Liga prvaka, Kvalifikacije, 4. pretkolo, 17.08.2011, 20:45 h, Stadion u Maksimiru
Suci: Pedro Proença, Tiago Trigo, Ricardo Santos (Portugal)
Dinamo
Dinamo
Jorge Sammir 4', 60' (11m)
Ante Rukavina 56'
Fatos Beqiraj 85'
4:1(1:1) Malmö
Agon Mehmeti 17'
Malmö

Video: Plavi stroj pregazio Šveđane

Damir Žbulj • srijeda, 17.08.2011.
Video: Plavi stroj pregazio Šveđane
Foto: Kristijan Komarica

Fantastičnu izvedbu nogometaša Dinama vidjeli smo večeras u Maksimiru. Nakon ranog vodstva, Šveđani su iznenadili pogotkom u 17. minuti za izjednačenje, međutim, nakon toga na terenu je postojala samo jedna ekipa. Malmö je odolijevao do odmora, ali u nastavku golovima Rukavine, maestralnog Sammira, koji je igrao svoju 50. europsku utakmicu za zagrebački klub, te Beqiraja Dinamo može mirno otići na uzvrat i nadati se plasmanu u ovosezonsku Ligu prvaka.

Malmö
Dinamo
Malmö
5
(do 87')
10
(do 90'+2')
99
(do 61')
Pričuvni igrači
18
90'+2'
Trener
Krunoslav Jurčić
25
Dušan Melicharek
4
Daniel Andersson
5
Miljan Mutavdžić
(do 66')
6
Markus Halsti
7
Daniel Larsson
9
Wilton Figueiredo
(do 66')
10
Jilcan Hamad
15
Pontus Jansson
17
Ivo Pekalski
21
Jimmy Durmaz
24
Agon Mehmeti
(do 74')
Pričuvni igrači
 
Jeffrey Aubynn
66'
 
Dardan Rexhepi
66'
2
Ulrich Vinzents
74'
Trener
Rikard Norling

Nakon gotovo 12 godina čekanja najelitnije europsko nogometno natjecanje na korak je od zagrebačkog Maksimira. Još je u prošlom mileniju bila ta davna 1999. godina, kada je Dinamo bio u društvu jednog Manchester Uniteda, a sadašnji strateg Modrih, Kruno Jurčić sudjelovao je tada kao igrač u toj europskoj avanturi i sigurno je današnjoj ekipi znao prenijeti djelić te atmosfere.

Stajali su zagrebačkom Dinamo na putu do Lige prvaka svih ovih godina i Milan i kijevski Dinamo pa Arsenal, Werder, Šahtar, a u najsvježijem sjećanju ostali su posrtaji od Red Bulla i Šerifa. Ove sezone 'preskočeni' su Neftči i Helsinki te je Dinamo samo još protiv Malmöa, u dvije utakmice, morao pokazati svoju kvalitetu i preko Šveđana izboriti plasman u europsku nogometnu elitu.

Dvojbe oko sastava kojim se Dinamo trebao suprotstaviti Šveđanima Jurčić je riješio postavljanjem Ibaneza od prve minute, a ne povratnika Cufrea, kako se možda očekivalo. Odustao je pomalo strateg Modrih od svog karakterističnog 'romba', zaigrali su kao defenzivni vezni Calello i Badelj, ispred njih su bili Leko i Sammir, dok je mjesto u napadu, uz očekivanog Rukavinu, pomalo iznenađujuće dobio Krstanović, ispred Beqiraja.

Ugodna večer i odlična atmosfera na tribinama potaknuli su domaći sastav da od prve minute krene silovito prema suparničkim vratima, kako bi u što ranijoj fazi utakmice stigao do pogotka. Za Dinamo utakmica nije mogla započeti na bolji način. Pritisak na protivničku posljednju liniju, kojeg forsira zagrebački sastav, urodio je plodom već u četvrtoj minuti utakmice. Rukavina je isprovocirao loše ispucavanje vratara Melichareka, lopta dolazi do Leke na desni bok. Nakon ubacivanja i još jedne loše reakcije obrane dolazi do Sammira, koji s desetak metara, neometan, neobranjivo puca i pogađa mrežu švedskog sastava.

Postignuti pogodak unio je još malo živosti u igru zagrebačkog sastava, Ibanez je u osmoj minuti opasno pucao, ali ulogu braniča preuzeo je Calello, kojeg lopta pogađa na putu do gola protivnika, dok je samo četiri minute kasnije Badelj dugačkom loptom odlično pronašao Leku u kaznenom prostoru, ali i njegov udarac nakon bloka završava samo u korneru.

Gosti su prvi puta opasni pred golom Dinama u 13.minuti, kada Larsson, bježi Tonelu, ali u posljednji trenutak loptu ispred njega kupi Kelava. Zagrepčani nisu izgleda ozbiljno shvatili ovu prijetnju pa već u 17. minuti stiže ih kazna za opušteniju igru zadnje linije obrane. Agon Mehmeti pobjegao je Ibanezu, i snažnim prizemnim udarcem s ruba kaznenog prostora matirao nemoćnog Kelavu.

Od šoka primljenog pogotka Dinamo se oporavljao u narednim minutama, a prvi puta su Modri zaprijetili već u 26. minuti. Rukavina je potegnuo po lijevoj strani, odlično pronašao kapetana Badelja na rubu 16-erca, ali njegov udarac lijevom nogom odlazi ravno u vratara. Zaredao je Dinamo tada s prilikama i pravo je malo čudo kako nisu do poluvremena stigli ponovno do prednosti. Sammir u 32. minuti zamalo je prebacio gol Šveđana, samo minutu kasnije Rukavina, nakon lijepe minijature u kaznenom prostoru, uputio je mlak udarac.

