pothvat iz drugog kola kada je preokrenuo 0:2 u setovima protiv Lleytona Hewitta te je s uvjerljivih 3:0 poražen od još jednog Australca Bernarda Tomica.

Dugo smo čekali pravi rezultat nadarenog 18-godišnjaka na Grand Slamu i sada samo ga dočekali. Sa 6:1, 6:4, 7:5 on je ostvario najveću pobjedu svoje karijere i po prvi put se plasirao u osminu finala na ovoj razini. A svoj nastup započeo je još prije dva tjedna u kvalifikacijama...

"Nisam mislio da mogu pobijediti, sumnjao sam u sebe", priznao je Australac hrvatskih korijena. "No, nakon što sam opušteno odigrao prvi set, meč mi se počeo otvarati. Ovo je sigurno moj najveći uspjeh do sada, ovog ću se uvijek sjećati."

Nadal o svom sljedećem suparniku Del Potru: "On je jedan od ponajboljih tenisača svijeta. Imao je tu tešku ozljedu prošle godine i njegov trenutni renking nije pravi pokazatelj njegove kvalitete."

S tri pobjede u glavnom turniru Tomic će na novoj ATP ljestvici ući u društvo 100 najboljih tenisača svijeta, a priliku za dodatni bodovni utržak i napredak od još 20-ak pozicija imat će protiv veterana Xaviera Malissea, polufinalista iz 2002. godine. Belgijac je uz gubitak samo devet gemova nadigrao 11. nositelja Jürgena Melzera.

Još jedno veliko iznenađenje priredio je još jedan kvalifikant, Poljak Lukasz Kubot. Iako se posljednjih godina više koncentrira na igru parova, Kubot je sve češći gost kasnijih faza Grand Slam turnira. Sjetimo se samo Roland Garrosa prije nekoliko tjedana kada je također iz kvalifikacija dogurao do osmine finala (Falla), a evo sada je ponovio taj rezultat.

U trećem kolu on je sa 6:3, 3:6, 6:3, 6:3 eliminirao devetog nositelja Gaela Monfilsa u meču koji je bio nastavljen nakon što je u petak bio prekinut pri rezultatu 1:1 u setovima i 3:3 u trećem setu. 29-godišnjak je tako postao prvi Poljak u osmini finala Wimbledona još od Wojteka Fibaka prije točno 30 godina.

Lanjski finalist Tomaš Berdych dovršio je posao protiv Alexa Bogomolova Jr.-a i pobijedio u tri lagana seta, a Robin Haase predao je desetom nositelju Mardyju Fishu kod zaostatka od 2:1 u setovima. Do još jedne velike pobjede stigao je Argentinac Juan Martin Del Potro, koji će sada odmjeriti snage s Nadalom, a u dvoboju dvaju tenisača s jakim oružjima Jo - Wilfried Tsonga je u tri seta eliminirao povratnika Fernanda Gonzaleza.

U drugi tjedan plasirala su se još tri nositelja, David Ferrer (7.), Mihajl Južnij (18.) i Michael Llodra (19.).

Wimbledon, treće kolo:
Nadal (Španjolska, 1) - Muller (Luksemburg, WC) 7:6 (6), 7:6 (5), 6:0
Del Potro (Argentina, 24) - Simon (Francuska, 15) 7:6 (8), 7:6 (5), 7:5
Fish (SAD, 10) - Haase (Nizozemska) 6:3, 6:7 (5), 6:2, 1:1, predaja Haasea
Berdych (Češka, 6) - Bogomolov Jr. (SAD) 6:2, 6:4, 6:3
Kubot (Poljska, Q) - Monfils (Francuska, 9) 6:3, 3:6, 6:3, 6:3
Ferrer (Španjolska, 7) - K. Beck (Slovačka, Q) 6:4, 6:3, 6:3
Tsonga (Francuska, 12) - F. Gonzalez (Čile) 6:3, 6:4, 6:3
Južnij (Rusija, 18) - Almagro (Španjolska, 16) 4:6, 6:3, 7:6 (3), 6:3
Federer (Švicarska, 3) - Nalbandian (Argentina, 28) 6:4, 6:2, 6:4
Tomic (Australija, Q) - Söderling (Švedska, 5) 6:1, 6:4, 7:5
Malisse (Belgija) - Melzer (Austrija, 11) 7:6 (5), 6:3, 6:0
Llodra (Francuska, 19) - Lu (Kineski Tajpeh) 6:3, 6:3, 6:1
Đoković (Srbija, 2) - Baghdatis (Cipar, 32) 6:4, 4:6, 6:3, 6:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.06.2011. u 13:39
    Usput je ovo bila i Tomićeva pljuska Hewittu koji je lobirao kontra Tomića kad se birala postava za australsku Davis Cup reprezentaciju, a sada je izgubio od Soderlinga u prethodnom kolu...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.06.2011. u 11:43
    bice zanimljivo Rafa ce imat tezak put do naslova osmina finala del potro,a cetvrtfinale najvjerovatnije Berdych,a polufinale Murray,a finale Federer sto znaci da ce Rafa ako zeli broj 1 da zadrzi morat biti na vrhunskoj razini jer samo tako moze do naslova za sada se drzi dobro ;)
    Obrisan korisnik
  • randy marsh26.06.2011. u 07:08
    xavier malisse igra strašan tenis... on može biti neko ko će razbiti već viđena polufinala
    randy marsh
  • Obrisan korisnik26.06.2011. u 05:06
    kakvo čudo australsko.. mali je dobro igrao ali soderling je bio bolestan... znojio se nenormalno.. zadnjih dana je imao problema s trbuhom.. a danas na terenu mu se koljena tresla.. nije mogao balans držat..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.06.2011. u 02:08
    ovaj berdych je i ove godine opasan,ovo sta sam ga ja do sad gledo strasno igra,al na kraju ipak osvaja fedex:)
    Obrisan korisnik