Rukomet

Rijeka u finalu u muškoj i ženskoj konkurenciji

Sportnet • nedjelja, 24.07.2011.
Rijeka u finalu u muškoj i ženskoj konkurenciji

Europsko sveučilišno rukometno prvenstvo došlo je do samog kraja. U subotu su održane polufinalne utakmice i posljednje utakmice po skupinama u ženskoj konkurenciji, a u nedjelju se očekuju susreti u kojem će se studenti rukometaši boriti za medalje.

Posebnu važnost zadnjem danu Prvenstva daje činjenica da će, i u muškoj i u ženskoj konkurenciji, igrati Sveučilište u Rijeci.

Riječki studenti su u subotu u polufinalnoj utakmici, suprotno očekivanju mnogih, pobijedili favoriziranu ekipu Sveučilišta u Beogradu. Domaćini su vodili većinu susreta da bi zadnjih petnaestak minuta susreta Srbi uhvatili priključak i vratili se u borbu za finale. No, na krilima izvrsne i glasne publike, ekipa Sveučilišta u Rijeci je, u uraganskih zadnjih desetak minuta, došla do pobjede od 35:30. Beograđani su prema kraju susreta postajali sve nervozniji, puno su griješili, dok su naši rukometaši zbili redove u obrani, borili se za svaku loptu, u napadu zabili sve što su protivnici ponudili i zasluženo ušli u finale.

"Utakmica je bila dobra, teška i borbena. Ekipa Beograda ima jake pojedince i bila je favorit u ovom polufinalu ali mi smo dali sve od sebe i uz podršku domaće publike izborili finale. Naši nedjeljni protivnici nisu nepoznati i igraju zajedno duže od nas ali ćemo dati sve od sebe i jakom obranom pokušati doći do naslova prvaka Europe", Izjavio je Marijan Bašić koji je dao 10 pogodaka.

U drugoj polufinalnoj utakmici sastali su se Sveučilište Malaga iz Španjolske i Sveučilište Minho iz Portugala. Portugalci su od početka Prvenstva glasili za jedne od favorita i to su opravdali i u polufinalnoj utakmici. Španjolci su pružili dobar otpor u prvom poluvremenu dok su u drugom dijelu studenti Sveučilišta Minho uigrano i poletno, kao i cijelo Prvenstvo, dominirali terenom te ušli u finale s rezultatom 30:24.

"Malaga ima jako dobru obranu i jako dobro surađuju u tom segmentu igre, no brzim protokom lopte smo ih uspjeli poremetiti i okrenuti rezultat u našem smjeru. Tijekom utakmice Španjolci su većinu vremena vodili za jedan gol, ali u zadnjih 15 minuta smo pojačali obranu, zaustavili njihovog opasnog pivota i mislim da smo zasluženo ušli u finale", rekao je Gabriel Oliveira, trener portugalskog Minha.

U ženskoj konkurenciji u subotu su se igrale posljednje utakmice po skupinama, a pobjednici skupina plasirali su se u direktno finale, dok su drugoplasirane ekipe izborile nastup u utakmici za treće mjesto.

U skupini A studentice Sveučilišta u Rijeci neriješenim rezultatom sa sveučilištem Franche – Comte 36:36 izborile su prvo mjesto u skupini i tako postale najveće iznenađenje prvenstva. Riječanke su od početka bile nepoznanica. Ovo im je prvo sudjelovanje na europskim prvenstvima, a konkurencija je u posljednjih nekoliko godina je bila vrlo promjenjiva. Ipak, kako se prvenstvo bliži kraju bilo je sve jasnije da imamo ozbiljnu ekipu koja može do finala. U dramatičnoj utakmici naša ekipa, čiju okosnicu čine studentice iz dva najkvalitetnija riječka kluba Zameta i Orijenta te igračice iz poznatih istarskih rukometnih klubova, to je i potvrdila te ćemo u nedjelju gledati dvostruko riječko finale.

"Utakmica s Sveučilištem Franche – Comte bila je vrlo intenzivna i napeta i naša ekipa je jako umorna. Neriješeni rezultat nam je donio bodovnu prednost u našoj skupini te prolazak u finale i normalno da smo jako sretne zbog toga. Znamo da su Ruskinje jaka ekipa ali se nećemo predati. Ostaviti ćemo srce na parketu i nadam se da će nas doći što više ljudi podržati", izjavila je naša kapetanica Slavica Schuster.

Iz skupine B već u petak su finale izborile Ruskinje, Rostov Institute Russian State University of Trade and Economics, koje su, zbog svega demonstriranog i favoriti sutrašnjeg finala. "Sve dosadašnje utakmice smo odigrali jako dobro i pokazali smo da smo favoriti Prvenstva. Nakon svega pokazanog do sada normalno da očekujemo pobjedu protiv Sveučilišta u Rijeci", izjavila Iryna Shybanova, rukometašica ruskog Sveučilišta.

Nedjeljne utakmice za treće mjesto počinju u dvorani Centra Zamet istovremeno u 15 sati, žensko finale na rasporedu je u 17 sati, a finale u konkurenciji studenta na rasporedu je u 19 sati. Nakon finalnih utakmica slijedi ceremonija proglašenja pobjednika i službeno zatvaranje 6. Europskog sveučilišnog rukometnog prvenstva.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Rukomet
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!