Nije Dinamo posustao niti u posljednjih pola sata prvog dijela, a posjed lopte je u tim trenucima bio 'debelo' na strani Dinama. Krstanović u 38. minuti previše je oklijevao ispred protivničkog vratara, Sammir je minutu kasnije prevario dvojicu svojih čuvara, ali udarac iskosa s lijeve strane 16-erca Melicharek odlično brani. Šteta što na odbijenu loptu nije nitko natrčao i pospremio ju u mrežu.

U samoj završnici prvih 45 minuta mogli su Dinamovi nogometaši u još dva navrata do drugog pogotka. Sammirov udarac s ruba kaznenog prostora, vratar vadi ispod grede i šalje u korner, da bi Badelj u posljednjoj minuti fantastično pucao s 18 metara, ali lopta odsjeda na lijevoj vratnici švedskog gola. Nevjerojatan je način na koji su gosti stigli do pogotka, a još je nevjerojatnije kako nogometaši Dinama nisu uspjeli zabiti još koji pa se na odmor ipak odlazi samo s 1:1.

Nastavak utakmice započeo je u mirnijem ritmu da bi u 56. minuti Maksimir ponovno proključao. Ibanez je prošao po svojoj strani, odlično je vidio Rukavinu u kaznenom prostoru, koji je manirom vrhunskog golgetera podmetnuo nogu i neobranjivo loptu skrenuo u protivničku mrežu.

Nije se Dinamo zaustavio na drugom pogotku. Samo tri minute kasnije Sammir, koji je igrao svoju 50. euro-utakmicu za zagrebački sastav, odlično ulazi u kazneni prosotr gostiju, vratar ga ruši, a sudac je morao pokazati na najstrožu kaznu. Sammir je bio i siguran realizator, loptu je poslao u jednu stranu, vratar se bacio na drugu i to je bilo velikih 3:1 za Modre.

Ušli su u završnici susreta i Kovačić i Beqiraj, koji je i dokrajčio Malmö pet minuta prije kraja utakmice. Sammir je fantastično povukao kontru, odlično uočio Beqiraja, koji snažnim udarcem i četvrti put šalje Melichareka po loptu u mrežu. Otvarala se Dinamu prilika za još koji pogodak u samoj završnici, Sammir je uz ovacije napustio teren u sudačkoj nadoknadi, no, rezultat se na kraju ipak zaustavio na uvjerljivih 4:1, a moglo je bit i još uvjerljivije.

Teško se može reći da Dinamo u uzvratu čeka samo formalnost, ali nakon ovakve partije možemo samo citirati riječi Krune Jurčića nekoliko dana prije ove utakmice: "Ne vidim kako nam Liga prvaka može pobjeći".

Liga prvaka, kvalifikacije

4. pretkolo

Arsenal1:0Udinese
København1:3Viktoria Plzeň
Twente2:2Benfica
Lyon3:1Rubin Kazan
BATE Borisov1:1Sturm Graz
Maccabi Haifa2:1Genk
Bayern2:0Zürich
Odense BK1:0Villarreal
Wisła Krakov1:0APOEL
Dinamo4:1Malmö
APOEL3:1Wisła Krakov
Genk3:1 **Maccabi Haifa
Zürich0:1Bayern
Villarreal3:0Odense BK
Malmö2:0Dinamo
Rubin Kazan1:1Lyon
Benfica3:1Twente
Viktoria Plzeň2:1København
Sturm Graz0:2BATE Borisov
Udinese1:2Arsenal

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.08.2011. u 09:44
    Svaka Cast!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.08.2011. u 09:39
    Uhh kakva tekma , ehh pretostavljam da vas je onaj gol Mehmetia posjetio na Salpingidisa i Paok ali Dinamo je sada nezaustavni plavi stroj
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.08.2011. u 08:42
    Sve čestitke Kruni i igračima a i kondicijskim trenerima koji su očito odradili posao vrhunski! Uglavnom svi se slažemo s prodajom 2 najbolja igrača ali tek na zimu ili kasnije, jer nema smisla osigurati skupinu LP i oslabiti si ekipu. Inače sam bio protiv prodaje igrača, ali sad valjda od ove... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.08.2011. u 08:30
    Ja mislim da neće biti prodaje prije zime ili u slučaju dobrih rezultata u skupini čak ni cijelu sezonu. A to što će na kraju sezone otići dva igrača je već poznata situacija. Već smo navikli. Bitno je ući u skupinu LP i tamo dobro odigrati, a ZM će se pobrinuti da u toj skupini igraju i Badelj i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.08.2011. u 08:28
    Za Rukija i Beću se slažem, ali Calello je sinoć bio car! Odigrao je na vrhunskoj razini i pokazao da se na njega isto definitivno može računati!
    Obrisan korisnik

Liga prvaka, kvalifikacije

4. pretkolo

Arsenal1:0Udinese
København1:3Viktoria Plzeň
Twente2:2Benfica
Lyon3:1Rubin Kazan
BATE Borisov1:1Sturm Graz
Maccabi Haifa2:1Genk
Bayern2:0Zürich
Odense BK1:0Villarreal
Wisła Krakov1:0APOEL
Dinamo4:1Malmö
APOEL3:1Wisła Krakov
Genk3:1 **Maccabi Haifa
Zürich0:1Bayern
Villarreal3:0Odense BK
Malmö2:0Dinamo
Rubin Kazan1:1Lyon
Benfica3:1Twente
Viktoria Plzeň2:1København
Sturm Graz0:2BATE Borisov
Udinese1:2Arsenal

Izdvojeno