Nogomet

Otpali još Petrić, Rakitić i Pamić

Iz Sheratona:Borna Rupnik • srijeda, 24.08.2011.
Otpali još Petrić, Rakitić i Pamić
Foto: Davor Sajko

Hrvatski izbornik Slaven Bilić objavio je u srijedu popis kandidata za predstojeće kvalifikacijske utakmice protiv Malte i Izraela. Sa šireg popisa, uz ozlijeđenog Olića, otpala su još trojica, a izbornik je prokomentirao brojne teme, poput Kelave, Sammira, Šimunića, Modrića i Pranjića...

Hrvatska nogometna reprezentacija odradit će 2. i 6. rujna nove kvalifikacijske dvoboje na putu prema Poljskoj i Ukrajini. Protivnici su Malta, u gostima, te Izrael u Zagrebu. U najavi utakmice izbornik Slaven Bilić ne bježi od činjenice da našim najboljim nogometašima igra isključivo osvajanje sva tri boda.

"Čuo sam se s Modrićem, čist je u glavi, odluka o klubu je van njegove moći. Motiviran je i dobar. Provjerio sam i mogućnost da mu zabrane u Tottenhamu dolazak na okupljanje reprezentacije - to nije izvedivo. Dopustit ću si u Modrićevo ime reći da je glavni razlog za neigranje protiv Manchester Uniteda njegova nezaliječena ozljeda".

"Došli smo do finiša kvalifikacija i ulazimo u njih s velikom dozom optimizma i samouvjerenosti. Kroz razgovore s igračima i analizu protivnika stekli smo ogromnu vjeru u sebe. Pobjedama možemo ostvariti cilj i na kraju prvim mjestom proći na Europsko prvenstvo", kaže.

Imperativ pobjede neće sputati reprezentaciju: "Svaka grupa je teška, ali mi ćemo napraviti ono što se od nas traži. Pritisak je veći jer je kraj bliže, ali navikli smo na njega još od prvih kvalifikacija i Moskve. Samo nas još više motivira, nama ta situacija odgovara".

"Maksimalno angažirano i ozbiljno ćemo pristupiti utakmici s Maltom i očekujemo pobjedu. Sastav će biti najjači, kao da nema Izraela, što je objektivno teža utakmica. No, svjesni smo svega što se može dogoditi na jednoj nogometnoj utakmici. Tako ćemo pristupiti svim preostalim utakmicama. Pustimo 2005. godinu, oni su i u zadnjim utakmicama dosta pokazali. Nije ta Malta ona Malta od prije 20 godina. Ali mi smo bolji i to moramo pokazati na terenu", nastavio je Slaven Bilić.

"Pranjić je napravio ozbiljan gaf, težak prekršaj, zato je kazna bila onakva. Po mišljenju mnogih kompetentnih, i mom osobno, to je bila jedina logična kazna. On svojim ponašanjem nije povrijedio mene ili Asanovića, nego instituciju hrvatske nogometne reprezentacije. Imamo jasne principe i ponosni smo na svoju odluku.

"Njegova je kasnija reakcija bila jednako jasna i čvrsta kao moja kazna. Pokazao je javno da mu je žao, da mu je stalo i ispričao se. Radi se o dobrom momku, dobrom sportašu, uzornom do ovog incidenta. Kaznu smo mu, dakle, smanjili na ove dvije utakmice i u sljedećim okupljanjima bit će tretiran kao da se ništa nije dogodilo, kao i svi drugi hrvatski nogometaši".

Nedavno objavljen širi popis igrača skraćen je 20 igrača, s istom trojicom vratara. Otpali su teže ozlijeđeni Ivica Olić, zatim Mladen Petrić, Ivan Rakitić i Manuel Pamić. Bilić je obrazložio izostavljanje napadača HSV-a i veznog igrača Seville.

"Petrić i Rakitić su naše okosnice, a objasnio sam im svoju odluku. Rakitićev oporavak je trajao nešto dulje, na širem spisku je bio zbog mogućnosti da do sada već odigra poneku utakmicu. To se nije dogodilo i on je van natjecateljskog ritma. Drago nam je da se vraća i da je sanirao ozljedu i čekamo da se vrati u reprezentaciju u natjecateljskom ritmu. Sada je još prerano".

"Napadače nismo htjeli nagomilavati, a kada još dodamo ofenzivne vezne, stožer je odlučio da su pozvani trenutačno najbolji i da nam odgovaraju u svim varijantama. S njima smo pokriveni u svakoj situaciji", kaže.

Ivici Oliću mogao je samo poželjeti što brži oporavak: "Njegova ozljeda nema veze s onom starom. Došla je u vrlo nezgodno vrijeme, nakon velike stanke".

