Automoto

Utrka bez velikih očekivanja

Piše:Mišo Gulić • četvrtak, 28.07.2011.
Utrka bez velikih očekivanja
Foto: EPA

Ovaj vikend na rasporedu je jedanaesta utrka iz kalendara Svjetskog prvenstva Formule 1 koja će se voziti za Veliku nagradu Mađarske na stazi Hungaroring. S obzirom da je ova utrka najbliža granicama Hrvatske, nema sumnje kako će stazu pored glavnog grada Mađarske pohoditi velik broj Hrvata.

VN MAĐARSKE

Naziv staze: Hungaroring
Broj krugova: 70
Dužina kruga: 4.381 km
Dužina staze: 306.630 km
Rekord kruga: 1:19.071 - Michael Schumacher (2004)

Raspored:
Petak, 29. srpnja: 1. slobodni trening - 10:00 h
Petak, 29. srpnja: 2. slobodni trening - 14:00 h
Subota, 30. srpnja: 3. slobodni trening - 11:00 h
Subota, 30. srpnja: kvalifikacije - 14:00 h
Nedjelja, 31. srpnja, utrka - 14:00 h

Unatoč činjenici kako mađarski Grand Prix ima tradiciju koja egzistira još od tridesetih godina prošlog stoljeća, pravu popularnost stekao je padom željezne zavjese, što potvrđuje i podatak o 200 tisuća posjetitelja na prvoj utrci 1986. godine kada je slavio Nelson Piquet. Velik interes gledatelja u Istočnoj Europi utrku je održao sve do današnjih dana.

Pretjecanje na stazi Hungaroring postalo je prava umjetnost pa se stoga kvalifikacije označavaju kao jedan o ključnih detalja cijelog vikenda. Dodatan problem vozačima stvara i pijesak kojeg vjetar nanosi na samu stazu, što često biva problemom u prva dva dana. Ključan će biti i setup bolida, jer u Mađarskoj se dosta oštro vozi preko pasica te ulazak u posljednji zavoj pred startno-ciljnom ravninom.

JESTE LI ZNALI...

... da je Zsolt Baumgartner jedini Mađar koji je odvezao domaći Grand Prix i to u Jordanu 2003. odnosno Minardiju godinu dana kasnije?
... da 98,2 posto stanovnika govori Mađarski, a samo 1,8 posto govori nekim drugim jezikom
... da najviši vrh Mađarske iznosi tek 1,014 m

Mnogi će reći kako je ovo "Monte Carlo sa zonama za izlijetanje" i stoga ne treba očekivati spektakularne dvoboje kao što je to bio slučaj u prethodnim utrkama. Iako, sumnjam da će se itko buniti ukoliko nas sama utrka demantira i ponudi nam spektakl na razini prošlotjednog.

Međutim, i takva je ponudila dvije utrke koje su se svima urezale u pamćenje. Prva je bila 1990. godine kada je Belgijac Thierry Boutsen slavio ispred Ayrtona Senne za tek 0.3 sekunde, a druga je bila pobjeda Damona Hilla koji je u Arrowsu senzacionalno prošao pored Michaela Schumachera, ali u posljednjem krugu bio je prisiljen odustati zbog kvara i tako priča ipak nije dobila happy end.

Najviše pobjeda zabilježio je Michael Schumacher koji je slavio u četiri navrata, dok je od aktualnih imena njemu najbliži Lewis Hamilton s dvije pobjede. Najviše konstruktorskih pobjeda zabilježila je momčad McLarena s devet trijumfa. Prošle sezone slavio je Mark Webber ispred Fernanda Alonsa i Sebastiana Vettela.

SPORTNETOVA PROGNOZA

1. Lewis Hamilton
2. Sebastian Vettel
3. Fernando Alonso

U najavi utrke Mark Webber odigrao je "na sigurno" i o samoj stazi govorio je u superlativima: "Mišljenja sam kako je Hungaroring jedna od staza na kojoj vozači najviše uživaju. iako u proteklim godinama nije bilo previše pretjecanja, treba vidjeti hoće li DRS donijeti kakvu promjenu. Mojoj momčadi odgovara konfiguracija staze i ovo je prilika da prije ljetne stane uzmemo mnogo bodova."

Njegov momčadski kolega Sebastian Vettel bio je nešto objektivniji, ali ne sumnja u dobar rezultat: "Ovo je vrlo zahtjevna utrka i temperatura zna biti ubitačna. Staza je poprilično grbava i ne nudi mjesto za predah. Jedino mjesto za pretjecanje je prvi zavoj, ali za taj pothvat potrebno je dobro izići iz posljednjeg i uhvatiti idealnu liniju. Sve u svemu, jako teško."

Krug stazom sa Sebastianom Vettelom:

Favorit vikenda

Lewis Hamilton

Nema sumnje kako je prošlotjedna pobjeda napunila Britanca sa silnim samopouzdanjem, ali i potvrdila dobru formu McLarena. Iako je uvijek prilično smjelo u ovoj rubrici ikoga pretpostaviti Sebastianu Vettelu i moćnom Red Bullu, ovo je posljednja prilika za kakav takav priključak u bodovnom smislu, stoga ne treba sumnjati kako će konkurencija pokušati sve ne bi li u tom naumu i uspjela.

Van forme

Jenson Button

Nakon pobjede u Kanadi Jenson Button nije nastavio s predstavama na tom nivou, a unatoč činjenici kako ne snosi najveću krivicu za loše rezultate, jer sjećamo se otpadnutog kotača u Silverstoneu, rezultati posljednje tri utrke istaknuli su ga kao glavnog favorita ove rubrike. No, ne treba sumnjati kako će Button brzo uhvatiti pozitivan niz, a prva prilika je staza u Mađarskoj.

Vremenska prognoza

Netipično za Mađarsku u petak je najavljena naoblaka i velika mogućnost padalina, dok bi se u subotu vrijeme trebalo biti dosta stabilnije i bez oborina. na dan utrke očekuje se vedro vrijeme uz maksimalnih 25 stupnjeva.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • nido28.07.2011. u 17:54
    ...ma DRS ce donjet dosta zanimljivosti jer sa njim ce bit mnogo preticanja koja su ovdje jako teska i mislim da ce biti puno odustajanja...mislim da ce ove sezone jedino Valencia ostat dosadna...i jedva cekam nedjelju, najjace mi je ovako kad spoje dva za redom vikenda a onako tesko docekam... [više na forumu]
    nido
  • Obrisan korisnik28.07.2011. u 16:27
    cuj dosadna,sjetite se malo utrke od prije par sezona kad je Buton svoju prvu pobjedu slavio bas ovdje,jest da je bila kisa,al najbolja utrka koju sam ja gledo
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.07.2011. u 15:33
    Zna li autor kad je pala 'zeljezna zavjesa'?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.07.2011. u 15:15
    Zašto uvijek kao favorita vikenda stavljate pobjednika prošle utrke? Tako ziheraški bih i ja mogao davati prognoze.
    Obrisan korisnik