Rukomet

Hrvatskoj četiri mjesta u Europi

Zvonka Keliš • četvrtak, 14.07.2011.
Hrvatskoj četiri mjesta u Europi

Nakon što je EHF odlučio smanjiti broj europskih klupskih natjecanja u sezoni 2012./2013. te spojiti Kup pobjednika kupova i Kup EHF-a u novo natjecanje, donijeta je i odluka o broju klubova koje će svaka zemlja imati u natjecanjima.

Na posljednjem sastanku na Malti Europska je rukometna federacija potvrdila kako će spojiti dosadašnji Kup EHF-a i Kup pobjednika kupova u jedno novo natjecanje, Kup Europe. S novim natjecanjem smanjio se i broj klubova svih zemalja sudionica natjecanja čime je Hrvatska pala s pet na četiri predstavnika.

O broju sudionika svake zemlje u europskim natjecanjima od sezone 2012./2013. odlučuje njihov položaj na EHF-ovoj ljestvici. Samim time, na gubitku su slabije pozicionirane zemlje koje će od naredne sezone imati još manje predstavnika nego do sada.

Prema novoj ljestvici koju je EHF napravio za sljedeću sezonu, a u kojoj su u obzir uzete prethodne tri sezone, na prvom mjestu nalazi se Njemačka, koja će zajedno sa drugoplasiranom Španjolskom imati pet umjesto šest dosadašnjih predstavnika u europskim klupskim natjecanjima s time da će u Ligi prvaka imati tri kluba, a u novom Kupu Europe dva. U Challenge kupu nijedna od ovih rukometnih velesila neće imati svoje predstavnike.

Druga skupina zemalja, koje se nalaze na sljedeće četiri pozicije, imat će pravo na četiri predstavnika. Tako će Francuska, Rusija, Mađarska i Slovenija imati po dva kluba u Ligi prvaka i dva u Kupu Europe. Kao ni dvije najbolje zemlje, ni ove četiri neće imati svoje predstavnike u Challenge kupu.

U trećoj se skupini nalaze zemlje pozicionirane od sedmog do 13. mjesta, dakle, Danska, Švicarska, Rumunjska, Hrvatska, Portugal, Makedonija i Švedska. One će u novoj sezoni također imati četiri predstavnika, međutim, tek jednog u Ligi prvaka, dva u novom Kupu Europe i jednog u Challenge kupu.

Preostalima dvjema skupinama zemalja EHF je dodijelio po četiri predstavnika. One koje se nalaze u četvrtoj skupini, dakle, koje su pozicionirane od 14. do 23. mjesta imat će po jednog predstavnika u Ligi prvaka i Kupu Europe, dok će u Challenge kupu imati dva kluba. Takvu sudbinu imaju zemlje poput Srbije, BiH, Poljske, Austrije, Crne Gore i drugih. Posljednjoj skupini zemalja, smještenoj od 28. do 44. mjesta, dodijeljeno je jedno mjesto u Kupu Europe te čak tri mjesta u Challenge kupu.

Hrvatska se na prethodnoj EHF-ovoj ljestvici nalazila na 10. mjestu koje je i zadržala. Nakon uvođenja Kupa Europe Hrvatska je s pet pala na četiri mjesta u Europi. Naime, ove je sezone u Ligi prvaka Hrvatsku predstavljao RK CO Zagreb, u Kupu EHF našički Nexe, Kaštela su nastupala u Kupu pobjednika kupova, dok su nas u Challenge kupu predstavljali Buzet i Međimurje. Za očekivati je kako će CO Zagreb i Nexe zadržati svoje mjesto u Europi, no borba za preostala mjesta sada je još veća, posebice nakon što je smanjen broj sudionika.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.07.2011. u 16:05
    pa to nam je i previše, s obzirom da je debelo đubre gobac, uništio Hr ligu, klubove koji stvaraju igrače (metković prije svih, ali i split, zamet, bjelovar)...pa imamo nedodirljivi zagreb i nexe koji ne može biti ni bolji, ni gori od 2. mjesta. koja su to još 2 naša kluba (pored zagreba i nexea)... [više na forumu]
    Obrisan korisnik