Automoto

Laguna Seca za sladokusce

Lovro Štrbinić • petak, 22.07.2011.
Laguna Seca za sladokusce
Foto: EPA

Niti tjedan dana nakon utrke u Njemačkoj i povratničkog slavlja Danija Pedrose motociklistička karavana se seli na američki kontinent. Točnije, seli se samo MotoGP klasa jer je posrijedi VN SAD-a na legendarnoj Laguna Seci, a vidjet ćemo može li Jorge Lorenzo obraniti prošlogodišnje prvo mjesto.

Samo sedam dana proći će između utrke na Sachsenringu i novog kruženja Mazda Raceway stazom. Službeni je to naziv za Laguna Secu, jedno od onih mjesta gdje utrke izazivaju nešto više uzdaha nego na ostalim Velikim nagradama. Svima je vjerojatno u sjećanju dvoboj Rossija i Stonera koji se ovdje vodio prije tri sezone, a prošle je godine pred 130 tisuća navijača pobjedu odnio Španjolac Jorge Lorenzo.

Pobjeda će mu trebati i ove godine ukoliko želi nastaviti smanjivati zaostatak za Stonerom. Da bi u tome uspio morat će najbrže završiti 32 kruga duga 3610 metara te pritom izbjeći eventualnu pogrešku koja bi mu priuštila spektakularno izlijetanje kojeg se vjerojatno još sjeća iz kvalifikacija 2009. godine. Uoči nove utrke u SAD-u na tiskovnoj konferenciji je izjavio:

"Uvijek je lijepo doći u SAD. Staza je dosta različita i veoma uska na nekim dijelovima. Ima nekih izuzetno zahtjevnih dijelova, poput Corkscrewa i nekoliko brzih zavoja. Vežu me snažna sjećanja za prošlih nekoliko izdanja ove utrke, a samo sam prošle godine uspio doći do pobjede."

Inače, ovo američko trkalište sagrađeno je 1957. godine i zaista se sastoji od mnogo zahtjevnih zavoja. Španjolac je naglasio Corkscrew, koji je ujedno jedan od najpoznatijih zavoja u automoto svijetu. Riječ je o kombinaciji lijevog i desnog zavoja smještenoj na nizbrdici, a osim brojnih uzdaha oduševljenja jednom je izazvala i uzdahe razočaranja. Naime, vozeći seriju CART Gonzalo Rodriguez je na tom mjestu izgubio život zabivši se u zid.

Već je vjerojatno svima poznato da ja Laguna Seca domaćin samo MotoGP klase, a prvi put je ugostila 1988. godine. Nakon toga dogodila se i desetogodišnja pauza, ali od 2005. Rossi i društvo ponovno kruže ovim zavojima. Uz slavlje Talijana i lanjsku pobjedu Lorenza, ovdje su u zadnjih par godina pobjede upisivali Dani Pedrosa i Casey Stoner, a dva puta je na oduševljenje domaćih gledatelja najbrži bio Nick Hayden.

Kako su to, uz još nekoliko imena, najveći favoriti i ove godine, sigurno je da uzbuđenja neće izostati, a kako svi znaju kako je okusiti slast pobjede vjerujemo da će svi uložiti dodatni napor da to ponovno prožive. "Domaća Velika nagrada je uvijek nešto posebno, ali to mi ne omogućuje da budem brži. Nije idealan trenutak za nas, ali svi u Ducatiju naporno rade i imam cijelu momčad iza mene. I dalje se nadam da ove godine možemo do dobrog rezultat", riječi su Nicka Haydena koji se, baš poput Rossija, već neko vrijeme muči na Ducatiju.

Pobjednik prošle utrke, Dani Pedrosa, spomenuo je da je bilo jako malo vremena za predah, ali da će dati sve od sebe. "Želim pokušati i dobro se zabaviti. Trenutno sam još uvijek u fazi oporavka, a utrkivanje u toj situaciji je posebno teško zbog povremene boli. No, ukoliko možemo do dobrog rezultata ja ću uživati", izjavio je vozač koji je ovdje slavio 2009. godine, a vidjet ćemo mogu li Španjolci ove godine i do hat-tricka, odnosno treće uzastopne pobjede.

Utrka je na rasporedu u nedjelju u 23 sata po našem vremenu, a kvalifikacije su u isto vrijeme u subotu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!