Vodeni sportovi

Šitić najbrža na 5 km u Zadru

Maja Giljanović • utorak, 05.07.2011.
Šitić najbrža na 5 km u Zadru
Foto: Davor Sajko

U Zadru je u organizaciji Kluba daljinskog plivanja Donat održano šesto izdanje prvenstva Hrvatske u daljinskom plivanju u otvorenim vodama u duljini od 5,000 metara, a do prvog je mjesta u apsolutnoj kategoriji doplivala Splićanka Karla Šitić. 19-godišnjakinja je iskoristila ljuti boj Marina Milana i Tomislava Solde koji su na koncu u foto-finišu odlučili o nižim stepenicama na podiju.

Šesto izdanje prvenstva Hrvatske u daljinskom plivanju u otvorenim vodama u subotu je u organizaciji Kluba daljinskog plivanja Donat i uz pomoć Saveza i Pomorske policije koja se brinula za sigurnost natjecatelja održano u Zadru. Za stazu duljine 5,000 metara organizatori su se odlučili na dionicu od lučice Foša do Morskih orgulja i natrag, a dva kruga od po 2,5 kilometra najbrže je isplivala Karla Šitić.

SETUBAL

Odličnu formu pred Svjetsko prvenstvo u Šangaju koje je u disciplini na 10 km i prvi krug kvalifikacija za Olimpijske igre u Londonu sljedeće godine Karla Šitić je pokazala i 10 dana prije Zadra na trećoj ovogodišnjoj utrci FINA Svjetskog kupa na 10,000 metara u Setubalu. 19-godišnjakinja je iza višestruke svjetske i europske prvakinje Angele Maurer, Isabell Donath i Kalliopi Araouzou osvojila četvrto mjesto 10 sekundi iza peterostruke pobjednice Faros maratona Maurer.

U hladnom Atlantiku nastupili su i Tomislav i Josip Soldo, u konkurenciji 37 plivača Tomislav je 15 minuta iza pobjednika Spyridona Gianniotisa zauzeo 26. mjesto, a Josip je zbog pothlađenosti odustao.

19-godišnja Splićanka koja je u petak na Zlatnom medvjedu osvojila naslov prvakinje Hrvatske na 800 metara dionisu je prošla za jedan sat i 44 sekunde i iza sebe na podiju ostavila Marina Milana na drugom i prvaka Hrvatske na Šalati na 1500 metara Tomislava Soldu (Faros) na trećem mjestu.

Šitić je poslije priznala: "Konkurencija je bila vrlo jaka zbog čega sam i sama iznenađena prvim mjestom" i zaključila: "Pružila mi se prilika, a jednom kad sam u finišu osjetila da imam snage za napad na prvu poziciju nisam je željela ispustiti".

Šitić je do pobjede došla na mala vrata ispred Milana i Solde koji su pazili jedan na drugog, a zaboravili na tinejdžericu. Kakvu su borbu vodili najbolje pokazuje rezultat: Milan je srebro ispred Solde osvojio u foto-finišu za dvije stotinke sekunde (1h00:47,65). U konkurenciji 49 licenciranih i 12 plivača izvan službene konkurencije u Top 5 su se plasirali i Roko Čopac i Josip Čulina, a među 10 najbržih završili su i Luka Radulić, Ivan Pažanin, Dina Levačić, Siniša Staničić i Luka Matija Rafaj.

Zadar, prvenstvo Hrvatske na 5,000 metara:
1.K. Šitić (Split) 1h00:44
2.Milan (Split) +3
3.T. Soldo (Faros) +3
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!