Tenis

Söderling i Berdych, Ferrer i Almagro

Ivor Krapac • petak, 15.07.2011.
Söderling i Berdych, Ferrer i Almagro
Foto: EPA

Za razliku od Stuttgarta, gdje u četvrtfinalu nije bilo postavljenog tenisača, na ATP turniru u Bastadu su među posljednjih osam zaigrali svi vodeći nositelji - i svi su prošli u polufinale. U subotu će se za finale boriti Robin Söderling i Tomaš Berdych, odnosno David Ferrer i Nicolas Almagro...

Zbog kiše dan ranije, petak na zemljanim terenima švedskog Bastada bio je bogatiji mečevima, s dva zaostatka iz osmine finala i cjelokupnim četvrtfinalnim programom. Kraj dana su najzadovoljniji dočekali vodeći postavljeni igrači, Robin Söderling (1.), David Ferrer (2.), Tomaš Berdych (3.) i Nicolas Almagro (4.).

Na putu do polufinalnog sastava kakvog bi poželio svaki direktor turnira, Šveđanima je najvažniji bio prolazak njihovog glavnog aduta Robina Söderlinga, koji je u četvrtfinalu opravdao ulogu favorita sa 6:3 i 6:4 protiv osmopostavljenog Talijana Potita Staracea. Prvopostavljeni švedski igrač se, tako, približio svojem trećem uzastopnom finalu ovog turnira, nakon što je preklani slavio naslov, a prošle godine izgubio od Almagra na posljednjoj prepreci.

Söderlingov polufinalni suparnik bit će Tomaš Berdych, finalist Bastada iz 2005. i '08. godine. Čeh je u petak sa 6:1 i 6:4 bio jači od Slovenca Blaža Kavčiča, a s prvim švedskim reketom srest će se deseti put na ATP ili Grand Slam turnirima. Nakon dosadašnjih devet mečeva, Söderling ima prednost od 6-3, a dvaput su se sreli i na Challengerima, s 1-1 na turnirima tog ranga.

David Ferrer, prošlotjedni španjolski junak u četvrtfinalu Davis Cupa protiv Amerikanaca, uz pobjede nad Andyjem Roddickom i Mardyjem Fishom u dva singlu u Austinu, prenio je tu inspiraciju i u Stuttgart. Drugi nositelj je u četvrtfinalu sa 6:1 i 6:1 projurio kraj Austrijanca Andreasa Haider-Maurera, zadržavajući nadu u svoj drugi naslov u Bastadu, nakon onoga iz 2007. godine.

Ferrera u španjolskom polufinalu čeka branitelj naslova Nicolas Almagro, koji je u petak slavio dvije pobjede. Četvrti nositelj prvo je na dnevnom redu imao osminu finala, koju je prošao sa 6:2 i 6:3 protiv sunarodnjaka i kvalifikanta Guillerma Olasa, startnog pobjednika nad Antonijem Veićem. U četvrtfinalu je, pak, razočarao Šveđane sa 6:4 i 7:6(4) protiv Michaela Ryderstedta, njihovog aduta s pozivnicom.

Nekoliko sati prije toga, Ryderstedt je također morao odraditi zaostatak iz osmine finala, sa 6:4 i 6:2 protiv Rubena Ramireza Hidalga.

Sudeći po dosadašnjem međusobnom omjeru, Almagra u subotu čeka silno težak zadatak. Protiv Ferrera ne zna za pobjedu, a igrali su već sedam puta, uključujući i dvaput ove godine - bolje rangirani Španjolac slavio je u finalu Acapulca i polufinalu Barcelone.

ATP Bastad, 15.7.2011., osmina finala: Ryderstedt (Švedska, WC) - Ramirez Hidalgo (Španjolska) 6:4, 6:2, Almagro (Španjolska, 4) - Olaso (Španjolska, Q) 6:2, 6:3.

Četvrtfinale: Söderling (Švedska, 1) - Starace (Italija, 8) 6:3, 6:4, Berdych (Češka, 3) - Kavčič (Slovenija) 6:1, 6:4, Almagro (Španjolska, 4) - Ryderstedt (Švedska, WC) 6:4, 7:6(4), Ferrer (Španjolska, 2) - Haider-Maurer (Austrija) 6:1, 6:1.

Parovi, četvrtfinale: Lindstedt/Tecau (Švedska/Rumunjska, 1) - Brown/Kohlmann (Njemačka) 6:4, 6:2, Ferreiro/Sa (Brazil) - M. Gonzalez/Starace (Argentina/Italija) 7:5, 3:6, 10:6, Elgin/Kukuškin (Rusija/Kazahstan) - Marrero/Ramirez Hidalgo (Španjolska, 4) 6:3, 7:6(4), Aspelin/Siljeström (Švedska) - Kavčič/Riba (Slovenija/Španjolska) 7:5, 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisATP Tour
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!