Automoto

Svježi asfalt Mugella

Lovro Štrbinić • četvrtak, 30.06.2011.
Svježi asfalt Mugella
Foto: EPA

Ubrzani ritam MotoGP svjetskog prvenstva nastavlja se u Italiji, točnije na poznatoj stazi u Mugellu. Ben Spies će pokazati je li pobjeda u Assenu bila samo trenutni bljeska, Stoner će pokušati povećati svoju prednost i još malo se približiti naslovu, a Lorenzo i ostali će ga pokušati spriječiti u tome. Naravno, domaći navijači najviše očekuju od Valentina Rossija, koji je na ovoj stazi još opasniji nego inače, a ovaj put će, kao i svi, juriti novim asfaltom.

Poslije utrke na jednoj od legendarnih staza, onoj u Assenu, kalendar je najpoznatije svjetske motocikliste doveo na drugu. Riječ je o stazi u Mugellu na kojoj su motocikli prvi put Veliku nagradu vozili 1976. godine, dvije godine nakon što je izgrađena, a od 1994. se ovaj kompleks ustalio kao domaćin talijanskog MotoGP vikenda. Tako će biti i ovaj put kad će Jorge Lorenzo pokušati isprati gorak okus s posljednjih utrka, dok će Casey Stoner učiniti sve što može da potvrdi svoje vodstvo u ukupnom poretku.

No, uz one koji su ove sezone najviše pokazali svjetla pozornice će ovaj put nešto jače osvijetlili još jednog čovjeka. Riječ je, naravno, o velikanu Valentinu Rossiju koji ovu stazu poznaje bolje od svih ostalih. Osim što je na njoj domaćin, tu je il Dottore zabilježio sedam uzastopnih pobjeda u kraljevskoj klasi (od 2002. do 2008.) i tako nadmašio rekord Michaela Doohana koji je ovom stazom gospodario pet godina sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća.

Ove godine će omiljenom stazom juriti na "domaćem" Ducatiju, a uoči vikenda kaže: "Ovo je jedna od mojih najdražih staza i uvijek sam ovdje bio prilično dobar. Povratak nakon prošlogodišnje nesreće nije mi problem jer sam uživao ovdje voziti tijekom testiranja, kao i uvijek. Nadam se da će biti mnogo publike i da ću uspjeti ostvariti bolji rezultat nego u dosadašnjem dijelu sezone jer je ovo vrlo važna utrka." Podsjetimo, prošle sezone je na drugom slobodnom treningu Rossi pao te slomio tibiju i fibulu desne noge. Prognozirao se završetak sezone, ali Talijan se utrkivanju vratio mnogo prije svih očekivanja.

Inače, staza na kojoj će se održati osma utrke tekuće sezone duga je 5425, široka 14 metara, dok najduži pravac iznosi 1141 metar. Vozači u jednom krugu moraju savladati šest lijevih i devet desnih zavoja, a onaj koji bude najuspješniji u tome možda se približi, ili čak nadmaši, najbrži krug Valentina Rossija iz 2008. godine (1:48,130), trenutni rekord staze.

"Zaista se veselim Mugellu, pogotovo nakon teškog vikenda u Assenu gdje sam bio izuzetno zadovoljan osvojenim drugim mjestom u jako zahtjevnoj utrci. Prošle godine ovdje nismo bili dobri, ali uvijek volim voziti na ovoj stazi i mislim da ćemo ovaj but biti kompetitivniji. Koliko sam čuo, nova podloga je dosta brža i to bi Mugello moglo učiniti još boljom stazom nego dosad. Jedva čekam isprobati je", ovim je riječima vikend u Italiji najavio možda i glavni favorit utrke i vodeći čovjek svjetskoj prvenstva Casey Stoner. U njegovoj momčadi, Repsol Hondi, su spremni za dobru utrku, a o tome svjedoči izjava još jednog njihovog člana, domaćeg Andree Doviziosa:

"Veoma sam nestrpljiv uoči odlaska u Mugello i zanima me novi asfalt. Oni koji su testirali tamo kažu da je nevjerojatno gladak, a Mugello je inače jedna tehnički zahtjevnijih, ali i prekrasnih staza. Bez grba postat će jedna od najboljih staza na svijetu." Tom dvojcu priključit će se i Dani Pedrosa, vozač koji je propustio nekoliko utrka zbog ozljede. "Drago mi je da se vraćam u Mugellu. Bit će to teška utrka jer je staza veoma zahtjevna, ali prošle godine smo ovdje ostvarili prvu pobjedu u sezoni i nadamo se novom dobrom rezultatu", izjavio je Španjolac i tako najavio dobru utrku, kako za sebe, tako i za sve gledatelje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!