Automoto

Brno donosi nova uzbuđenja

Lovro Štrbinić • petak, 12.08.2011.
Brno donosi nova uzbuđenja
Foto: EPA

Nakon uobičajene ljetne stanke na "posao" se vraćaju MotoGP vozači, a sljedeća postaja Svjetskog prvenstva je Velika nagrada Češke koja će se održati u Brnu. Vodeći Casey Stoner će na njoj pokušati na sigurnoj udaljenosti zadržati Španjolca Jorgea Lorenza, ponajveću prijetnju za naslov prvaka.

Deset postaja Svjetskog prvenstva u MotoGP klasi je za nama, što znači da se nalazimo u drugom dijelu sezone. Poslije prvih deset utrka najviše bodova, 193, prikupio je Casey Stoner na svojoj Hondi, a kao najveća prijetnja Australcu izdvojio se prošlosezonski prvak Jorge Lorenzo. Vjerojatno bi za sam vrh konkurirao i Dani Pedrosa, no njega je ozljeda udaljila od ozbiljnije borbe za ukupnu pobjedu.

No, to ne znači da na ovoj stazi, baš kao i na prethodnima, neće biti u konkurenciji za sam vrh poretka. Dapače, tri navedena imena mnogi vide kao glavne kandidate za postolje, odnosno ponavljanje prošlosezonskog rezultata, u Brnu, mjestu koje je automoto događajima domaćin još od 1930. godine. Tada se vozilo po ulicama naselja i dijelovima grada, a od 80-ih godina prošlog stoljeća vozači jure novosagrađenom stazom.

Cilj novog automotodroma bio je privlačenje Formule 1 u Češku, a sama utrka je kroz godine postala veoma popularna kod vozača, ali i gledatelja. Tijekom vremena je doživjela neke sitne promjene, a posljednja vrijedna spomena zbila se 1996. godine, devet godina nakon izgradnje. Sam kompleks nalazi se dvadesetak kilometara od istoimenog grada te nekih 200 kilometara od češke prijestolnice.

Staza je duga 5403 metra i sastoji se od šest lijevih i osam desnih zavoja. Najduža ravnica na 15 metara širokom asfaltu iznosi 636 metara, a najveću brzinu ovdje je zabilježio Max Biaggi 2004. godine. Talijan je tada na Hondi jurio 311,2 km/h, no rekord staze u rukama je Valentina Rossija. 2009. on je u kvalifikacijama postavio letvicu na 1:56,145, a ove godine će zasigurno biti onih koji će priželjkivati rušenje tog dosega.

Najveći favoriti su prethodno spomenuti, a uoči radnog vikenda Casey Stoner, koji ima 20 bodova prednosti pred Lorenzo, je izjavio: "Osjećam se odmorno i spreman sam za drugi dio sezone. Radujem se dolasku u Brno jer je to staza na kojoj sam uvijek uživao, a s rezultatima koje smo imali u prošlosti nadam se da možemo do novog dobrog rezultata. Mislim i da će Jorge biti dobar pa ću morati pripaziti na njega. Sigurno je da ćemo pokušati doći do pobjede, a u najmanju ruku do novih važnih bodova."

Australac je u kraljevskoj klasi u Brnu slavio 2007. godine, a prije godinu dana je upisao treću poziciju. Tad je ispred njega bio Pedrosa, još jedan od onih koji se nada novom dobrom nastupu. "Motor me ove godine dosta dobro služi pa se nadam da možemo ostvariti dobre rezultate i ostvariti poneku pobjedu u drugom dijelu sezone. Brno je staza koju volim, slavio sam tamo u slabijim klasama te zabilježio nekoliko postolja u MotoGP klasi. Borba za prvo mjesto za mene je izazov i zaista sam veoma motiviran", riječi su Španjolca koji se vrlo brzo nakon oporavka od ozljede vratio u borbu za najviše pozicije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!