Automoto

Nova epizoda lova na Stonera

Lovro Štrbinić • petak, 26.08.2011.
Nova epizoda lova na Stonera
Foto: EPA

MotoGP karavana nastavlja s ljetnim aktivnostima, a novo mjesto okupljanja bit će tijekom ovog vikenda američki Indianapolis. Kultno trkalište tako će tek četvrti put u svojoj 100-godišnjoj povijesti biti domaćin najpopularnijih motociklista, a mi ćemo vidjeti može li netko pomrsiti planove Caseyu Stoneru.

Dva tjedna je prošlo od slavlja Caseya Stonera u češkom Brnu, a MotoGP kalendar nas je doveo u Indianapolis. Svima koji znaju barem nešto o svijetu autosporta ne treba dodatno naglašavati o kakvom se mjestu radi, ali nije zgorega spomenuti da je MotoGP prvenstvo na ovu stazu stiglo tek prije tri godine. U tu svrhu je Indianapolis Motor Speedway preživio nekoliko preinaka, ali bez zadiranja u poznati "oval".

Na prvoj održanoj utrci pobjedu je odnio Valentino Rossi, godinu kasnije slavio je Lorenzo, a prošle je godine ispred domaćeg aduta Spiesa najbrži bio Pedrosa. Ove sezone se Casey Stoner nada nastavku niza različitih pobjednika, a eventualnim njegovim slavljem mnogo toga bi u ukupnom poretku bilo jasnije. No, još uvijek je moguće i da se stvari zahuktaju.

Sama staza u Indyju sagrađena je davne 1909. godine, a uz ravnicu od 872 metra jedan krug broji ukupno 4216 metara. Vozači imaju pred sobom deset lijevih i šest desnih zavoja, a kroz njih je najbrže prošao Dani Pedrosa prije dvije godine. Trebalo mu je 1:39,730 za vrijeme kvalifikacija u sklopu tadašnje Velike nagrade.

Ove godine meta svih bit će spomenuti Australac Stoner, ujedno vodeći čovjek u ukupnom poretku. Trenutne situacije je svjestan i on sam te u najavi utrke kaže: "Sigurno je kako smo ovdje došli s još više samopouzdanja. Staza je natjecateljska, s nekoliko opasnih, ali i s nekoliko jako brzih dijelova koji znaju biti zahtjevniji od zavoja. U svakom slučaju, veselim se što ću na njoj nastupiti s Hondom."

Jedan od onih koji će lideru Svjetskog prvenstva predstavljati najveću opasnost u borbi za sam vrh poretka je i momčadski kolega Dani Pedrosa. "U prošlosti samo ovdje bio dosta dobar, ostvario sam pole u upisao pobjedu, a prošle godine je utrka bila sjajna za mene. Nadam se da i ove godine možemo napraviti dobar rezultat", riječi su Španjolca koji se, kako kaže, nakon ozljede svakog tjedna osjeća sve bolje. Nije spreman kao prije pada, ali je sposoban za nove velike dosege.

Veliki motiv imat će i Lorenzo jer Španjolac se mora vratiti pobjedničkim navikama kako bi smanjio zaostatak od 32 boda za prvoplasiranim Stonerom. No, njegov momčadski kolega Ben Spies također je jedan od onih koji bi mogao do zapaženog rezultata. U prošlosti je pokazao da mu leži staza u Indianapolisu, a uoči novog nastupa na njoj rekao je:

"Ovo je velika utrka, i još jedna domaća za mene. Imat ću veliku podršku s tribina, a za ovaj vikend smo pripremili nekoliko novih dijelova koji bi nas mogli ubrzati. Podloga je nešto drugačija i moramo se naviknuti i na to." Sigurno je kako nas čeka još jedan zanimljiv vikend s kulminacijom u nedjelju u 20 sati kad je, po našem vremenu, na rasporedu utrka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!