Ostali sportovi

Kukoč: "Košarkaški izbornik? Možda, tko zna..."

Pripremio:Bernard Jurišić • utorak, 12.07.2011.
Kukoč: "Košarkaški izbornik? Možda, tko zna..."

Toni Kukoč bio je predviđen za šampiona. Neovisno o tome koji je sport u pitanju, Toni Kukoč jednostavno je stvoren za pobjednika. Bio to stolni tenis, košarka ili golf, sasvim je svejedno. Nakon silnih košarkaških trofeja, Kukoč je Splitu donio i titulu u golfu...

Košarkaš Toni Kukoč završio je igračku karijeru. Golfer Toni Kukoč tek je počeo skupljati trofeje. Prošlog vikenda jedan od najvećih europskih košarkaša svih vremena postao je amaterski prvak Hrvatske u golfu. I ponosno pokazao novi trofej koji je donio u Split, ovog puta ne na Gripe, nego u Stobreč, u prostorije golf kluba Split 1700.

"Splitska košarka došla je na niske grane, no talenata tu ima i uvijek će ih biti. Glavni problemi jesu financije, ali mislim da su se u zadnje vrijeme igrači i previše plaćali u odnosu na ono što su davali. Otkako su ugovori definirani prije početka sezone i vrijede bez obzira na rezultat na kraju, počeli su i problemi. Split se mora vratiti mladima, davati im šansu i puno raditi, tražiti generaciju koja opet može vratiti sjaj splitskoj košarci."

"Golfom se bavim iz zadovoljstva i ljubavi prema tom sportu koji ne iziskuju toliku tjelesnu, koliko mentalnu snagu. Ne mogu reći da se nisam nadao da mogu biti prvak Hrvatske, jer ja kad nešto igram, onda u tome želim biti najbolji", ponosno je govorio Kukoč ispred jedinog golf terena u okolici Splita, koji ima svega šest rupa.

"Ja kad se nečega uhvatim, onda to bude sa 100%. Svidila mi se ova igra jer igrač protiv drugih, ali više od toga igraš protiv sebe i svih svojih mana. Nemaš suigrača, suca, nemaš se na koga izvikati, a i ne smiješ, jer u golfu što si nervozniji to lošije igraš."

Kukoč već godinama igra na najboljim američkim terenima, često u društvu sjajnih igrača i velikana poput Michaela Jordana, s kojim je nedavno osvojio jedan turnir.

"Pomalo mi je nevjerojatno da u okolini kakvu mi imamo posebno na jugu Hrvatske, još nismo shvatili važnost golfa. Ne samo kao sporta, nego kao turističke vrijednosti. U svim turističkim zemljama, a mi se takvom smatramo, golf je jako bitan faktor."

"Da li bih nakon izborničkog mjesta u golfskoj, prihvatio izborničku ulogu u košarkaškoj reprezentaciji? Golf je puno manje zahtjevan, košarka zahtijeva da sam barem četiri mjeseca tu, a za to trenutno nisam spreman. Međutim, ne isključujem mogućnost da se u budućnosti to promijeni. Uskoro ću se naći s izbornikom Josipom Vrankovićem i pomoći koliko budem mogao. Rezultati su nam već neko vrijeme slabi, no pravi posao neće se napraviti pričom, nego samo krvavim radom."

Što se sportske perspektive hrvatskog golfa tiče, izbornik golfske reprezentacije Toni Kukoč smatra da talenata uvijek ima, ali golf je sport koji zahtijeva puno rada i to na različitim terenima.

"Golf će se prvi put pojaviti na OI 2016., a dotad ima vremena da se stvori dobra reprezentacija. Mladih igrača imamo, imamo ljude koji vole taj sport i pokušavaju ga razvijati, ali treba im pomoći da se stvore uvjeti za pravi razvoj budućih igrača. Ne zaboravite, golf je nakon Formule 1 najplaćeniji sport na svijetu."

Hrvatskoj očito treba nekakav dramatičniji razlog za razvijanje golfa kao sporta i turističke ponude. Kad bi netko iskočio i bljesnuo na svjetskoj golfskoj sceni, vjerojatno bi i Hrvati puno brže i lakše uzeli palice u ruke i poludjeli za ovim lijepim sportom kojim se mogu baviti sve generacije. Kukoč ima rješenje i za takav scenarij:

"Izmislite sport, a Split će za 10 godina dati prvaka".

Nije lagao. Ove godine Split je u svoju trofejnu riznicu arhivirao i golfsku titulu. I to s jednim igralištem sa šest rupa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • johnny00812.07.2011. u 18:29
    i ja igram košarku, i ne bi rekao bas da je nesto kompleksnija od nogometa, prije bi rekao da ti nisi bas upoznat s nogometom, ili s kosarkom...
    johnny008
  • adrian12.07.2011. u 17:17
    Nebi se iznenadio da Kuki jos i zaigra na pga touru. Genijalac! Drago mi je da ce pomoci repki i to zasluzuje pohvale, pogotovo nakon bezukusnih napada u hrvatskoj javnosti na njega.
    adrian
  • Obrisan korisnik12.07.2011. u 15:16
    trebao bi biti izbornik hrv mislim da bi nasa kosarka bila u velikome usponu jer bi igraci uz kukoca nebi izgledali plasljivo na terenu kada bi igrali protiv usa kako inace izgledaju kada igraju protiv amera predaju se prije nego sta je tekma i pocela a to sve krivi treneri za takav pristup igri... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • irilov12.07.2011. u 13:43
    odličan komentar!
    irilov
  • Obrisan korisnik12.07.2011. u 12:19
    več sam frustriran gledat našu košarkašku reprezentaciju ne tolko što gubimo nego što gubimo bezveze...
    Obrisan korisnik