Nogomet

Opravdati prošlosezonske pohvale

Piše: Vedran Babić • srijeda, 20.07.2011.
Opravdati prošlosezonske pohvale
Foto: Duje Bonačić

U prošloj sezoni HNL-a Split je stekao reputaciju najugodnijeg iznenađenja završivši na visokom trećem mjestu, upisavši na tom putu neke velike pobjede. Ujedno je i stekao status respektabilnog prvoligaša, a sada, u jeku europskih ispita, teku posljednje pripreme za početak nove prvoligaške sezone i pokušaja da se opravdaju sve lijepe riječi i pohvale upućene na njegovu adresu...

Split 2011/2012

Trener: Ivan Katalinić
Dolasci: Duje Čop (Hajduk), Ivan Baraban (Cibalia), Hrvoje Barišić (Dugopolje), Marko Povrženić (Vinogradar), Marko Jordan (Omiš), Nino Galović, Ante Rebić (omladinska škola)
Odlasci: Danijel Rašić, Joško Parać, Ante Serdarušić, Sead Bučan, Juraj Grizelj, Frane Lojić (sporazumni raskid ugovora)
Plasman u prošloj sezoni: 3. mjesto
Pripremne utakmice: Široki Brijeg 1:4, Šibenik 1:1, GOŠK (Gabela) 5:1, Sarajevo 1:0, Vinjani 5:2, Imotski 0:1
Raspored u prva tri kola: Cibalia (vani), Slaven Belupo (kući), Karlovac (vani)

Prošle godine u ovo vrijeme Split je bio jedna velika nepoznanica. Istina, klub je u najkraćem mogućem roku stigao iz Četvrte u Prvu ligu i shodno tome privukao veliku pažnju medija, ali još uvijek je bilo nemoguće predvidjeti njegove mogućnosti u najvišem društvu hrvatskog nogometa. Pritiska nije bilo, primarni cilj trenera Ivana Katalinića bio je izboriti ostanak imajući u vidu da će iz lige ispasti pet klubova (što se ipak nije dogodilo).

Danas, 12 mjeseci kasnije, situacija je potpuno drukčija. Split je u međuvremenu prvenstvo završio na trećem mjestu, stekao određeno ime unutar hrvatskih okvira i sada je na leđima njegove uprave, trenera i igrača veći pritisak nego što je to bio u srpnju 2010. godine kada su s nestrpljenjem iščekivali svoj debi u Prvoj HNL.

Plus/minus

Iako su u ljetnom prijelaznom roku momčad napustila tri igrača koja su u prvom kolu prošle sezone na gostovanju u Rijeci bili u prvom sastavu (Bučan, Grizelj, Lojić), Split je ipak jači i iskusniji ako ćemo gledati širu sliku. Zimus su na Park mladeži "sletjeli" Ivica Križanac i Filip Marčić koji su pridonijeli ionako već prilično čvrstoj i stabilnoj splitskoj obrani, a ovog ljeta momčadi se između ostalih pridružio i otpisani Hajdukov napadač Duje Čop, koji je pogotkom protiv Domžala dao naslutiti kako je njegovo dovođenje bilo pravi potez Nenada Pralije i užeg vodstva "Crvenih".

Veliki plus svakako je i ostanak ključnih igrača (Vuković, Vidić, Budiša, Križanac, Vitaić), kao i trenera Ivana Katalinića, kojeg se često spominjalo u kontekstu novog trenera Hajduka. Svojim velikim iskustvom i mirnoćom Kate je svakako jedan od najzaslužnijih za prošlosezonski uspjeh, a ujedno i temelj za nastavak napretka i u ovoj sezoni.

Snaga/slabost

Forte ove splitske momčadi su bez ikakve dileme zajedništvo i momčadska igra. Izuzev Križanca, u momčadi praktički nema "zvijezda", svi igrači dišu kao jedno. Klub je iz dana u dan sve ozbiljniji i organiziraniji na svim razinama i to se odražava na igrače, koji se mogu koncentrirati samo na ono što pružaju na travnjaku. Pozicijski gledano, Splitovci su najjači u superiskusnoj obrani, koja golove prima vrlo rijetko i tako olakšava posao ostatku momčadi u veznom redu i napadu.

Kao što smo spominjali još i ranije u nekim prijašnjim tekstovima, najveća slabost Splita je upravo već spomenuti nedostatak "zvijezde", ili točnije rečeno, igrača prema naprijed koji će povući kada ostatku suigrača ne ide i koji će rješavati utakmice. Nedostaje i golgeter koji će po sezoni zabiti 10-15 golova (prošle godine Golubović je bio najefikasniji sa samo šest golova). Imati u svojoj momčadi puno strijelaca je svakako prednost jer protivnik nikada ne može znati odakle mu može stići najveća prijetnja, no uz jednog klasnog napadača sigurno bi bilo još lakše ostvarivati dobre rezultate.

Uspjeh/neuspjeh

S obzirom da su od ove sezone sudionici Europske lige, svaka pobjeda Splitovaca u tom natjecanju smatrat će se velikim uspjehom. Što se tiče domaćeg prvenstva, uspjehom će se okarakterizirati završetak na najmanje trećoj poziciji, istoj onoj koju su osvojili prošle sezone. Eventualni naslov prvaka ili druga pozicija ipak bi bili veliko iznenađenje.

Neuspjeh bi, pak, bio kada bi se stagniralo u razvoju kluba, kako organizacijski, tako i rezultatski. Neuspjeh bi bio kada talentirani mladci poput Ante Ercega, Ante Rebića i Marka Tešije ne bi napravili korak naprijed u seniorskom nogometu. Neuspjeh bi bio i kada klub ne bi izborio Europu. Premda iz lige ove sezone ispada čak pet klubova, teško je vjerovati da će se među njima naći i Split jer ipak se radi o klubu s puno kvalitetnijim igračima i trenerom od onih klubova koji su najizgledniji kandidati za ispadanje.

U fokusu

Ove sezone u fokusu "Crvenih" bit će mladi igrači. Prije svega, Duje Čop. Odbačeni Hajdukov napadač sigurno će biti pun motiva da dokaže svom bivšem klubu da ga se olako odrekao i da u njemu i dalje postoji ne samo veliki potencijal, već i kvaliteta. Istovremeno, Erceg i Rebić svojim su igrama koncem prošle sezone nekako zasjenili Tešiju, koji je prošle godine u ovo doba slovio za najveću splitsku nadu, i sada će sve oči ipak biti uprte u njih. Pozorno ćemo pratiti i Splitove međusobne dvoboje s Hajdukom i Dinamom s obzirom da protiv ni jednih ni drugih još uvijek nisu upisali pobjedu.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • zrinkec20.07.2011. u 13:58
    Od njih očekujem ove sezone MINIMALNO 3. mjesto
    zrinkec