Posebno je pitanje bilo vezano uz Ivana Kelavu, Dinamovog vratara koji je odigrao veliku ulogu u prolazu u Ligu prvaka. U Švedskoj je obranio nekoliko vrlo teških udaraca, no izbornik će ga još testirati:

"Pitao me Josip Šimunić hoće li mu povratak u HNL kompromitirati njegove šanse u reprezentaciji. Jasno da neće, ja s nestrpljenjem očekujem da počne igrati u kontinuitetu, za bilo koji klub. Da je situacija s nekim igračima idealna - nije, ali to će se riješiti. Primjerice, Kranjčar trenutačno ima kontinuitet nastupa. Slična je situacija od početka našeg mandata, nisu uvijek svi igrali za klubove, samo se preko toga prelazilo kada smo pobjeđivali, makar smo i tada govorili da to nije dobro".

"Kelava je pokazao klasu, jedan je od najzaslužnijih, ako ne i najzaslužniji za uspjeh Dinama. Mene izuzetno veseli njegovo sinoćnje izdanje. Svojom je zaslugom ušao u reprezentaciju - Runje nažalost nije našao klub - a dolazi kao treći vratar. Ima sedam dana treninga u našem taboru da se nametne. Naš broj jedan zasad je Pletikosa".

Bilić je još jednom zamoljen da prokomentira eventualni poziv Sammira u reprezentaciju, kao i medijske napise o tome da se iz klubova guraju pojedini igrači u nacionalnu selekciju.

"Bio sam jasan poslije utakmice u Dinama i Malmöa u Zagrebu. Kada Sammirove partije budu stalno na toj razini, onda će konkurirati za reprezentaciju, čim dobije pravo nastupa. A svatko u klubovima ima svoje mišljenje, no kada to dolazi iz Dinama ili Hajduka odmah ima jači odjek u medijima. Ja sam jedini koji odlučuje o pozivima, tako je uvijek bilo i tako će uvijek biti".

Na Sammirovo pravo nastupa za Hrvatsku nadovezao se i glavni tajnik Hrvatskog nogometnog saveza Zorislav Srebrić: "Svaki potencijal koji može doprinijeti hrvatskoj reprezentaciji je dobrodošao. Rok nije decidiran, ali možemo ga odrediti kao 'u tijeku jeseni'. Ulažemo napore da dobijemo simpatije u tumačenju nekih odredbi. Postoje odredbe u pravilniku koje zahtijevaju postupnost".

Okupljanje reprezentacije je u Splitu u nedjelju, nakon čega slijede pripreme na Braču. Na Maltu se putuje u četvrtak, dan prije utakmice.

Popis reprezentativaca:

Vratari: Stipe Pletikosa (Rostov), Danijel Subašić (Hajduk), Ivan Kelava (Dinamo).

Braniči: Vedran Ćorluka (Tottenham), Josip Šimunić (Hoffenheim) Dejan Lovren (Lyon), Ivan Strinić (Dnipro), Šime Vrsaljko (Dinamo), Domagoj Vida (Dinamo), Gordon Schildenfeld (Eintracht)

Vezni igrači: Luka Modrić (Tottenham), Ognjen Vukojević (Dynamo Kyiv), Milan Badelj (Dinamo), Darijo Srna (Šahtar), Niko Kranjčar (Tottenham), Ivo Iličević (Kaiserslautern), Tomislav Dujmović (Dinamo Moskva).

Napadači: Ivan Perišić (Borussia Dortmund), Mario Mandžukić (Wolfsburg), Nikola Kalinić (Dnipro), Nikica Jelavić (Glasgow Rangers), Eduardo da Silva (Šahtar), Ivan Klasnić (Bolton).

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.08.2011. u 17:38
    ----- strinic,simunic.lovren,corluka,kranjcar,vujojeivc,modric,srna,eduardo,klasnic
    Obrisan korisnik
  • DC24.08.2011. u 16:13
    pletikosa corluka, lovren, simunic, strinic srna, vukojevic, modric, kranjcar klasnic, jelavic Krajnje je vrijeme da Bilic odabere 11 igraca u koje ce imati povjerenje. Nepreatane promjene i beskrajna isprobavanja igraca 'razvodnili' su ovu inace vrlo talentiranu genarciju igraca.
    DC
  • DC24.08.2011. u 16:01
    "Nije ta Malta ona Malta od prije 20 godina..." Pocelo je muljanje.
    DC
  • Obrisan korisnik24.08.2011. u 15:40
    Objektivno Kelava danas nije za reprezentaciju i pitanje dali će ikada biti. Od 4 Dinamova gola u Europi 3 su njegova. On je kao Butina: obraniti će nemoguće, ali će i primit što ne bi smio. Iako Pletikosa nije više nego prosječan trenutno je uz Runju najbolje što imamo.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.08.2011. u 15:36
    Strinic? taj netreba! bolje CaleGdje je lakic ! sto izbjegava LAKICA! Petrice je ozljedne il tak nesto mislm Kelavasrna corluka lovren strinic vukojevicilicevic kranjcar modric jelavic perisic po tom popisuidealan sasstavkelavasrna corluka lovren pamic (pranjic)ilicevic rakitic modric... [više na forumu]
    Obrisan korisnik