Tenis

Đoković ekspresno do Tsonge

Vedran Babić • subota, 13.08.2011.
Đoković ekspresno do Tsonge
Foto: Duje Bonačić

Kompletirani su svi četvrtfinalni mečevi u Montrealu na turniru iz serije Masters 1000. Prvi nositelj Novak Đoković deklasirao je Gaela Monfilsa, no zasigurno teži ispit slijedi mu u polufinalu gdje ga čeka Jo - Wilfried Tsonga. Srbiju će u polufinalu predstavljati i Janko Tipsarević, koji će put do finala tražiti preko Mardyja Fisha...

Samo 73 minute proveo je na terenu Novak Đoković u pobjedi protiv Gaela Monfilsa (6:2, 6:1). Francuz se dobro držao u prva četiri gema poslije kojih je rezultat bio 2:2, no onda je svjetski broj jedan ubacio u višu brzinu i odjurio do uvjerljive pobjede, sedme u isto toliko međusobnih dvoboja s Monfilsom na Touru.

U samoj završnici meča Monfils se, u nedostatku pravih rješenja za suparnikovu igru, prepustio zafrkanciji i pružanju showa, na što je publika odgovorila pozitivno. Na Đokovićevu servisu za meč kod 5:1 Monfils je imao i break loptu, atmosfera na tribinama se zahuktala, no do produljenja meča nije došlo.

Đoković se tako svojom 51. pobjedom u sezoni probio do polufinala u kojem će zaigrati protiv Joa - Wilfrieda Tsonge. On je u prilično izjednačenom meču protiv Nicolasa Almagra realizirao svoje šanse i slavio sa 6:4, 6:4. Iskoristio je dvije od tri break prilike, dok je Almagro ostao bez breaka iz tri pokušaja, sva tri u posljednjem gemu meča.

Tsonga je priznao kako ga je meč protiv Rogera Federera dan ranije jako izmorio. "Nedostajalo mi je energije i zato sam se odlučio koncentrirati prvenstveno na držanje vlastitog servisa, dok protiv servisa nisam baš u svakom gemu išao punom snagom. Na taj način sam mogao čuvati preostalu energiju."

Đoković - Tsonga 3:5

Jo - Wilfried Tsonga jedan je od rijetkih koji je do sada čak pet puta uspio pobijediti Novaka Đokovića. Nakon što je Srbin slavio u finalu Australian Opena 2008., Francuz je uzvratio s četiri uzastopne pobjede kroz 2008. i 2009. godinu. Đoković je potom slavio u Indian Wellsu 2009., Tsonga prošle godine u Melbourneu, a Nole ponovno ove godine u polufinalu Wimbledona. Taj dvoboj bio je ujedno i njihov jedini koji se nije odigrao na tvrdoj podlozi. Unatoč pozitivnom omjeru, Tsonga je autsajder u subotnjem okršaju. Ne samo zbog Đokovićeve nevjerojatne forme i trenutne kvalitete, već i zbog činjenice da Francuz očito osjeća posljedice iscrpljujućeg meča s Federerom.

U meču koji je više sličio na neki meč s WTA Toura Mardy Fish je sa 6:3, 6:7 (8), 6:0 izbacio Stanislasa Wawrinku. Naime, od 27 odigranih gemova (ne računajući tie break), njih 15 osvojeno je breakom (Fish 10, Wawrinka 5), od čega osam u drugom setu.

"Uvjeti su učinili teren vrlo sporim i ni ja ni on nismo uspijevali osvojiti taj posljednji poen na servisu. Drugi set je bio vrlo čudan za obojicu. Nismo mogli zadržati servis ni da nam je život ovisio o njemu, no zato smo reternirali dobro. To je valjda pozitivno. Osobno sam znao da igram kako treba, samo je nedostajala egzekucija. Drago mi je što mogu ići dalje i pokušati popraviti svoj servis za idući meč", rekao je Fish.

U polufinalu šesti nositelj igrat će protiv nepostavljenog Janka Tipsarevića, koji je iskoristio ispadanje Rafaela Nadala i iz donjeg se doma ždrijeba domogao polufinala. Nakon što je eliminirao našeg Ivana Dodiga, u dva je seta bio bolji i od sedmog nositelja Tomaša Berdycha (6:4, 6:4).

Ono što je posebno značajno u ovoj pobjedi je podatak da je Beograđaninu ovo prvi plasman u polufinale na turnirima iz ove kategorije te da će od ponedjeljka po prvi put u karijeri na ljestvici osvanuti među 20 najboljih tenisača svijeta.

ATP Masters 1000 Montreal, četvrtfinale:
Đoković (Srbija, 1) - Monfils (Francuska, 5) 6:2, 6:1
Tsonga (Francuska, 13) - Almagro (Španjolska, 8) 6:4, 6:4
Fish (SAD, 6) - Wawrinka (Švicarska, 14) 6:3, 6:7 (8), 6:0
Tipsarević (Srbija) - Berdych (Češka, 7) 6:4, 6:4

Parovi, četvrtfinale:
B. Bryan/M. Bryan (SAD, 1) - Bopanna/Qureshi (Indija/Pakistan, 5) 3:3, predaja Bopanna/Qureshi
Berdych/F. Mayer (Češka/Njemačka) - A. Murray/J. Murray (VB) 6:4, 6:4
Llodra/Zimonjić (Francuska/Srbija, 4) - Fyrstenberg/Matkowski (Poljska, 7) 3:6, 6:3, 11-9

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaATP Tour

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.08.2011. u 01:39
    @MARKECjesi li ti negde procitao da sam ja rekao da je nole bolji od rogera ili rafe?samo sam napisao da je ovakav nivo tenisa koji trenutno igra do sada nevidjen...onda se nadovezao jedan " poznavalac" tenisa sa nekim bezveznim linkom(koji sigurno nije gledao sinocnji mec sa monfilsom),i onda je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.08.2011. u 23:54
    Slažem se s tobom da je današnji tenis najkvalitetniji ikad,ali govoriti da je Roger osvajao titule samo zato je jer je imao po tebi slabije protivnike je u najmanju ruku smiješno.Ovo što Nole radi ove godine je nevjerojatno i stvarno dosad neviđeno ali budimo realni,govoriti da je on bolji od rafe... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • PeroH13.08.2011. u 14:55
    Ok u pravo si, pobijedio si. Sad možeš trčat oko kuće i vikati viiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.
    PeroH
  • Obrisan korisnik13.08.2011. u 14:36
    ok,google"neprijatelju"...a da li su statisticki podaci,ako kazem ono sto tvrde svi bivsi sampioni,da je danasnji tenis najkvalitetniji do sada....lako je osvajati titule,kada je tenis u prvoj polovini ove decenije bio najlosiji u istoriji
    Obrisan korisnik
  • PeroH13.08.2011. u 14:30
    Google je tvoj prijatelj, a mogao bi se malo i sa logikom počet družiti. Veliki GS turniri ne postoje kolko god ti tvrdoglavio s time. Postoji Grand Slam. Točni su statistički podaci, a baratat ARGUMENTIMA(ili kako ih ti zoveš tvrdnjama) što bi bilo kad bi bilo je krajnje neozbiljno i tu u biti... [više na forumu]
    PeroH