Tenis

Karlo stao među posljednjih 16

Ivor Krapac • četvrtak, 11.08.2011.
Karlo stao među posljednjih 16
Foto: Davor Sajko

Poslije uspješnih ponedjeljka i srijede, četvrti dan Masters 1000 turnira u Montrealu nije počeo dobro za hrvatske adute. Ivo Karlović je prvi bio na terenu u osmini finala, a na toj prepreci se prejakim pokazao sedmi nositelj, Čeh Tomaš Berdych...

Ivo Karlović oprostio se od ovogodišnjeg turnira u Kanadi porazom od Tomaša Berdycha. Sedmopostavljeni Čeh opravdao je ulogu favorita sa 6:3 i 7:6(2), slavivši u meču sa samo jednim breakom, u njegovu korist u četvrtom gemu prvog seta. U drugoj dionici išlo se sa servisom, a deveti tenisač svijeta došao je na svoje u tie-breaku, u kojem je ostavio Karla bez puno šansi.

Za početak meča, Čehu nije išlo jednostavno na servisu, s okretanjem 15:30 u prvom i trećem gemu. Nakon što je to izvukao, Berdych je stekao ključnu prednost kod vodstva od 2:1, kada je, uz vlastito dobro reterniranje, dobio i Karlovu pomoć s dva promašena voleja u situacijama koje su nudile više, pogotovo kod 15:40, kada je zapucao vrlo izgledni forhend-volej nakon dobrog prvog servisa.

Kod vodstva od 3:1, Čeh je izvukao težak servis-gem u kojem je spasio i jednu Karlovićevu break-loptu, da bi Ivo novu šansu za break imao kod Berdychovih 5:3, ponovno bez realizacije. U petom gemu se sedmi nositelj izvukao napadom forhendom nakon dobrog prvog servisa, dok je na servisu za set kod 5:3 break-loptu anulirao asom.

Berdych je igrao dobro, a Ivo nije mogao biti najsretniji vlastitim izdanjem u prvom setu. Bilo je previše voleja koji nisu izgledali dobro, iako nisu svi bili teški, dok je servisom dobio premalo besplatnih poena - iako za to treba odati priznanje i Čehu, koji je reternirao jako kvalitetno.

U nastavku je četvrti hrvatski reket bio čvršći, barem do tie-breaka, a najbolju priliku za sretniji ishod imao je kod vodstva od 2:1, kada je došao do 15:40. No, iako su to bile dvije break-lopte, ne može se reći da je u toj situaciji Ivo išta propustio. Berdych je zabio tri asa u nizu i potom iskoristio gem-loptu dobrim napadom forhendom iza drugog servisa.

Uoči tie-breaka, Ivo je ostao čvrst u dva gema u kojima je Čeh imao break-lopte, jednu kod 3:3, a još dvije nepovezane kod 5:5. Posljednja Karlova šansa dogodila se u 12. gemu, u kojem se Berdych mučio s prvim servisom, ali hrvatski adut nije iskoristio što je došao do 0:30 i iza toga u nekoliko poena igrao protiv suparnikovog drugog servisa. Sedmi nositelj na koncu je držao za 6:6 bez suočavanja sa set-loptom.

U tie-breaku nije bilo dvojbi tko će se radovati na kraju. Iako je ispustio rani mini-break prednosti, s ranih 2:0, sedmopostavljeni Čeh više nije zadrhtao nakon što se Karlo vratio do 2:2. S pet poena u nizu, tri protiv servisa, dovršio je svoj put do četvrtfinala, u kojem je moguć susret s još jednim Hrvatom. Berdych će u petak dočekati boljeg iz dvoboja Ivana Dodiga i Srbina Janka Tipsarevića, koji igraju kasnije.

ATP Masters 1000 Montreal, 11.8.2011., osmina finala: Berdych (Češka, 7) - Karlović (Hrvatska) 6:3, 7:6(2).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!