Košarka

Češka porazila neraspoloženu Hrvatsku

Branko Barić • srijeda, 29.06.2011.
Češka porazila neraspoloženu Hrvatsku
Foto: EPA

Reprezentacija Hrvatske doživjela je težak poraz u četvrtfinalnom susretu na Eurobasketu u Poljskoj, iako je Češka dobar dio utakmice izgledala pobjedivo. No samo jedna raspoložena igračica u našim redovima nije bila dovoljna za bolji rezultat u ovako važnoj utakmici...

Hrvatska je u Lodzu uvjerljivo poražena od Češke rezultatom 79:63, pa će borbu za svoj olimpijski san nastaviti u razigravanju od petog do osmog mjesta. Izuzev Sandre Mandir, ostale igračice nisu bile niti približno na razini kao protiv Španjolske, a posebno su podbacili centri Iva Slišković i Luca Ivanković.

Hrvatice su neočekivano ukočeno ušle u utakmicu, iako je sav pritisak trebao biti na aktualnim viceprvakinjama svijeta. Čehinje su od samog podbacivanja preuzele kontrolu nad susretom i malo po malo povećavale svoju prednost. Izabranice Stipe Bralića nisu bile dovoljno koncentrirane u obrani, dok su u napadu bile suviše spore, bezidejne i neprecizne.

Prvi put do dvoznamenkaste prednosti Češka je stigla u posljednjoj minuti prve četvrtine (21:11), da bi u 15. minuti imala najvećih 32:15. Bralić zove minutu odmora nakon koje se na parket vraća jedna sasvim drukčija Hrvatska. Antonija Mišura prvo kažnjava jedan na jedan situaciju s protivničkim centrom, a zatim presjeca loptu obrani i polaže za 32:19. Tada češki izbornik Lubor Blažek odgovara s time-outom, no hrvatska serija se nastavlja. Ivezić, Mandir, Ivanković i Mišura zaključuju seriju 14-0 i smanjuju na svega minus četiri (29:33). Blažek ponovno zove minutu odmora i postavlja zonsku obranu, koja mu donosi prekid hrvatskog niza i prednost na velikom odmoru 36:29.

rusija u polufinalu

Reprezentacija Rusije puno lakše nego se očekivalo svladala je Latviju rezultatom 83:72 i tako izborila polufinalni susret protiv Češke. Elena Daniločkina s 18 poena predvodila je pobjednice, dok je na drugoj strani očekivano najbolja bila Elina Babkina s 21 poenom.

Ogromne amplitude u igri obiju reprezentacija nastavljene su i u trećoj četvrtini. Nakon samo dvije minute igre Čehinje bježe na 14 razlike, ali onda se ukazuje Mandir i svojim bravurama inicira novu seriju Hrvatske koja nas dovodi na samo minus pet (45:40). Bralić se odlučuje u tom trenutku izvaditi očito umornu kapetanicu i tada počinje hrvatski potop. Ostale cure ne mogu apsolutno ništa zabiti, Čehinje pogađaju sve, pa ni povratak Mandir na parket više ne može promijeniti stvari. Češka je serijom 24-0 otišla na 69:40 i pretvorila ostatak utakmice u reviju.

Mandir je s 27 poena, pet skokova i četiri asistencije bila na svojoj uobičajenoj razini, ali izostala je bilo kakva pomoć njenih suigračica. Prolaznu ocjena može dobiti eventualno još i Mišura koja je ubacila devet poena uz pet skokova, no dužne su ostale Ivanković (dva poena, 1/7 iz igre), Ivezić (šest poena, 1/8 iz igre) i Slišković (devet poena, 2/6 iz igre).

Eva Vitečkova sa 17 poena predvodila je pobjednice, dok je Petra Kuličova dodala 14.

Hrvatska reprezentacija sutra protiv Latvije počinje razigravanje za peto mjesto, posljednje koje vodi u kvalifikacije za olimpijske igre, a susret je na rasporedu u 15:30 sati.

Eurobasket, četvrtfinale
Češka - Hrvatska 79:63
Rusija - Latvija 83:72

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaReprezentacija
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.06.2011. u 08:59
    samo da ne izgube samopouzdanje pa završe na 8 mjestu
    Obrisan korisnik
  • cameosis29.06.2011. u 23:16
    ovoje nemoguće kako igraju toplo-hladno -- da su povezale dvije dobre utakmice, bile bi u polufinalu. ali neka, i ovako su napravile veliku stvar.
    cameosis
  • Obrisan korisnik29.06.2011. u 22:59
    Kakva utakmica puna preokreta:... prvo one nama 12-0, pa mi njima 14-0, pa one nama 10-0, pa mi njima 11-0, pa one nama 24-0... TO JE DRAŽ ŽENSKE KOŠARKE!!!
    Obrisan korisnik
  • labrador240129.06.2011. u 22:52
    Sigurno Sandra Mandir sada misli: S kojim ja balvanima igram.
    labrador2401
  • Obrisan korisnik29.06.2011. u 22:44
    Češka napravila im seriju 24-0... hahahahaha... sramota.... !
    Obrisan korisnik